Säätutkaverkon uudet tutkat

Perinteinen säätutka auttaa vastaamaan kysymyksiin missä sataa, kuinka paljon ja mihin suuntaan pisarat liikkuvat. Uusilla tutkilla saadaan enemmän tietoa ilmakehässä liikkuvista kaikuja aiheuttavista kohteista.

Ilmatieteen laitos uusi säätutkaverkkonsa vuosina 2009-2017. Ensimmäisenä uusittiin vanhimmat, vuosina 1993-1994 hankitut tutkat Vantaalla, Kouvolassa ja Ikaalisissa.  Lisäksi on pystytetty kaksi aivan uutta tutkaa, ensimmäinen Kiteen Kesälahdelle marras-joulukuussa 2014, ja toinen Petäjävedelle lokakuussa 2015.

Uudet tutkat hyödyntävät kaksoispolarisaatioteknologiaa, joka parantaa tutkadatan ja kuvien laatua, sillä sadetta esittävistä tutkakuvista saadaan entistä paremmin poistetuksi muut kuin sadekaiut. Kaikuja aiheuttavat lumihiutaleiden ja vesipisaroiden lisäksi esimerkiksi linnut ja hyönteiset.

Kaksoispolarisaatiotekniikka mahdollistaa myös sateen olomuodon tunnistamisen. Muita sovelluksia, kuten lintujen, hyönteisten ja rakeiden tunnistamista, tutkitaan yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.

Näissä kuvissa esitetään, miten vanhoilla tutkilla nähdään ainostaan kaikujen voimakkuus ja sijainti (vasen kuva), mutta kaksoispolarisaatiota hyödyntämällä voidaan sadekaiut (sininen) ja muut kaiut (ruskea) erottaa toisistaan.

Kaksoispolarisaatiotutkia on valmistettu tutkimuskäyttöön yli 20 vuoden ajan. Yhdysvalloissa koko säätutkaverkosto on päivitetty kaksoipolarisaatiotutkiksi 2000-luvulla; Euroopassa uutta teknologiaa käyttää noin puolet säätutkista.  Naapurimaissa Viron molemmat tutkat Harkussa ja Sürgaveressä ovat kaksoispolarisaatiotutkia, samoin Norjan uusimmat tutkat. Myös Ruotsissa on käynnissä tutkaverkon uusimishanke.