Varoitusten latauspalvelun pikaohje

Yleistä

Ilmatieteen laitoksen avoimen datan varoitukset noudattavat Common Alerting Protocol (CAP) v1.2 standardia. Tuotannossa oleva profiili löytyy aina osoitteesta https://alerts.fmi.fi/cap/profile/current/. Kaikki profiiliversiot ovat selattavissa osoitteessa https://alerts.fmi.fi/cap/profile.

Varoitukset julkaistaan RSS- ja Atom-syötteinä. Atom-syöte on ns. fat Atom-syöte, jossa CAP-sanomat ovat syötteessä mukana pelkän linkin sijaan. Huom. Atom-syöte voi olla jopa yli 100M kokoinen, RSS-syötteet ovat tyypillisesti 10-20K. Tästä johtuen erityisesti Atom-syötteiden päivityksiä suositellaan tarkkailtavaksi HTTP HEAD-pyynnöllä HTTP GET-pyynnön sijaan.

Voimassa olevat varoitukset

Syöte sisältää (ainoastaan) viimeisimmällä julkaisuhetkellä annetut (msgType: Alert) ja päivitetyt (msgType: Update) varoitukset, sekä sitä edeltävän julkaisun jälkeen poistetut (msgType: Cancel) varoitukset. Huomaa, että meteorologi saattaa julkaista lyhyen ajan sisään korjauksia varoituksiin. Tästä seuraa, että jos varoituksia on julkaistu esim. 8.50, 11.50 ja 11.55, viimeisessä klo 11.55 julkaisussa ei ole enää mukana edellisessä klo 11.50 poistettuja varoituksia.

Syötteet julkaistaan osoitteissa:

Varoitusarkisto

Syötearkisto on selattavissa osoitteessa https://alerts.fmi.fi/cap/feed. CAP-sanomien arkisto on selattavissa osoitteessa https://alerts.fmi.fi/cap.

Arkiston rakenne on seuraava:

Laji URL-muoto
CAP-dokumentti https://alerts.fmi.fi/cap/YYYY/MO-DD/HH-MI-SSZ/ID.xml
Syöte https://alerts.fmi.fi/cap/feed/YYYY/MO-DD/HH-MI-SSZ-TYPE_LOCALE.SUFFIX

jossa

Muuttuja Selite
YYYY Julkaisuajan vuosiluku, neljä numeroa
MO Julkaisuajan kuukausi, kaksi numeroa
DD Julkaisuajan päivä, kaksi numeroa, UTC-aika
HH Julkaisuajan tunti, kaksi numeroa, UTC-aika
MI Julkaisuajan minuutit, kaksi numeroa, UTC-aika
SS Julkaisuajan sekunnit, kaksi numeroa, UTC-aika
Z Julkaisuajan aikavyöhyke, aina Z eli UTC
ID CAP-tiedoston id, lukuun ottamatta urn:oid:-aluketta
TYPE Syötteen tyyppi. Joko rss tai atom.
LOCALE Syötteen kieli: fi-FI, sv-FI, en-GB
SUFFIX Syötteen tiedostopääte: RSS: .rss, Atom: .xml

Julkaisuaika on tiedostopolussa aina UTC-ajassa (huom. kalenterivuorokauden vaihtumisaika).

Hakemistolistauksia ei (toistaiseksi) ole suunniteltu koneluettaviksi. Muoto on virallisesti määrittelemätön. Melko turvallista on tulkita listaus HTTP-otsakkeen mukaan HTML:ksi (huomioi myös charset HTTP-otsakkeista) ja etsiä linkkejä, jotka ovat yllä mainitun muotoisia tai alihakemistoon osoittavia linkkejä. Muilta osin hakemistolistausten sisältö voi muuttua ennalta varoittamatta.

Varoitusten tuotanto alkoi Päivö-myrskyn alla 29.6.2020, mistä alkaen varoitukset ovat saatavilla arkistosta.

Lisätietoja: