Pilvet säätelevät lämpötilan vuorokausivaihtelua eri vuodenaikoina

Pilvisyys on tärkeä tekijä siinä, kuinka lämpötila vaihtelee vuorokauden aikana. Pilvisyys estää auringonsäteilyn pääsyn maanpinnalle, mutta toisaalta pilvet estävät yöllistä kylmenemistä.

Erityisesti talvella pilvet tasaavat lämpötilan vuorokausivaihtelua. Pilvettömässä tilanteessa lämpötila vaihtelee huomattavasti enemmän.

Koska pilvisyyden ennustaminen on talvisessa korkeapaineessa joskus hankalaa, niin silloin voi lämpötilaennuste epäonnistua helpommin.

Selkeällä tai melkein selkeällä säällä päivän ja yön välinen lämpötilaero on suurin. Kun pilvisyys vaihtelee pitkin päivää, se hillitsee jo lämpötilan vuorokausirytmiä selvästi. Pilvisenä päivänä talvella lämpötilan vaihtelua ei ole, mutta kesällä on kuitenkin jonkin verran säännöllistä vaihtelua, koska auringon hajasäteily lämmittää.

Kuvaaja kertoo, että kun on selkeää, niin vuorokausivaihtelu on suurta, ja kun on pilvisempää, niin vaihtelu on pienempää.
Kuvassa on esimerkki siitä, että lämpötilan vuorokausivaihtelu on selkeässä säässä maaliskuussa yli 10 astetta, ja pilvisessä hyvin pieni. Keväällä ja kesällä aurinko lämmittää voimakkaasti selkeän ja kylmän yön jälkeen. Pilvet estävät auringon lämmitystä, mutta toisaalta pilvipeite suojaa yöllä ilmaa jäähtymiseltä. Pilvisillä säillä lämpötila vaihtelee yön ja päivän välillä huomattavasti vähemmän kuin selkeällä säällä.

Päivä- ja yölämpötilan erot ovat suurimmat maaliskuussa, jolloin päivä ja yö ovat likipitäen yhtä pitkät. Esimerkiksi Sodankylässä ero on noin 20 °C. Eroa kasvattaa silloin hangista heijastuva säteily, joka lisää vielä lämmitystä maanpinnan lähellä. Sydäntalven kuukausina vuorokausierot ovat pienimmät, koska auringonsäteily ei juuri vaikuta lämpöoloihin.

Lämpötila oli yöllä kylmimillään noin -30 astetta ja kohosi pariin pakkasasteeseen puolen päivän aikaan.
Esimerkki maaliskuulta todellisesta tilanteesta Konnunsuon asemalta, kuinka paljon lämpötila voi vuorokauden aikana vaihdella.