Suojaa ja leutoa talvisin, vettäkin sataa
Monelle voi olla hieman yllättävää, kuinka usein on lauhaa suojasäätä, mutta myös tihku- tai vesisateita talvisin koko maassa.
Suomen ilmaston vaihtelevuus on suurinta talvella. Myös talvella lumi ja jää sulavat nopeasti, vaikka lämpötila on vain vähän nolla-asteen yläpuolella. Sulamisen nopeudessa on ratkaisevaa suojasään yhtämittainen pitkä kesto. Myös vettä voi sataa melkein milloin vain, kuitenkin vesisadetta esiintyy Lapissa paljon harvemmin kuin etelärannikolla.
Miten usein sataa vettä joulu-helmikuussa?
Vettä sataa joulu-helmikuun aikana:
etelärannikolla ja lounaissaaristossa keskimäärin 3 - 8 päivänä/talvikuukausi
maan eteläosan sisämaassa keskimäärin 2 - 5 päivänä/talvikuukausi
maan keskiosassa ja Perämeren rannikolla keskimäärin 1-3 päivänä/talvikuukausi
Lapissa keskimäärin kerran talvikuukaudessa, Itä-Lapissa harvemmin
Talviemme suojapäivät
Suojapäivänä lämpötila nousee ja yleensä myös pysyy pitempään plussan puolelle. Ihan tavallisena talvena on lukuisia suojapäiviä kautta maan. Suojapäivien lukumäärä voi yksittäisenä tammikuuna olla maan eteläosassa jopa lähes 30 kpl. Esimerkiksi Tampereella niitä on ollut enimmillään 26 kpl tammikuussa 1989 ja ainoastaan tammikuissa 1985 ja 2010 ei ollut yhtään suojapäivää. Tasaisen lämpötilan tammikuussa 2004 oli hyvin vähän suojapäiviä maan etelä- ja itäosassa, vaikkei kuukausi ollut keskilämpötilaltaan kovinkaan kylmä.
Suojapäivien (vrk:n keskilämpötila > 0°C) lukumäärät keskimäärin vertailukaudella 1991-2020
Lauhat säät keskeyttävät pakkaset moneen kertaan talven aikana erityisesti maan etelä- ja länsiosassa. Sää ja lämpötila vaihtelevat matalapaineiden tuomien leutojen ja kosteiden lounaisvirtausten ja pohjoisesta saapuvien kylmien ja kuivien ilmavirtausten mukaan. Yksi lämmittävä tekijä varsinkin Pohjanmaalla ja Länsi-Lapissa on Föhn-tuuli.
Pisimmät suojasääjaksot vuodesta 1961 lähtien
Lauhojen talvisäiden kestoa voidaan tarkastella Helsinki-Kaisaniemen, Kauhavan, Kuopion ja Siikajoen havaintosarjoista joulu - helmikuina vuodesta 1961 lähtien. Sää on talvella sangen lauhaa, kun lämpötila pysyy nolla-asteen yläpuolella osan vuorokaudesta. Lämpötilan vaihtelu on keskitalvella leudoilla säillä pientä, koska taivas on yleensä umpipilvessä. Paksu pilvipeitto estää ilman jäähtymiseltä eli lämmön karkaamisen avaruuteen. Pilvipeitto käyttäytyy "turkin tavoin".
Suojasääjaksolla vuorokauden keskilämpötila on nolla-asteen yläpuolella. Talvisin esiintyy aina näitä taulukossa esitettyjä lyhyempiä lauhoja jaksoja.