Talvisään tilastoja

Terminen talvi on suuressa osassa maata pisin vuodenaikamme. Lapissa talvi viipyy noin 7 kuukautta, Ahvenanmaalla vain noin kolme kuukautta.

Termisen talven aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella, mutta pelkän pakkasen talvea meillä on Lapissakin ani harvoin. Maan etelä- ja länsiosien talviin kuuluvat myös pitkätkin leudon sään jaksot, kun Atlantilta lauhaa suojasäätä tuovat matalapaineet. Silloin on yleensä pilvistä, sataa vettä tai räntää ja tuulee kovaa. Silti tällaiset jaksot eivät keskeytä termistä talvea, kun se on alkanut määritelmän mukaisesti. Lisätietoa termisten vuodenaikojen määrittämisestä löydät teematietoa-osiostamme. Kolmen kuukauden tilastoissa talveen kuuluvat joulu- tammi ja helmikuu, vaikka etenkin Lapissa talvi on paljon pidempi.

Lumipeite on pakkasen lisäksi varma talven tunnusmerkki. Syksyn vaihtuminen talveksi ei tapahdu ykskaks yhtenä yönä. Meillä sää voi vaihdella useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin syksyn ja talven välimaastossa. Jonain päivänä sataa lunta ja maa valkenee, muutaman päivän päästä lumi sulaa suojasäällä kokonaan tai osittain pois.

Termisen talven ja kevään alku tyypillisesti 1991-2020

Termisen talven alku vaihtelee yleensä muutaman viikon keskimääräisen alkamisajankohdan molemmin puolin.

Varhaisin termisen talven alkupäivämäärä vuodesta 1961 alkaen on Lapissa ollut 15.9. vuonna 1968. Kyseisenä vuonna terminen talvi myös kesti pisimpään, Sodankylässä ja Inarissa talvi jatkui 230 vuorokautta. Myöhäisimmillään termisen talven alkaminen on Lapissakin venynyt marraskuun puoliväliin.

Maan keskivaiheilla terminen talvi on varhaisimmillaan alkanut jo ennen lokakuun puoliväliä, myöhäisimmillään terminen syksy on jatkunut joulukuun puoliväliin asti, rannikolla pidempäänkin.

Etelä-Suomessa varhaisimmillaan talvi on alkanut lokakuun puolivälissä, mutta joskus talven alku on venynyt vuoden vaihteen ylikin. Talvena 2007-2008 termisen talven määrittäminen oli erityisen hankalaa. Lopulta esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä vuorokauden keskilämpötila pysytteli nollan alapuolella 9 vuorokautta maaliskuun loppupuolella (19.-27.3.2008). Talvella 2019-2020 ei kunnon talvea esiintynyt lainkaan maan etelä- ja länsiosassa. Etelässä terminen talvi oli helmikuun lopulla ja kesti vain 5 vuorokautta (25.-29.2.2020).

Helsingin ja Sodankylän talvet

Talven (joulu-helmikuun) keskilämpötilat Helsingissä vuodesta 1900 ja Sodankylässä vuodesta 1908 lähtien.

Tutustu interaktiivisiin ilmastokuvaajiin

  • Viimeisen 30 vrk:n sää: Menneiden 30 vuorokauden lämpötila- ja sademäärätietoja on valittavissa 30 eri kunnasta.

  • Tilastoja vuodesta 1961: Kuukausi-, vuodenaika- ja vuosiaikasarjoja on nykyään saatavilla interaktiivisina kuvaajina. Voit valita sinua lähimmän kunnan 30 vaihtoehdosta eri puolilta maata. Kuvaajasta voi valita joko lämpötila- tai sademääräpoikkeaman vuodesta 1961 alkaen. Hila-aineistosta tuotettu data ja itse kuvaaja on ladattavissa myös koneellesi.

  • Karttoja vuodesta 1961: Karttoja menneiden kuukausien, vuodenaikojen ja vuosien keskilämpötiloista, sademääristä ja niiden poikkeamista on saatavilla vuodesta 1961 alkaen.