Suomen Etelämanner-operaatiot

Suomen Etelämanner-operaatiot, FINNARP, ylläpitää tutkimusasema Aboaa ja järjestää Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeiden kenttätyöt.

Ajankohtaista

1.12.2022 Hyvää kansainvälistä Etelämannerpäivää!

1.12.1959 allekirjoitettiin Washingtonissa kansainvälinen Etelämannersopimus jossa sovittiin että Etelämannerta pysyvästi käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin kuten tieteelle. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 1984 ja sai vuonna 1989 konsultatiivisen osapuolen aseman. Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa perustettiin vuonna 1989 Kuningatar Maudin maalle.

Aleksi Rimali mittaa tukipistettä dronekuvausta varten Basenin jäätiköllä.
Aleksi Rimali mittaa tukipistettä dronekuvausta varten Basenin jäätiköllä. Kuva: Antero Kukko/ FINNARP

28.11.2022 Retkikunnan terveiset Aboalta: Retkikunta on päässyt toisella viikolla hyvin työn touhuun. Asema on täysin toimintakuntoinen ja tutkimustyö on hyvässä vauhdissa. Geologit ja lumitutkijat viettävät hyvällä säällä päivät kentällä ja tukitiimi huolehtii aseman arkisista askareista. Lue lisää retkikunnan etenemisestä retkikunta 2022 osiostamme!

Arto Luttinen lähestyy kallioseinämää jäätikön ja kallion väliin kehittynyttä lumikourua pitkin. Vaaleana erottuva kerros on hiekkakiveä tulivuoriperäisten basalttien välissä.
Arto Luttinen lähestyy kallioseinämää jäätikön ja kallion väliin kehittynyttä lumikourua pitkin. Vaaleana erottuva kerros on hiekkakiveä tulivuoriperäisten basalttien välissä. Kuva: Jussi Heinonen/ FINNARP

17.11.2022 Mika Kalakosken terveiset Aboalta: Retkikunnnan matka Aboalle sujui suunnitelmien mukaan. Tutkimusasema Aboa on avattu ja tutkimustyö on päässyt alkuun. Asema on selviytynyt Etelämantereen talvesta hyvin. Aboan ympäristössä on runsaasti lunta. Sää on vielä talvinen lämpötilojen laskiessa kylmimmillään 20 pakkasasteesen. Tuulen suunta vaihtelee, mutta silloin kun tuulee etelästä se on erityisen raaka. Auringon säteily on voimakasta ja kasvojen suojaamiseen pitää erikseen kiinnittää huomiota.

Lue lisää retkikunnan etenemisestä retkikunta 2022 osiostamme!

FINNARP 2022 retkikunnan jäsenet kävelevät kohti tutkimusasema Aboaa köysistönä.
FINNARP 2022 retkikunnan jäsenet kävelevät kohti tutkimusasema Aboaa köysistönä. Kuva: Priit Tisler/ FINNARP

12.11.2022 FINNARP 2022 retkikunta on saapunut Etelämantereelle ja Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa on avattu kauden 2022-23 ajaksi. Kymmenhenkinen retkikunta lähti Suomesta kohti Etelämannerta ja tutkimusasema Aboaa 8. marraskuuta 2022. Retkikunnan tekninen henkilöstö saapui Aboalle perjantai-iltana 11.11.2022. Retkikunnan tutkijat matkustavat Aboalle sunnuntaina 13.11.2022. Tänä vuonna Aboalle matkustetaan Norjan tutkimusasema Trollin kautta.

FINNARP-retkikuntaan kuuluu kahdessa eri tutkimusprojektissa työskenteleviä tutkijoita. Matkalle lähtee lumen ja jään tutkijoita sekä geologeja Ilmatieteen laitokselta, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta ja Maanmittauslaitokselta.

FINNARP 2022 retkikunnan jäsenet: Mika Kalakoski (retkikunnan johtaja), Priit Tisler (erikoissuunnittelija), Jukka Huumonen (lääkäri), Tapio Hyppänen (konemestari), Sanna Häkkänen (kokki), sekä Ilmatieteen laitoksen tutkijat Leena Leppänen ja Aleksi Rimali, Maanmittauslaitoksen tutkija Antero Kukko sekä Helsingin yliopiston tutkijat Arto Luttinen ja Jussi Heinonen.

Kymmenhenkinen suomalaisretkikunta valmiina Etelämantereen hyytävään kesään

Ryhmäkuva FINNARP 2022 retkikunnasta Tuusulan leirikeskus Metsäpirtissä
FINNARP 2022 retkikunta Tuusulan Metsäpirtissä harjoitusleirillä. Kuva: Sari Matilainen/ FINNARP

11.10.2022 FINNARP 2022 retkikunta valmistautuu lähtöön. Alkavan viikon retkikunta viettää harjoitusleirillä Tuusulassa jossa valmistaudutaan Etelämantereelle tutkimusasema Aboalle marraskuussa suuntautuvalle tutkimusmatkalle.

Etelämanner-tutkimusretkikunta valmistautuu lähtöön harjoitusleirillä

Tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla. Se on rakennettu Etelämantereen kesän 1988–1989 aikana. Kuva: FINNARP / Pasi Ylirisku.