Suojaa ja leutoa talvisin, vettäkin sataa

Monelle voi olla hieman yllättävää, kuinka usein on lauhaa suojasäätä, mutta myös tihku- tai vesisateita talvisin koko maassa.

Suomen ilmaston vaihtelevuus on suurinta talvella. Myös talvella lumi ja jää sulavat nopeasti, vaikka lämpötila on vain vähän nolla-asteen yläpuolella. Sulamisen nopeudessa on ratkaisevaa suojasään yhtämittainen pitkä kesto. Myös vettä voi sataa melkein milloin vain, kuitenkin vesisadetta esiintyy Lapissa paljon harvemmin kuin etelärannikolla.

Miten usein sataa vettä joulu-helmikuussa?

Vettä sataa joulu-helmikuun aikana:

  • etelärannikolla ja lounaissaaristossa keskimäärin 3 - 8 päivänä/talvikuukausi

  • maan eteläosan sisämaassa keskimäärin 2 - 5 päivänä/talvikuukausi

  • maan keskiosassa ja Perämeren rannikolla keskimäärin 1-3 päivänä/talvikuukausi

  • Lapissa keskimäärin kerran talvikuukaudessa, Itä-Lapissa harvemmin

Talviemme suojapäivät

Suojapäivänä lämpötila nousee ja yleensä myös pysyy pitempään plussan puolelle. Ihan tavallisena talvena on lukuisia suojapäiviä kautta maan. Suojapäivien lukumäärä voi yksittäisenä tammikuuna olla maan eteläosassa jopa lähes 30 kpl. Esimerkiksi Tampereella niitä on ollut enimmillään 26 kpl tammikuussa 1989 ja ainoastaan tammikuissa 1985 ja 2010 ei ollut yhtään suojapäivää. Tasaisen lämpötilan tammikuussa 2004 oli hyvin vähän suojapäiviä maan etelä- ja itäosassa, vaikkei kuukausi ollut keskilämpötilaltaan kovinkaan kylmä.

Suojapäivien (vrk:n keskilämpötila > 0°C) lukumäärät keskimäärin vertailukaudella 1991-2020

Lauhat säät keskeyttävät pakkaset moneen kertaan talven aikana erityisesti maan etelä- ja länsiosassa. Sää ja lämpötila vaihtelevat matalapaineiden tuomien leutojen ja kosteiden lounaisvirtausten ja pohjoisesta saapuvien kylmien ja kuivien ilmavirtausten mukaan. Yksi lämmittävä tekijä varsinkin Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa on Föhn-tuuli.

Pisimmät suojasääjaksot vuodesta 1961 lähtien

Lauhojen talvisäiden kestoa voidaan tarkastella Helsinki-Kaisaniemen, Kauhavan, Kuopion ja Siikajoen havaintosarjoista joulu - helmikuina vuodesta 1961 lähtien. Sää on talvella sangen lauhaa, kun lämpötila pysyy nolla-asteen yläpuolella osan vuorokaudesta. Lämpötilan vaihtelu on keskitalvella leudoilla säillä pientä, koska taivas on yleensä umpipilvessä. Paksu pilvipeitto estää ilman jäähtymiseltä eli lämmön karkaamisen avaruuteen. Pilvipeitto käyttäytyy "turkin tavoin".

Suojasääjaksolla vuorokauden keskilämpötila on nolla-asteen yläpuolella. Talvisin esiintyy aina näitä taulukossa esitettyjä lyhyempiä lauhoja jaksoja.

Pisimmät yhtämittaiset suojasäät joulu - helmikuussa vuodesta 1961 lähtien. Kullekin pitkälle jaksolle on taulukossa alkamispäivämäärä ja kesto. Kun jakson alkamispäivämäärä on 1.12. on suojasääjakso voinut alkaa jo marraskuun puolella. Samoin helmikuun lopun suojasääjakso on voinut jatkua vielä maaliskuun puolella. Jakson pituuteen on kuitenkin laskettu vain joulu-helmikuun päivät.