Sääennätyksiä

Suomen sääennätykset pohjautuvat Ilmatieteen laitoksen ylläpitämän havaintoasemaverkoston tietoihin.

Lämpötilan ennätykset Suomessa 37,2 ja -51,5 astetta. Sademäärä 198 mm. Tuuli 31 m/s ja lumensyvyyden ennätys 190 cm.
Sääennätykset Suomesta ovat tallessa 1900-luvun alusta alkaen. Silti aina silloin tällöin saavutetaan uusi ennätys.

Näille sivuille on kerätty pääasiassa koko Suomen ennätyksiä, mutta Ilmatieteen laitos tilastoi myös asemakohtaisia ennätyksiä ennätysrekisteriinsä. Tällä hetkellä ennätysrekisterissä on tiedot yli 200 asemalta. Asemakohtaisia ennätyksiä tarkasteltaessa on kuitenkin aina huomioitava aseman mittaushistorian pituus: esimerkiksi 50 vuotta ja 100 vuotta toimineiden asemien ennätyksiä ei voi verrata keskenään. Hyvin lyhyen aikaa toimineiden asemien kohdalla ei voida puhua ennätyksistä ollenkaan.

Tällä sivulla on listattu merkittävimmät ennätykset koko vuoden ajalta, mutta alasivuilla löytyvät ennätykset myös kuukausitasolla. Ennätykset ovat sidottuja kalenterikuukausiin eikä ennätyksiä haeta eri päiville tai viikoille. Esimerkiksi huhtikuun alussa vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin sää on tuskin ennätyksellinen, sillä huhtikuun ennätykset ovat pääsääntöisesti mitattu kuukauden viimeisellä viikolla.

Lisäksi on syytä huomioida, että esimerkiksi tietyn talven alin lämpötila ei juuri koskaan ole ennätys. Vertailun vuoksi yleisurheilussakin puhutaan kauden kärkituloksesta, ei ennätyksestä. Ennätys-termin käyttö tarkoittaa siis, ettei vastaavaa ole koskaan ennen havaittu Suomessa tai tietyllä paikkakunnalla.

Vertailukelpoisia ennätyksiä

Pitkän mittaushistoriamme aikana myös havaintotekniikka ja havaintojen ajallinen saatavuus on muuttunut. Jotta havainnot olisivat pitkällä aikavälillä vertailukelpoisia, käytämme sademäärissä vain vuorokauden ja kuukauden sademääriä, sillä tunnin sademääriä on mitattu vain noin kymmenen vuoden ajan. Samoin lumensyvyydessä ennätystilastoihin kelpaavat vain 06 UTC havaitut lumensyvyydet, vaikka moni asema mittaakin nykyisin lumensyvyyttä jopa 10 minuutin välein. Vanhojen havaintojen digitointityö on kesken ja on mahdollista, että ennätykset tulevat muuttumaan vanhojen aineistojen digitoinnin edistyessä.

Uusimmat ennätykset viedään ennätysrekisteriin ja päivitetään nettisivuillemme, kun havainnot on lopullisesti tarkistettu ja hyväksytty.

Ennätyksiä ja kärkituloksia merialueilla