Ilmakehän mittaukset

Ilmakehän mittaukset -ryhmä tutkii alailmakehän aerosoleja ja niiden vuorovaikutusta pilvipisaroiden ja jääkiteiden kanssa. Tutkimuksessa hyödynnetään monipuolisia pitkäaikaisia mittauksia.

Aerosolihiukkasten vaikutusta pilvenmuodostukseen (vesi-, sekafaasi- ja jääpilvet) tutkitaan Puijon tornin huipulla, joka on noin 15 % ajasta pilven ympäröimänä. Puijon mittaukset ovat olleet käynnissä vuodesta 2006 alkaen. Puijolla järjestetään vuosittain intensiivimittauskampanjoita, joissa käytetään tavallista laajempaa mittauskalustoa.

Ilmakehän hiukkasten pystysuuntaista jakaumaa tutkitaan Lidareilla, joilla saadaan tietoa hiukkasten sijainnista ja ominaisuuksista korkeuden funktiona. Tietynlaisilla Doppler-Lidareilla voidaan mitata myös tuulen pystyprofiili.

Ryhmä osallistuu myös aerosolien muutunta- ja terveysvaikutustutkimukseen monitieteisessä tutkimusympäristössä (Ilmari), jossa simuloidaan palamisperäisten hiukkasten ikääntymistä ja soluvaikutuksia todellisissa olosuhteissa. Ilmarissa sijaitsee erilaisia polttolaitteita (mm. pellettipoltin, takka) sekä alustadynamometri, jolla voidaan kuormittaa ajoneuvoa.

Ryhmä toimii läheisessä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Aerosolitutkimusryhmien kanssa. Osallistumme myös aktiivisesti kansainvälisiin mittauskampanjoihin kotimaassa ja ulkomailla.