Talven 2007-2008 sää

Termisen talven 2007-2008 alku ja loppupäivämäärät

Päivämäärien väliin jäävä aika on terminen talvi.

Termisen talven alun määrittäminen oli eteläisimmässä Suomessa varsin haasteellista. Vuorokauden keskilämpötila ei asettunut pysyvästi nollan alapuolelle ennen kuin vasta maaliskuun puolivälin jälkeen. Kovin pitkää ei tästä etelän termisestä talvesta tullut, sillä jo maaliskuun loppupuolella vuorokauden keskilämpötila nousi selvästi nollan yläpuolelle. Suurimmassa osassa maata terminen talvi alkoi leudoista säistä huolimatta tyypilliseen aikaan.

Talvi 2007-2008 oli ennätyksellisen leuto

Vasemmalla talven keskilämpötila ja oikealla sen poikkeama vertailukauden 1971-2000 keskiarvosta

Vuorokauden keskilämpötila on ollut suurimman osan talvesta keskimääräistä lämpimämpi. Esimerkiksi Helsingissä joulu-helmikuun keskilämpötila oli plussan puolella, eli kunnon perinteistä termistä talvea ei etelärannikon tuntumaan tänä aikana saatu.


Vuorokauden keskilämpötila on merkitty vihreällä. Vertailukauden 1971-2000 keskilämpötiloista lasketut tasoitetut arvot ovat 3 %, 50% ja 97 % esiintymistodennäköisyyden kohdalla. Keskellä oleva lila viiva kuvaa siis vuorokauden keskilämpötilan 50% -arvoa eli mediaania. Kun vuorokauden keskilämpötila (vihreä) alittaa 3% tai ylittää 97% todennäköisyysrajan, se tarkoittaa, että kyseisenä päivänä vastaavaa sattuu enintään 3 kertaa 100 vuodessa.

Talven sademäärä ja sen poikkeama keskiarvosta

Vähäluminen talvi Etelä-Suomessa tuntui pimeältä

Aurinko paistoi joulu- ja tammikuussa keskimääräistä vähemmän. Lumipeitteen puuttuessa talvi tuntuikin Etelä-Suomessa erityisen pimeältä.

Talven 2007-2008 lumet

Ensilumet elokuun lopussa

Syksyn ensimmäinen lumikuuro valkaisi maan pienellä alueella Enontekiöllä jo 30.8.2007. Seuraavan kerran lunta saatiin lokakuussa. Lumet sulivat kuitenkin nopeasti pois sään lauhduttua ja lokakuun lopussa lunta oli maassa enää ainoastaan Kilpisjärven seudulla. Marras-joulukuun vaihteessa ehjä lumipeite saatiin lähes koko maahan, mutta joulukuun alun jälkeen sää lämpeni ja lumet lähtivät taas maan etelä- ja keskiosasta.

Lumipeite palasi hetkeksi koko maahan tammikuun alussa 2008

Pitkään jatkunut leuto sää muuttui talvisemmaksi tammikuun alkupuolella. Sunnuntaina 6.1. alkanut lumisade toi maan etelä- ja keskiosaan lumipeitteen ensimmäisen kerran sitten joulukuun alkupuolen. Lumipeitteen paksuus pysyi kuitenkin edelleen ajankohdan keskiarvoa ohuempana koko maassa. Sään muututtua uudelleen leudoksi 10. päivän jälkeen, maa muuttui mustaksi jälleen etelä- ja länsiosassa maata.

Tammikuun puolivälin tienoilla lumipeite alkoi kuitenkin taas vetäytyä maan etelä- ja länsiosasta. Tammi-helmikuun vaihteessa maa oli kuitenkin taas hetken aikaa valkoinen koko maassa.

Runsas lumisade 25.-27.3.2008

Lumimyräkkä pyyhkäisi maamme yli kaakosta alkaen 25. - 27. maaliskuuta. Lunta tuprutteli parin päivän aikana paikoin jopa 30 senttiä. Monin paikoin erityisesti maan eteläosassa saatiin vähälumisen talven jälkeen ajankohdalle tyypillinen lumensyvyys. Maan pohjois- ja itäosassa lunta oli kuitenkin tavanomainen määrä - paikoin jopa keskimääräistä enemmän.

Lumensyvyydet kuukauden 15. päivä