Ilmatieteen laitoksen avoin data ja lähdekoodi

Suuri osa Ilmatieteen laitoksen tietoaineistoista on saatavilla avoimena datana. Tietoaineistot on avattu koneluettavassa, digitaalisessa muodossa. Myös laitoksessa tuotettujen lähdekoodien avaaminen on aloitettu.

Avoimen datan verkkopalvelun kautta voi ladata Ilmatieteen laitoksen tuottamia tietoaineistoja koneluettavassa muodossa maksutta.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan verkkopalvelun kautta voi hakea, katsella ja ladata laitoksen tuottamia tietoaineistoja koneluettavassa muodossa maksutta.

Verkkopalvelun tekninen toteutus noudattaa Inspire-direktiivin vaatimusmäärittelyjä. Sisällön osalta toteutus on Inspire-direktiivissä määriteltyä laajempi. Avointa dataa jaetaan hakupalvelussa Open Geospatial Consortium –standardien mukaisesti.

HIRLAM-malli on poistunut käytöstä

Ilmatieteen laitos luopui säänennustusmalli HIRLAMin käytöstä lokakuun lopussa 2022, jonka jälkeen mallin dataa ei ole saatavissa avoimen datan rajapinnasta.

Säämallikehitys on keskittynyt viimeisen viidentoista vuoden ajan tarkemman mittakaavan mallin kehittämiseen. Avoimesta datasta löytyy HARMONIE (MEPS)-malli, joka pystyy ennustamaan pieniä ilmiöitä paremmin. Sen erottelukyky on 2,5 km, kun Hirlamin on 7,5 km.

Lisää tietoa muutoksesta löytyy uutisesta.

Tietoaineistoihin liittyvät palvelut

Ilmatieteen laitos tarjoaa tietoaineistoihin liittyvää neuvontaa ja konsultointipalvelua. Apua ja neuvoja on saatavilla esimerkiksi avoimen datan käyttämiseen ja käsittelemiseen.

Lisätietoja

1.11.2022