Säätutkaverkon uudet tutkat

Perinteinen säätutka auttaa vastaamaan kysymyksiin missä sataa, kuinka paljon ja mihin suuntaan pisarat liikkuvat? Uusilla tutkilla saadaan enemmän tietoa ilmakehässä liikkuvista kaikuja aiheuttavista kohteista.

Kaksoispolarisaatio parantaa kuvien laatua

Ilmatieteen laitoksen uusin tutkahankinta oli Nurmeksen tutka vuonna 2019. Vuonna 2021 Vantaan tutka korvataan Vihtiin rakennetulla uudella tutkalla. Myöhemmin Ikaalisten tutka siirretään Kankaanpäähän.

Kaikki Ilmatieteen laitoksen säätutkat hyödyntävät nykyään kaksoispolarisaatioteknologiaa.

Kaksoispolarisaatio parantaa tutkadatan ja kuvien laatua, sillä sadetta esittävistä tutkakuvista saadaan entistä paremmin poistetuksi muut kuin sadekaiut. Kaikuja aiheuttavat lumihiutaleiden ja vesipisaroiden lisäksi esimerkiksi linnut ja hyönteiset.

Vanhoilla tutkilla nähdään ainoastaan kaikujen voimakkuus ja sijainti (vasen kuva). Kaksoispolarisaatiota hyödyntävillä uusilla tutkilla voidaan sadekaiut (sininen) ja muut kaiut (ruskea) erottaa toisistaan.

Kaksoispolarisaatiotekniikka mahdollistaa myös sateen olomuodon tunnistamisen. Muita sovelluksia, kuten lintujen, hyönteisten ja rakeiden tunnistamista, tutkitaan yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.