Föhn-tuuli Suomessa

Föhn-tuuli on paikallinen lämmin ja kuiva laskutuuli. Suomessa Skandien (Kölivuoristo) itäpuolella föhnin vaikutus on vähäisempää kuin Alpeilla ja Kalliovuorilla. Toisinaan föhn saa aikaan meilläkin aurinkoisen ja lauhan talvisään.

Föhntuulen synty. Vuoriston tuulen puolella pilvistä ja sadetta, suojapuolella aurinkoista ja poutaa. Lämpötila on tuulen puolella 7 astetta, vuoren päällä -3 ja suojan puolella merenpintatasolla 12 astetta.
Kaaviokuva föhnistä. Ilma nousee ylöspäin vuorta pitkin. Kosteus tiivistyy ja sataa alas. Suojan puolella kuiva ilma laskee vuoren rinnettä alas ja lämpiää.

Miten föhn-tuuli syntyy?

Suomessa föhn vaikuttaa voimakkaan länsivirtauksen yhteydessä. Kun ilma nousee Skandien yli, kosteus tiivistyy ensin pilviksi ja sataa sitten alas. Kun sama ilma laskee alaspäin vuorten toisella puolella, se kuivempana lämpiää tehokkaammin. Suomessa talvisen länsituulen lämmittävää vaikutusta tehostaa lisäksi sula Atlantti.

Riittävän voimakas länsituuli föhniä ajatellen syntyy yleensä vasta kun Keski-Euroopassa on korkeapaine ja Jäämerellä matalapaine.

Miten föhn vaikuttaa lämpötilaan?

Föhnin vaikutus on suurimmillaan Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla, jossa föhn esiintyy tyypillisesti viitisen kertaa talven aikana. Maan itärajalla föhnillä on merkitystä keskimäärin vain kerran talven aikana.

Föhn vaikuttaa Suomessa lämpötiloihin lähinnä vain talviaikaan ja "föhn-kauden" voidaan sanoa kestävän Suomessa marraskuusta maaliskuuhun.

Yksittäisenä päivänä lämpötila voi föhnin vuoksi olla enimmillään yli 5 astetta lämpimämpi kuin ilman sitä. Pitkän ajan keskilämpötiloihin föhnillä ei juuri ole merkitystä. Talviaikaan föhnin voidaan arvioida nostavan lämpötilan kuukauden keskiarvoa enimmillään noin 0,5 astetta.