Vappusäät

Monenlaisia vappusäitä on koettu!

Vapun lämpötilat ja lumitilanne

Vappupäivän tyypillinen ylin ja alin lämpötila sekä lumensyvyys vertailukaudella 1991-2020.

Tyypillisen talven jälkeen ehjän lumipeitteen raja kulkee Meri-Lapista Pohjois-Karjalan pohjoisosaan.

Vappuaaton sää eri puolilla maata vuodesta 1981 lähtien

Voit valita haluamasi paikkakunnan klikkaamalla kuvaajan alapuolella olevaa listaa - Helsinki on valittu oletuksena. Kuvaajassa punaiset väkäset esittävät ylimmän ja alimman lämpötilan vaihteluväliä, siniset pylväät aamun lumensyvyyttä ja vihreät pylväät vuorokauden sademäärää.

Vappupäivän sää eri puolilla maata vuodesta 1981 lähtien

Voit valita haluamasi paikkakunnan klikkaamalla kuvaajan alapuolella olevaa listaa - Helsinki on valittu oletuksena. Kuvaajassa punaiset väkäset esittävät ylimmän ja alimman lämpötilan vaihteluväliä, siniset pylväät aamun lumensyvyyttä ja vihreät pylväät vuorokauden sademäärää.

Sataako Vappuna aina?

Eipä todellakaan, sen voit tarkistaa taulukoistamme.

...ja ne vapun sankat lumisateet ovat lähes myytti maan eteläosassa! Sadetta sattuu vappuaamulle aika harvoin maan eteläosassa, oikein koleina vappuina toki myös etelässä nähdään lunta tai räntää. Näin tapahtuu keskimäärin vain kerran kymmenessä vuodessa! Maan keski- ja pohjoisosien sateisina vappuina lunta sataa keskimäärin noin joka kolmantena ja Lapissa joka toisena sadevappuna. Vappuna 2005 satoi lunta ja räntää Itä- ja Pohjois-Suomessa reilusti, mutta myös pääkaupunkiseudun itä- ja pohjoisissa osissa havaittiin heikkoja lumikuuroja vielä aamupäivällä. Läntisissä kaupunginosissa ja Espoossa sen sijaan oli poutaa. Vuoden 2011 vappua säestivät paikalliset lumikuurot myös Etelä-Suomen taivaalla.

Vapun poudat ja sateet, milloin myös lunta?

Taulukossa ovat vapunpäivän poudat ja sateet päivinä vuosina 1961-2000 eli 40 vuoden aikana. Sateen olomuoto koottu manuaalisista olomuotoarvioista. 2000-luvulla havaintoasemien automatisoinnin takia vertailukelpoisten sateen olomuototilastojen kokoaminen ei ole ollut enää mahdollista.

Esimerkiksi Turussa on satanut ainakin jonkin aikaa 11 vappupäivänä neljästäkymmenestä vettä ja seitsemänä on nähty sitä kuuluisaa vappulunta tai vappuräntää tai molempia.

Vuonna 2015 satoi Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa vappuaaton vastaisena yönä 20-30 cm lunta.

Helsingin vappusäiden huiput 1829-2024

Vaikka vappua on Suomessa vietetty vasta vuodesta 1902 lähtien, voimme silti leikkimielisesti tarkastella ajankohdan säätä Helsingissä havaintojen teon ajalta vuodesta 1829 lähtien. Ylioppilaat viettivät Floran eli kukanpäivää 13. päivänä toukokuuta jo 1800-luvun alkupuolelta lähtien, kunnes kevään juhlat "Vappu-Valborg" ja "Kukka-Flora" yhdistyivät koko kansan humuksi 30.4. - 1.5.

Helsingin Kaisaniemessä ovat pisimmät yhtäjaksoiset mittaussarjamme. Lämpötilan päivittäistiedot ovat yli 170 vuoden ajalta.

Lunta oli Helsingissä maassa eniten vuoden 1941 vappuna: aattona 31 cm ja päivänäkin 27 cm. Viimeisimmät lumiset vaput pääkaupungissa olivat vuonna 1956, aattoaamuna maassa 3 cm, ja 1957 satoi lunta taivaan täydeltä jo aattona ja vappupäivänä. Sanomalehtileikkeen kuvan mukaan ylioppilaat hiihtivät (oikeilla suksilla siis) Ullanlinnanmäelle vappuaamuna ainakin 10-20 cm loskassa. Aamulla 1957 Helsinki valkeni lumisena eikä ollut ainuttakaan ilmapallokauppiasta näkösällä. Lumihiutaleita leijui Helsinki-Vantaalla 1999 ja Kaisaniemessä 1994 sekä Itä-Helsingissä 2005 ja Kaakkois-Suomessa myös 2007. Vappupäivänä 2011 saatiin Helsingissä ja muualla Etelä-Suomessakin lumikuuroja koleassa ilmassa.

Vähälumiset vaput

Yksi vähälumisimmista vapuista Suomessa vietettiin vuonna 1990. Tuolloin käytännössä vain Käsivarren Lapissa ja Utsjoella lähellä Norjan rajaa oli yhtenäisemmin lunta. Muualla maassa oli muutamia varjoisia havaintoasemia lukuun ottamatta lumetonta.

Myös vappuna 2011 oli varsin vähälumista. Tuolloin vappuaattona yhtenäisemmän lumipeitteen raja oli noin Kittilän korkeudella. Niin ikään vuonna 2002 oli varsin lumeton vappu. Tuolloin yksittäisillä asemilla Käsivarresta kohti Kainuuta löytyi 10-40 cm lunta, mutta valtaosalla Lapinkin asemista oli lumetonta.

Lähes hellettä 2000 ja 1998 juuri ennen vappua

... mutta kuinka sitten vapuksi kävikään? Ilma viileni ja vappusää oli lämpöoloiltaan sangen tavallinen, mutta runsas auringonpaiste lämmitti mieliä varmasti koko maassa.

Karttakuvissa havaintoasemittain päivän ylin lämpötila 29.4.1998 (vasemmalla) ja 24.4.2000 (oikealla).