Sääpalvelut verkossa: päivittyminen ja tuotanto

Paikallissäästä löytää sääennusteen noin 17 000 paikkaan Suomessa. Lisäksi on mukana myös ulkomaiden kaupunkeja.

Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa on kymmeniä erilaisia säätuotteita, joiden päivittymisaikatauluista ja tuotantotavoista kerrotaan tarkemmin näillä sivuilla.

Sääalueiden aluejaosta voit tarkistaa, onko oma maakuntasi esimerkiksi maan länsi- itä- vai pohjoisosaa ja missä kulkee merialueiden rajat.

Moniin tuotteisiin on merkitty päivitysaika. Osassa tuotekuvauksia kerrotaan myös päivitysaikataulut. Ilmatieteen laitos ei kuitenkaan voi taata tietojen päivittymistä ilmoitetussa aikataulussa.

Paikallissää: Suomen sääennuste

Paikallissää-sivulta saat sääennusteen noin 17 000 paikkaan Suomessa. Mukana on Suomen kuntien lisäksi kyliä, kaupunginosia ja saaria. Paikallissää-sivulta voi hakea sääennusteen tuhansiin ulkomaisiin kohteisiin.

Ennakoivaa tekstihakua hyödyntämällä voit kirjoittaa paikan nimestä vain alun ja etsiä sen jälkeen ehdotuslistalta kiinnostavan sääennusteen. Nimistössä hyödynnämme yhteisöllisesti päivitettävää Geonames-tietokantaa.

Sääennuste on tehty Paikallissää-otsikon nimeämään paikkaan. Lämpötilat, säämerkit ja tuulet kuvaavat ennustettua hetkellistä tilannetta kyseisenä ajanhetkenä.

Tuulilukemat eivät kuvaa välttämättä meriolosuhteita, vaikka ottaisi merellisen paikan. Paikallissää on tarkoitettu maalla liikkuville. Vesilläliikkujille sopivat sääpalvelut löytyvät Merisää ja Itämeri -osiosta, josta löytyy myös järvialueille tietoja.

Sääennuste ei ole lähimmästä säähavaintopaikasta riippuvainen. Esimerkiksi valitsemalla Paikallissään Kotkaan saa Kotkan keskustaan tehdyn ennusteen eikä ennustetta merellä olevalle havaintoasemalle Kotka Rankkiin. Tämä siitä huolimatta, että Kotkaa lähin havaintoasema sijaitsee merellä.

Esimerkkikuvat paikallissäästä, paikkana Kalkkinen, Asikkala.

Lähituntien, lähipäivien ja taulukkomuotoinen 10 vrk sääennuste

 • Säämerkki. Yöaikana, auringon ollessa horisontin alapuolella säämerkeissä käytetään kuumerkkiä.
 • Lämpötila.
 • Tuulen suunta ja nopeus. Nuolen kärki osoittaa suuntaa, johon tuulee. Esim. etelätuulella nuolen kärki osoittaa pohjoiseen. Tuulilukemat ovat 10 minuutin keskituulia. Maa-alueiden varoituksissa käytetään puuskalukemia, jotka ovat 1-2 kertaa keskituulta suurempia vaihdellen säätilanteen mukaan. Lisää tuuliasioista on teematietoa-osiossa.
 • Sää tuntuu kuin. Hahmon sisällä esitetyssä lämpötilassa huomioidaan tuulen, kosteuden ja auringonpaisteen vaikutus koettuun lämpötilaan. Mikäli tuntuu kuin -lämpötila on vähintään 5 astetta kylmempi kuin ennustettu lämpötila, hahmo on sininen. Mikäli tuntuu kuin -lämpötila on vähintään 2 astetta lämpimämpi kuin ennustettu lämpötila, hahmo on oranssi.
 • Sateen todennäköisyys prosentteina ennustehetkeä edeltävän tunnin aikana. Kello 18 arvo tarkoittaa kello 17-18 välisen ajan sadetta. Sateen todennäköisyydellä tarkoitetaan sitä, että sataa 0,1 millimetriä tai enemmän.
 • Ennustehetken ja sitä edeltävän ennustehetken välisenä aikana kertyvä sademäärä. Sademäärä siis vaihtelee lähituntien yhden tunnin sateesta puolen vuorokauden sateeseen ennusteen loppupuolella. Esimerkiksi kuvassa sunnuntaina kello 15 kohdalla oleva sademäärä 1,7 millimetriä on kertynyt kello 3 ja kello 15 välillä. Lumisade ilmoitetaan vedeksi muutettuna.
 • Lähituntien sääennuste:
  Ennuste seuraavalle 18 seuraavalle tunnille annetaan tunnin välein.
 • Lähipäivien ennuste:
  Kolmen tunnin välein ennuste 9 ajanhetkeä, siitä eteenpäin ennuste on 6 tunnin välein kello 3, 9, 15 ja 21 ja loput ennusteesta on 12 tunnin välein kello 3 ja 15.
 • Taulukkoennuste:
  Ennuste kuluvaksi vuorokaudeksi tunnin välein ja sen jälkeen 3 tunnin välein 9-10 vrk eteenpäin.

Ennusteet päivittyvät useita kertoja vuorokaudessa.

Katso verkkopalvelussa käytettävien säämerkkien sanalliset selitykset.

Kymmenen vuorokauden todennäköisyysennuste: sääennustemallin ja meteorologin ennuste

Usean vuorokauden mittainen ennuste on usein epävarmempi kuin seuraavan päivän sääennuste. Kymmenen vuorokauden sääennusteessa lämpötilaa ja sademäärää kuvataankin myös fysikaalisen sääennustemallin tuottaman todennäköisyysennusteen avulla. Kyseessä ei ole siis tilastollinen malli.

Varsinkin rannikoilla ja muilla merellisillä alueilla säämallin laskema sääennuste voi poiketa paljonkin meteorologin tekemästä sääennusteesta. Näin on myös, jos vuorokausivaihtelu on lämpötilassa suurta. Erityisesti erot näkyvät parin ensimmäisen vuorokauden kohdalla.

Esimerkkikuva graafimuotoisesta 10 vrk ennusteesta.

Lisätietoja kuvasta saa viemällä osoittimen kyseisen ajankohdan päälle. Lisätiedoissa kerrotaan kyseisen ajankohdan sääennustemallin ennuste ja luottamusväli, jonka toteutumiselle on 80 prosentin todennäköisyys.
 

Lämpötilan asteikko on kuvaajan vasemmassa reunassa ja sateen asteikko oikeassa reunassa. Lämpötilat merkitään kokonaisina asteina ja sateet kymmenyksen tarkkuudella.

Lämpötiloja kuvataan punaisilla vyöhykkeillä

 • Punaisella viivalla on merkitty säämallin tuottamien ennusteiden mediaani eli keskiluku.
 • Sisemmän punaisen vyöhykkeen alueelle lämpötila osuu 50 prosentin todennäköisyydellä.
 • Himmeimmän punaisen vyöhykkeen sisälle alue lämpötila osuu 80 prosentin todennäköisyydellä.

Sademääriä kuvataan sinisillä pylväillä

 • Mustalla vaakaviivalla on merkitty säämallin tuottamien sade-ennusteen mediaani eli keskiluku.
 • Tummemman sinisen pylvään alueelle sademäärä osuu 50 prosentin todennäköisyydellä.
 • Vaaleamman sinisen pylvään alueelle sademäärä osuu 80 prosentin todennäköisyydellä.

Lämpötila on kyseisen ajanhetken hetkellinen arvo. Sademäärässä on ennustehetkeä edeltävien kuuden tunnin sadekertymä millimetreinä.

Todennäköisyysennuste päivittyy kaksi kertaa vuorokaudessa. Päivitysaika voi vaihdella tuotannollisista tekijöistä riippuen.

Todennäköisyysennusteen tuottaja on Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF).

Meteorologin tekemät ennusteet

Säämerkeillä esitetyt sääennusteet ovat meteorologin tuottamia. Nämä ennusteet eivät aina osu todennäköisyysjakauman sisälle.

Meteorologin tekemä lämpötilaennuste on merkitty kuvaajaan mustalla pisteviivalla. Meteorologin tekemä ennuste voi joskus olla hyvin erilainen kuin tietokonemallin laskema todennäköisyysennuste.

Meteorologi muokkaa sääennustetta vajaan 10 vuorokauden päähän. Kuvaajan lopussa saattaa näkyä lyhyt aika, jossa esitetään ainoastaan säämallin todennäköisyysennusteet.

Paikallissää: ulkomaiden sääennusteet

Paikallissää-sivulta voi hakea sääennusteen ja auringon nousu- ja laskuajat tuhansiin ulkomaisiin kohteisiin.

Ennakoivaa tekstihakua hyödyntämällä voit kirjoittaa paikan nimestä vain alun ja etsiä sen jälkeen ehdotuslistalta kiinnostavan sääennusteen. Pelkällä maan nimellä haku ei onnistu. Nimistössä hyödynnämme yhteisöllisesti päivitettävää Geonames-tietokantaa. Ulkomaiden paikannimien kirjoitusasut eivät ole kaikilta osin vakiintuneita. Mikäli havaitset nimistössä virheitä, ilmoita niistä palautelomakkeella.

Ulkomailla on käytössä paikallinen aika esimerkiksi kello 3, 9, 15 ja 21 ilman kesäaika-normaaliaika -vaihtelua.

Sateen todennäköisyyden ennuste on saatavissa ainoastaan Suomen lähialueille:

 • Pohjoismaat (paitsi Islanti)
 • Keski-Euroopan pohjoisosat
 • Baltia
 • Valko-Venäjän pohjoisosa
 • Venäjän läntisimmät osat

Kymmenen vuorokauden ennuste on saatavissa hieman sateen todennäköisyyttä laajemmalle alueelle. Länsi-Euroopassa noin leveyspiirin 51 astetta pohjoispuolelta, Itä-Euroopassa raja kulkee vähän etelämpänä, Venäjällä alue ulottuu idemmäksi kuin sateen todennäköisyys.

Ulkomaiden paikoista ei ole saatavissa säähavaintoja.

Paikalliset säähavainnot

Paikalliset säähavainnot kerätään Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta. Havaintoaseman nimi ilmoitetaan havaintojen yhteydessä. Tietojen päivittymistiheys vaihtelee, mutta on yleensä 10 minuuttia.

Sivulla näkyy ennustepaikan lähin tai useampia lähialueen havaintoasemia. Kaikilla paikkakunnilla sopivaa havaintoasemaa ei välttämättä löydy saman kunnan alueelta. Jollain paikkakunnilla havaintoasemia on useita.

Ulkomaiden paikoista ei ole saatavissa säähavaintoja.

Havaintoasemilta ilmoitetaan asemasta riippuen:

Ilmoitetut havaintosuureet vaihtelevat asemakohtaisesti sen mukaan mitä tietoja asemalla mitataan. Sadeasemilta saadaan vain vuorokausisademäärä.

Havaintosuureita saa kuvaan näkyviin klikkaamalla suureiden nimi kuvan ala-laidassa.

Pilvisyyskoodit muutetaan tekstiksi seuraavasti:

 • 0/8        selkeää
 • 1/8–2/8 melkein selkeää
 • 3/8–5/8 puolipilvistä
 • 6/8–7/8 melkein pilvistä
 • 8/8        pilvistä
 • 9/8        pilvisyyttä ei voida määrittää esimerkiksi tiheän sumun tai runsaan lumisateen vuoksi

Havaintokäyrät

Havaintokäyrät päivittyvät yhtä tiheään kuin tekstimuotoiset havaintotiedot. Havaintokäyrissä näkyvät tiedot vaihtelevat sen mukaan, mitä tietoja havaintoasemalla mitataan. Joistain asemista on vain vuorokausiarvot.

 • Ajassa taakse ja eteenpäin voi liikkua napsauttamalla nuolikuvaketta kaavion alalaidassa.
 • Kaavion alalaidassa olevia sääsuureiden nimiä napsauttamalla voi poistaa ja tuoda uudelleen näkyviin eri sääsuureita.
 • Sääkohdasta löytyvät lämpötila, kastepistelämpötila ja tunnin sadekertymä.
 • Tuulikohdassa on keskituuli (10 minuutin keskiarvo), 10:n minuutin ajalta suurin tuulen puuskalukema sekä tuulen suunta. Nuoli kuvaa tuulen suuntaa. Esimerkiksi pohjoistuulella tuulee pohjoisesta ja nuoli osoittaa silloin alaspäin. Vastaavasti itätuulella tuulee idästä ja nuolen kärki osoittaa vasemmalle.
 • Lumensyvyys mitataan päivittäin klo 8 (normaaliaika, kesäaikana klo 9).
 • Vuorokausiarvot saadaan klo 8 (kesäaikana klo 9). Lämpötiloissa on alin ja ylin lämpötila sekä maanpinnan lämpötilan alin arvo edellisen 24 tunnin ajalta sekä sinä aikana kertynyt sademäärä (vedeksi muutettuna).

Lisätietoa säähavaintojen tekemisestä Ilmatieteen laitoksessa ja säätermeistä.

Tutkakuva ja salamahavainnot

Paikallissäässä on viimeisen tunnin alalta säätutkan havainto (sadetiedot) 5 minuutin välein animaationa. Samoin on salamanpaikannusjärjestelmän tuottamat tiedot salamoista. Kuva päivittyy 5 minuutin välein. Hiiren rullaa pyörittämällä voit siirtyä aika-askel kerrallaan.

Auringon nousut ja laskut

Auringon nousu- ja laskuaikoina ilmoitetaan kyseiselle paikkakunnalle lasketut arvot. Mahdolliset pienet erot muihin auringon nousu- ja laskuaikoja määritteleviin lähteisiin voivat johtua siitä, että nousu- ja laskuaikojen laskemiseen on olemassa useita tähtitieteellisiä kaavoja. Lisäksi eroja voi syntyä laskennassa käytettyjen koordinaattipisteiden eron mukaan.

Lisätietoa sääennusteista

30.10.2019