Kuumuuden terveyshaitat muuttuvassa ilmastossa (HEATCLIM)
Hanke tuottaa uutta tietoa siitä, miten korkeat kesäajan lämpötilat vaikuttavat ihmisten terveyteen pohjoisilla alueilla. Se pyrkii tarjoamaan kustannustehokkaita ja yhteiskunnallisesti hyväksyttäviä ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Ilmatieteen laitos tutkii, miten usein helleaaltoja tulevaisuudessa esiintyy ja kuinka tukaliksi ne muuttuvat ilmastonmuutoksen seurauksena. Tutkimme myös sitä, miten kuumuutta voidaan ennustaa muutamien viikkojen aikajänteellä.

Hankkeen kuvaus
Altistuminen kuumuudelle lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta erityisesti haavoittuvissa väestöryhmissä. HEATCLIM-hanke tuottaa uutta tieteellistä tietoa korkeiden lämpötilojen terveyshaitoista ja lämpöherkkyyteen liittyvistä sosiaalisista ja yhteiskunnallisista tekijöistä.
Hankkeen tavoitteena on päivittää Suomen ilmastonmuutosskenaarioita, kehittää helleaaltojen ennustusmenetelmiä. Tavoitteena on myös etsiä teknologisia ratkaisuja, joilla voidaan vähentää altistumista korkeille sisäilman lämpötiloille. Lisäksi arvioidaan kuumuudelle altistumisen aiheuttamaa tautitaakkaa ja siitä syntyviä kustannuksia erilaisissa tulevaisuuden kehityskuluissa.
Ilmatieteen laitoksessa tutkimme lämpöaaltojen ennustettavuutta ja niiden kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä toisaalta viikkojen ja toisaalta kymmenien vuosien ilmastonmuutoksen aikajänteellä. Tutkimus pohjautuu laajaan kirjoon menetelmiä ja mallinnustuloksia. Tuotamme myös HEATCLIMin muille osahankkeilletulevaisuuden säätietoja kuumuuden haittavaikutusten arviointia varten.
Hankkeen perustiedot
Hankkeen kesto: 1.1.2020–31.12.2023
Hankkeen toteuttajat: Itä-Suomen yliopisto (koordinaattori), Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos
Hankkeen verkkosivut: https://sites.uef.fi/heatclim/ (en)
Rahoitus: Suomen Akatemia, Ilmastonmuutos ja terveys -tutkimusohjelma (CLIHE)
Uutisia
Suomen ilmastonmuutosennusteita päivitetty uusien mallitulosten perusteella (30.3.2022)
Ilmaston lämpeneminen lisää helteitä ja asuntojen ylilämpenemisen riskiä (10.6.2021)
Mallitulokset sopusoinnussa Suomen ilmaston havaitun lämpenemisen kanssa (5.3.2021)
Hellekuolleisuus voi Helsingissä olla suurempaa kuin ympäröivällä HUSin alueella (27.1.2021)
Julkaisuja
2022
2021
Ruosteenoja, K. and K. Jylhä, 2021. Projected climate change in Finland during the 21st century calculated from CMIP6 model simulations. Geophysica, 56, 39–69. (PDF) Ruosteenoja, K. and K. Jylhä, 2021. Online supplement for: Projected climate change in Finland during the 21st century calculated from CMIP6 model simulations. Geophysica, 56. 14 p. (PDF)