Ilmatieteen laitoksen avoin data ja lähdekoodi

Suuri osa Ilmatieteen laitoksen tietoaineistoista on saatavilla avoimena datana. Tietoaineistot on avattu koneluettavassa, digitaalisessa muodossa. Myös laitoksessa tuotettujen lähdekoodien avaaminen on aloitettu.

Avoimen datan verkkopalvelun kautta voi ladata Ilmatieteen laitoksen tuottamia tietoaineistoja koneluettavassa muodossa maksutta.

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan verkkopalvelun kautta voi hakea, katsella ja ladata laitoksen tuottamia tietoaineistoja koneluettavassa muodossa maksutta.

Verkkopalvelun tekninen toteutus noudattaa Inspire-direktiivin vaatimusmäärittelyjä. Sisällön osalta toteutus on Inspire-direktiivissä määriteltyä laajempi. Avointa dataa jaetaan hakupalvelussa Open Geospatial Consortium –standardien mukaisesti.

Datan käyttö ei vaadi rekisteröitymistä

Avoimen datan palvelu on käytettävissä ilman rekisteröitymistä. 

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan verkkopalvelussa käyttäjien on hyväksyttävä Creative Commons -lisenssi.

Tietoaineistoihin liittyvät palvelut

Ilmatieteen laitos tarjoaa tietoaineistoihin liittyvää neuvontaa ja konsultointipalvelua. Apua ja neuvoja on saatavilla esimerkiksi avoimen datan käyttämiseen ja käsittelemiseen.

HIRLAM-malli poistuu

Ilmatieteen laitos luopuu säänennustusmalli HIRLAMin käytöstä syyskuussa 2022, jonka jälkeen mallin dataa ei ole saatavissa avoimen datan rajapinnasta.

Säämallikehitys on keskittynyt viimeisen viidentoista vuoden ajan tarkemman mittakaavan mallin kehittämiseen. Avoimesta datasta löytyy HARMONIE (MEPS)-malli, joka pystyy ennustamaan pieniä ilmiöitä paremmin. Sen erottelukyky on 2,5 km, kun Hirlamin on 7,5 km.

Tarkempaa tietoa tulee myöhemmin, mutta jo nyt kannattaa siirtyä mahdollisuuksien mukaan käyttämään HARMONIE (MEPS) -mallia.

Lisätietoja

7.4.2022