Autoilijoille kelit liikennesäässä

Autoilijoita palvelee talvikaudella liikennesää, joka kertoo ajo-oloista pääteillä. Tilanne alemman tieverkon teillä ja kaupunkien kaduilla voi olla aivan toinen.

Liikennesäätä tehdään lokakuun alkupuolelta huhtikuun loppupuolelle. Tarvittaessa liikennesäätä voidaan tehdä myös kesäaikaan.

Huonosta ja erittäin huonosta ajokelistä annetaan varoituksia jopa 5 vuorokautta ennen.

Lumipöllyä moottoritiellä.
Kuva: Hannu Manninen

Keliluokitus on kolmiportainen

  1. normaali

  2. huono (keltainen vaarataso)

  3. erittäin huono (talvi-)keli (oranssi vaarataso)

Erittäin huonolla kelillä on suuri mahdollisuus onnettomuuksille. Silloin on hyvä tarkkaan harkita, lähteekö autolla liikkeelle lainkaan. Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka synnyttämää liukkautta ei ehditä torjua, tai runsasta lumisadetta, jolloin teitä ei ehditä aurata riittävästi.

Huonon kelin aikaan onnettomuuksien todennäköisyys on tavanomaista korkeampi ja ajonopeutta tulisi alentaa. Ajoa haittaavat tällöin tyypillisesti lumisade tai liukkaat tienpinnat.

Normaali talvikelikään ei tarkoita kesäkeliä. Normaalin talvikelin vallitessa voi paikallisesti tai pääteiden ulkopuolella olla tavanomaista huonommat ajo-olot.

Onnettomuuksia lisäävät

  • Matalapaine kulkee Suomen eteläpuolitse tai eteläisen Suomen yli ja lunta pyryttää runsaasti.

  • Kunnon pakkasella sataa vähän lunta. Jos pakkasta on vähintään noin 7 astetta, tietä ei voi suolata. Pienikin lumisade liukastuttaa silloin tien. Lisäksi lumi pöllyää silloin helposti heikentäen näkyvyyttä.

  • Juhlapyhät, vaikka sää ei olisikaan kovin paha.