Terminen kasvukausi

Termisen kasvukauden alun määrittäminen

Terminen kasvukausi alkaa, kun lumi on sulanut aukeilta paikoilta ja vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli +5 asteen. Koska keväällä vuorokauden keskilämpötila voi vaihdella pitkään +5 asteen molemmin puolin, tilannetta seurataan 10 vuorokauden ajan.

Termisen kasvukauden päättyminen

Syksyllä terminen kasvukausi päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +5 asteen alapuolelle tai saadaan pysyvä lumipeite. Syksyllä myös kovat yöpakkaset useana yönä peräkkäin katkaisevat kasvukauden.

Termisen kasvukauden seuranta tehoisan lämpötilan summan avulla

Tehoisan lämpötilan summan yksikkö on vuorokausiaste °Cvrk. Summaa kertyy päiviltä, jolloin vuorokauden keskilämpötila on +5 asteen yläpuolella. Summaan lasketaan kasvukauden aikana vuorokauden keskilämpötilan viiden asteen ylittävä osa. Jos vuorokauden keskilämpötila jää kasvukaudella + 5 asteen alapuolelle, summaa ei kerry, mutta se ei myöskään vähene. Kasvukausi katsotaan silloin tilapäisesti pysähtyneeksi.

Terminen kasvukausi keskimäärin 1991-2020

Karttojen värilliset vyöhykkeet kuvaavat tyypillistä termisen kasvukauden alkua, päättymistä ja pituutta vertailukaudella 1991-2020

Termisen kasvukauden keskimääräinen lämpösumma ja sadesumma vertailukaudella 1991-2020

Viisi ylintä kasvukauden lämpösummaa 1961-2023

Korkein Suomessa mitattu kasvukauden lämpösumma on Turun Artukaisten asemalla 2018 saavutettu 1974 °C vrk.