Ilmakehän mittaukset

Ilmakehän mittaukset -ryhmä tutkii alailmakehän aerosoleja ja niiden vuorovaikutusta pilvipisaroiden ja jääkiteiden kanssa. Tutkimuksessa hyödynnetään monipuolisia pitkäaikaisia mittauksia.

Aerosolihiukkasten vaikutusta pilvenmuodostukseen (vesi-, sekafaasi- ja jääpilvet) tutkitaan Puijon tornin huipulla, joka on noin 15 % ajasta pilven ympäröimänä. Puijon mittaukset ovat olleet käynnissä vuodesta 2006 alkaen. Puijolla järjestetään vuosittain intensiivimittauskampanjoita, joissa käytetään tavallista laajempaa mittauskalustoa.

Puijon tornin huippu on noin 15 % ajasta pilven ympäröimänä. Kuva: Pekka Ahponen

Ilmakehän hiukkasten pystysuuntaista jakaumaa tutkitaan Lidareilla, joilla saadaan tietoa hiukkasten sijainnista ja ominaisuuksista korkeuden funktiona. Tietynlaisilla Doppler-Lidareilla voidaan mitata myös tuulen pystyprofiili.

Lidar lähettää lasersäteen taivaalle ja analysoi hiukkasista sironneen valon.

Ryhmä osallistuu myös aerosolien muutunta- ja terveysvaikutustutkimukseen monitieteisessä tutkimusympäristössä (Ilmari), jossa simuloidaan palamisperäisten hiukkasten ikääntymistä ja soluvaikutuksia todellisissa olosuhteissa. Ilmarissa sijaitsee erilaisia polttolaitteita (mm. pellettipoltin, takka) sekä alustadynamometri, jolla voidaan kuormittaa ajoneuvoa.

Ilmari-tutkimusympäristössä on biomassan polttolaitteita (1), ajoneuvodynamometri (2), päästön laimennustekniikoita (3), muutuntakammio (4), solualtistuslaitteisto (5) sekä hiukkas- ja kaasuanalysaattoreita (6).

Ryhmä toimii läheisessä yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston Aerosolitutkimusryhmien kanssa. Osallistumme myös aktiivisesti kansainvälisiin mittauskampanjoihin kotimaassa ja ulkomailla.

Katukuvaa Kiinan Nanjingista, jossa ryhmämme mittaa kaupunki-ilman hiukkaspitoisuutta.