Vuoden 2019 sää

Vuosiyhteenveto

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2019 oli lähes asteen tavanomaista lämpimämpi lähes koko maassa, Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja. Vuosisadanta oli pääosin tavanomainen tai tavanomaista suurempi.

Talvi

Talvi eli joulu-helmikuu oli maan etelä- ja keskiosassa reilun asteen tavanomaista leudompi. Lapissa oltiin lähempänä pitkän ajan keskiarvoja. Joulukuu ja helmikuu olivat selvästi keskiarvoja lauhempia, mutta tammikuuhun osui kylmempi jakso. Havaintoasemasta riippuen tätä lauhempi talvi koettiin viimeksi viime tai toissa vuonna. Talven sademäärä oli hieman tavanomaista runsaampi etelässä ja pohjoisessa. Lumisademäärä oli niin ikään hieman keskiarvojen yläpuolella, ainoastaan Kymenlaaksossa lunta satoi harvinaisen paljon.

Kevät

Kevät eli maalis-toukokuu oli koko maassa noin 1–1,5 astetta tavanomaista korkeampi. Maan etelä- ja keskiosassa kevään keskilämpötila oli monin paikoin harvinaisen korkea, eli näin lämmintä maalis–toukokuussa on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Kevään keskilämpötiloja nosti erityisesti ennätyslämmin huhtikuu. Tätä lämpimämpi kevät on ollut edellisen kerran vuonna 2016. Maan itäosassa sademäärä oli paikoin poikkeuksellisen suuri ja Lapissakin paikoin harvinaisen suuri. Muun muassa Lieksassa ja Savonlinnassa kevään sadekertymä oli suurin 50 vuoteen.

Kesä

Kesä eli kesä-elokuu oli maan länsiosassa pääosin noin asteen tavanomaista lämpimämpi. Sen sijaan aivan itärajalla ja Ylä-Lapissa jäätiin vajaan asteen keskiarvojen alapuolelle. Hellepäiviä oli suuressa osassa maata tavanomaista enemmän. Toukokuu mukaan lukien eniten hellepäiviä oli Hattulassa, 26 kappaletta. Maa-alueista vain Kilpisjärvellä lämpötila ei kohonnut kesällä yli 25 asteen. Tilastoihin nähden kesä oli lähes koko maassa tavanomaista kuivempi, sillä sademäärät jäivät yleisesti alle puoleen tavanomaisesta. Erityisesti osissa Keski-Suomea, Savoa ja Pohjois-Karjalaa kesä oli poikkeuksellisen vähäsateinen eli vastaava toistuu keskimäärin harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Edellisen kerran osalla näistä alueilla on ollut kuivempi kesä vuonna 1955. Elokuun loppuun mennessä maasalamoita oli paikannettu Suomessa noin 80 000, mikä jää selvästi pitkän ajan tilastojen keskiarvosta, joka on noin 130 000.

Syksy

Syksy eli syys-marraskuu oli Lapissa noin asteen tavanomaista kylmempi, muualla maassa syksy oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen. Viimeksi Lapissa on ollut näin kylmä syksy vuonna 2002. Syksy oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi. Etenkin maan keskiosassa sademäärät olivat noin 1,5-kertaisia tavanomaiseen nähden.

Lämpimin ja kylmin paikka kuukausittain

Suurin kuukauden ja vuorokauden sademäärä kuukausittain