Talvilomia vietetään kolmen viikon aikana

Suomessa vietetään talvilomia viikkojen 8.-10. aikana etelästä pohjoiseen porrastettuna.

Talvilomaviikkojen aikana päivät pitenevät kuuden minuutin päivävauhtia, ja sää on miellyttävän kevättalvista. Tosin pakkanen voi nipistellä selkeinä aamuina kipakkana, mutta aurinko lämmittää jo kovasti. Auringon ansiosta pakkanen hellittää iltapäiväksi 10 - 15, Lapissa jopa 20 asteella. Lumipeitekin on yleensä taattu maan lounaisinta osaa lukuun ottamatta. Sääennusteita seuraamalla saat tarkat paikkakuntakohtaiset näkymät ulkoilusäihin.

Talvilomaviikkojen tyypillinen sää

Talvilomaviikkojen tyypillinen sää vertailukaudella 1991-2020 muutamalla paikkakunnalla.

Aurinko lämmittää eniten juuri Lapin lumilla

Maaliskuussa selkeässä säässä yö- ja päivälämpötila ero on suurimmillaan. Seikkaan vaikuttaa suuresti valkoisen lumipinnan heijastama säteily. Selkeän yön jälkeen aamun kirpeä pakkanen hellittää nopeasti auringon lämmittäessä ilmaa. Iltapäivällä lämpötila voi nousta Sodankylässä jopa 20 astetta aamun lukemaa korkeammaksi. Lisätietoja pilvisyyden vaikutuksesta lämpötilan vaihteluun löydät Teematieto-osiosta.

Hanget vahvistuvat koviksi ja luistaviksi, kun yöllä on pakkasta. Päivällä taas lumipinta pehmenee kostuessaan auringon säteiden sulattaessa jäätynyttä pintaa. Lumi sokaisee aurinkoisella säällä, koska lumipinta lähes kaksinkertaistaa valon määrän heijastaessaan valoa särmikkäistä kiteistään takaisin. Myös UV-säteily on tästä syystä erittäin suurta hankikeleillä, ja silmät on syytä suojata aurinkolaseilla.