Itsenäisyyspäivän säät
Itsenäisyyspäivään, 6. päivään joulukuuta, mennessä Suomessa on tavallisesti siirrytty termiseen talveen. Maa on yleensä jo lumen valkaisema maan eteläosaa lukuun ottamatta. Mutta itsenäisyyspäivän sää voi kuitenkin olla hyvin erilainen eri vuosina, siitä kertovat karttamme ja kuvamme.
Tavallisesti jo talvista 6. joulukuuta
Itsenäisyyspäivien sää eri puolilla maata vuodesta 1981 lähtien
Voit valita haluamasi paikkakunnan klikkaamalla kuvaajan alapuolella olevaa listaa - Helsinki on valittu oletuksena. Kuvaajassa punaiset väkäset esittävät ylimmän ja alimman lämpötilan vaihteluväliä, siniset pylväät aamun lumensyvyyttä ja vihreät pylväät vuorokauden sademäärää.
Lauhat itsenäisyyspäivät
Maan etelä- ja keskiosassa vietettiin vuonna 2006 erittäin lauhaa itsenäisyyspäivää. Joulukuisia lämpöennätyksiä rikottiin usealla paikkakunnalla. Leudointa oli Salossa, missä valtakunnalliseksi joulukuun lämpöennätykseksi mitattiin 10,8 astetta. Kyseisen ennätys meni rikki vuonna 2015, kun Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin jopa 11,1 astetta. Vuonna 2000 itsenäisyyspäivä oli myös varsin lauha koko maassa. Lämpöasteita oli tuolloin Lappia myöten. Aikaisemmat lauhat säät sattuvat itsenäisyyspäivään maan eteläosassa vuosina 1996 ja 1986. Vuonna 1986 Helsingissä oli +6 astetta, kun taas Lapissa oli paukkupakkanen, Sodankylässä mitattiin jopa 30 pakkasastetta.
Lumensyvyys
Helsingissä lunta oli enimmillään 48 senttimetriä vuonna 1937. Jyväskylän lumisin itsenäisyyspäivä, 48 cm lunta, oli vuonna 1980. Sodankylässä lunta oli yli puoli metriä vuonna 1979. Näiden havaintoasemien mittaushistoria yltää 1900-luvun alkuun asti. Keskimäärin vain noin joka viidentenä itsenäisyyspäivänä sää on poutainen ja etelässä aurinko valaisee lyhyen ajan.