Autoilijoille kelit liikennesäässä

Autoilijoita palvelee talvikaudella liikennesää, joka kertoo ajo-oloista pääteillä. Tilanne alemman tieverkon teillä ja kaupunkien kaduilla voi olla aivan toinen.

Liikennesäätä tehdään lokakuun alkupuolelta huhtikuun loppupuolelle. Tarvittaessa liikennesäätä voidaan tehdä myös kesäaikaan.

Lumipöllyä moottoritiellä.
Kuva: Liikenneturva / Kaisa Tanskanen

Keliluokitus on neliportainen

  1. normaali

  2. huono (keltainen vaarataso)

  3. erittäin huono keli (oranssi vaarataso)

  4. äärimmäisen huono ajokeli (punainen vaarataso).

Äärimmäisen huonon ajokelin vallitessa liikenteessä on todennäköisesti suuria häiriöitä ja liikenneyhteydet voivat olla kokonaan poikki. Onnettomuusriski on huomattava.

Erittäin huonolla kelillä on suuri mahdollisuus onnettomuuksille. Silloin on hyvä tarkkaan harkita, lähteekö autolla liikkeelle lainkaan. Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka synnyttämää liukkautta ei ehditä torjua, tai runsasta lumisadetta, jolloin teitä ei ehditä aurata riittävästi.

Huonon kelin aikaan onnettomuuksien todennäköisyys on tavanomaista korkeampi ja ajonopeutta tulisi alentaa. Ajoa haittaavat tällöin tyypillisesti lumisade tai liukkaat tienpinnat.

Normaali talvikelikään ei tarkoita kesäkeliä. Normaalin kelin vallitessa voi paikallisesti tai pääteiden ulkopuolella olla tavanomaista huonommat ajo-olot.

Onnettomuuksia lisäävät

  • Matalapaine kulkee Suomen eteläpuolitse tai eteläisen Suomen yli ja lunta pyryttää runsaasti.

  • Kunnon pakkasella sataa vähän lunta. Jos pakkasta on vähintään noin 7 astetta, tietä ei voi suolata. Pienikin lumisade liukastuttaa silloin tien. Lisäksi lumi pöllyää silloin helposti heikentäen näkyvyyttä.

  • Juhlapyhät, vaikka sää ei olisikaan kovin paha.

8.12.2021