Sateinen vai epävakainen

Säätyyppiä kuvataan tarvittaessa termillä epävakainen. Usein se tulkitaan sateiseksi, mitä se ei ole. Suomessa ei ole käytössä virallista luokittelua säätyypeille.

Venesatama veneineen ja laivoineen. Taivaasta reilusti puolet on pilvien peitossa.
Epävakaisen säätyypin aamupäivällä pilvet alkava jo kehittyä. Kuva: Sari Hartonen.

Sääennusteissa käytetään varsin usein sanaa epävakainen. Silloin meteorologi on arvioinut, että sataa yleisesti, mutta ei koko aikaa ja paikoin voi olla jopa poutaa. Sateen voimakkuus vaihtelee. Epävakaisessa säässä pilvisyys on runsasta ja kesäaikaan on myös viileää. Suomi kuuluu yleensä matalapaineen alueeseen tai matalapaine on Suomen läheisyydessä.

Epävakaista sateisempi on sateinen sää. Sateisella säällä esiintyy pitkiä lähes yhtenäisen sateen aikoja, ja sademäärät voivat olla myös runsaita. Tällöin matalapaineisiin liittyvät säärintamat ovat Suomen yllä. Joskus taasen matalapaineita vilistää Suomen yli nopeasti ja säätyyppi on siksi sateinen.

Vaihtelevassa säätyypissä poutaiset ja sateiset jaksot vaihtelevat, ja aurinko paistaa osan aikaa. Se on epävakaista astetta poutaisempi ja aurinkoisempi. Vaihtelevan säätyypin aikaan ei yleensä kuuluta matala- eikä korkeapaineen alueeseen.

Vaihtelevaa säätyyppiä kuivempi säätyyppi on poutainen. Tällöin vallitsee yleensä korkeapaine.

30.11.2020