Avoimen datamme hyödyntäjiä

Ilmatieteen laitoksen avointa dataa hyödynnetään monissa palveluissa, sovelluksissa ja hankkeissa. Osa uusista palveluista on julkisia ja kaikkien käytettävissä joko verkkopalveluina tai sovelluksina.

Muutamia esimerkkejä Ilmatieteen laitoksen avointa dataa hyödyntävistä palveluista:

Sääasema

https://saaasema.com/

Siirry Sääasema-palveluun.

Sääasema tarjoaa erittäin tarkan säätiedon lähes mihin tahansa pisteeseen Suomessa. Mukana mm. ennusteet, havaintotietoja, paikkahaku, sadetutka ja ytimekäs sääikkuna. Sääasema hyödyntää avoimen data uusimpia ja tarkimpia saatavilla olevia tutkakuvia. Sovellus hakee ja analysoi myös Ilmatieteen laitoksen asemien viimeisimmät säähavainnot ja lähituntien ennusteet. Sääasema on optimoitu toimimaan kaikilla laitteilla - työasemien isoilla näytöillä ja mobiililaitteilla.

Saaennuste.fi

Saaennuste.fi

Siirry saaennuste.fi-palveluun.

Kännykälle optimoidusta palvelusta näet lähiajan sään nopeasti yhdellä vilkaisulla.

Palvelu hakee käyttäjän sijainnille perustuvan paikallissään Ilmatieteen laitoksen avoimen datan Harmonie- ja Hirlam- ennusteista. Lisäksi avoimen datan rajapinnoista haetaan lähin sääasema ja aseman viimeisimmät havainnot.

Hyppykeli laskuvarjohyppääjille

hyppykeli.fi/

Siirry hyppykeli.fi-sivustoon.

Laskuvarjohyppääminen on hyvin sääherkkä laji. Sovellus kattaa lähes kaikki aktiiviset laskuvarjokerhojen "dropzonet" Suomessa. Käyttö on varsin aktiivista erityisesti tuulisina päivinä.

Avoimen datan hengessä koko sovellus on myös avointa lähdekoodia https://github.com/skydivejkl/hyppykeli.fi


Sataako.fi sateista kiinnostuneille

Sataako.fi

Siirry Sataako.fi-palveluun.

Sataako.fi näyttää kätevästi live-sadetilanteen Suomessa ja lähialueilla - paikannettuna juuri sinne missä käyttäjä on.

Palvelussa käytetään Ilmatieteen laitoksen WFS-rajapinnan kautta haettuja sadetutkakuvia.

Sataako.fi:n toteutus on myös avoin, jos haluat linkittää niin täältä löytyy: https://github.com/heikkipora/sataako-fi

Aaltopoiju Itämerellä liikkujille

www.aaltopoiju.fi

mobiilisivu: m.aaltopoiju.fi

Siirry Aaltopoiju-palveluun.

Aaltopoiju.fi on sääpalvelu Itämerelle. Palvelu on suunnattu erityisesti purjehtijoille, veneilijöille ja vesiurheilijoille.

Aaltopoiju.fi hyödyntää Suomen alueen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta, sekä vastaavia ennusteita koko Itämeren alueelle.


Geocache -ukkostilanne

http://tutka.geocache.fi

Siirry Geocache-palveluun.

Palvelu on suunniteltu yleiseen käyttöön mutta toteutuksessa on huomioitu erityisesti ukkostilanteen kehittymisen seurannasta kiinnostuneet.

Palvelu käyttää Ilmatieteen laitoksen salamadataa (fmi::observations::lightning) sekä sadealuekuvadataa (Radar:suomi_rr_eureffin). Palvelun suorituskyvyn takaamiseksi sekä Ilmatieteen laitokselta ladattavan datamäärän pitämiseksi järkevänä koko Suomi ladataan yhtenä karkeana sadealuekuvana jota pehmennetään visuaalisuuden parantamiseksi.

Windz surffareille

windz.apiruq.com

Siirry Windz-palveluun.

Reaaliaikainen tuulitieto sääasemilta sekä lähituntien tuuliennuste surffareille.

Surffareille suunniteltu palvelu hyödyntää Ilmatieteen laitoksen avointa dataa.


Sää tänään - päivän sään ääriarvot Suomessa

http://meteo.fi/extreme/

Siirry Sää tänään -palveluun.

Taulukoissa on esitetty kuluvan vuorokauden äärevimmät säähavainnot Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemilta. Tiedot päivittyvät sitä mukaa kun uusia havaintoja tehdään.

Palvelu hyödyntää Ilmatieteen laitoksen sää-, aalto- ja vedenkorkeushavaintoja avoimen datan WFS-rajapinnasta.

Kasvien tulipolte-ennuste

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/

Siirry Tulipolte-ennusteeseen.

Tulipolte on hedelmäpuiden sekä koristepuiden ja -pensaiden kasvitauti, joka on Suomessa luokiteltu karanteenituhoojaksi. Taudin oireiden kehittyminen vaatii sopivia lämpö- ja kosteusolosuhteita. Ruokaviraston tulipolte-ennusteessa arvioidaan tulipoltetaudin oireiden esiintymiselle otollisia olosuhteita eri puolilla Suomea. Ruokavirasto arvioi tulipolte-ennusteen avulla, milloin virallinen tulipoltekartoitus kannattaa tehdä. Lisäksi hedelmä- ja koristekasvien tuottajat voivat ajoittaa sen avulla taudin tarkkailuaan. Ennuste päivittyy kerran vuorokaudessa Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilta mitatun sääaineiston (lämpötila) perusteella.

BCDC Energiasää -palvelu

http://www.bcdcenergia.fi/energiasaa/

Siirry BCDC-palveluun.

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti. Ennuste perustuu Ilmatieteen laitokselta avoimena datana saatavaan HIRLAM-säänennustusmalliin. HIRLAM-malli sisältää sekä tuuli- että aurinkovoiman kannalta kaikki oleelliset säätiedot.

19.3.2021