Viranomaistiedote

Ilmatieteen laitos voi antaa vaarallisista säistä vaaratiedotetta lievemmän viranomaistiedotteen. Viranomaistiedote kulkee Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksen kautta. Useimmissa tapauksissa siitä kerrotaan punaiselle nauhalla Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ja sääsovelluksessa.

Kaikkein vaarallisimmista ja laaja-alaisimmista vaarallisen sään tilanteista Ilmatieteen laitos antaa lakiin perustuvan vaaratiedotteen. Ilmatieteen laitos on pitänyt vaaratiedotteen antokynnystä korkeana.

Ilmatieteen laitoksella on ollut mahdollisuus antaa vaaratiedotetta lievempää viranomaistiedotetta syksystä 2020 lähtien. Tällöin varoituskartalla on yleensä vaarallisimman luokan väriä eli punaista. Ensimmäinen annettiin Aila-myrskystä syyskuussa 2020. Rajuilmoista on annettu viranomaistiedote esimerkiksi juhannusviikolla 2021.

Tiedotteessa kerrotaan:

  • antoajankohta

  • vaara-alue

  • vaaran aiheuttaja, esimerkiksi ukkospuuskat

  • toimintaohjeet kuten seuraa tilannetta ja siirry tarvittaessa sisätiloihin.

Tumma taivaan ranta, sen edessä vaaleampi pilvimakkara ukkospilven alareunassa.
Kuva Aattorajuilmasta Helsingin yllä 23.6.2021. Kuvassa näkyy pilven alarajassa oleva vyörypilvi, joka on merkki voimakkaasta puuskasta. Sellaisen nähdessä tulisi siirtyä heti suojaan. Kuva Juha Sihvonen.

Viranomaistiedote jaetaan Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovelluksella. Vaara-alueella olevat saavat reaaliaikaisen ilmoituksen (puskuilmoituksen, push-notifikaation) puhelimeensa. Lisäksi harkinnan mukaan asiasta viestitään myös Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ja sääsovelluksessa niin sanotun punaisen nauhan avulla.

Viranomaistiedote annetaan suomeksi ja ruotsiksi. Verkkosivuilla ja sääsovelluksessa se on myös englanniksi.

Vaaratiedotteita kutsuttiin aikaisemmin hätätiedotteiksi ja muiksi viranomaistiedotteiksi. Nykyinen viranomaistiedote on eri asia kuin aikaisempi muu viranomaistiedote. Lue vaaratiedotteista. Katso tuorein varoituskartta. Lataa itsellesi Ilmatieteen laitoksen sääsovellus. Lataa itsellesi Hätäkeskuslaitoksen 112 Suomi -sovellus Hätäkeskuslaitoksen sivuilta.