Lumiennätyksiä

Suomi on pitkä maa, jonka takia myös lumiolosuhteet ovat varsin erilaiset pohjoisen ja etelän välillä. Lumensyvyysennätyksiin otetaan huomioon pitkien havaintosarjojen vertailukelpoisuuden vuoksi vain klo. 8 ja kesäaikaan klo. 9 tehdyt havainnot.

Lumensyvyyden Suomen ennätys on 190 cm, ja se saavutettiin Käsivarren Lapissa Enontekiön Kilpisjärven kylässä 19.4.1997.

Suurin lumensyvyys kuukausittain

Kuukauden suurimmat lumensyvyydet (cm) havaintopaikoittain ja niiden sattumisaika. Tiedot ovat ennätysrekisterissä paikoin jopa yli 80 vuoden ajalta.
päivitetty 6.7.2017

Sadeasemien havaintojen digitointityö on kesken ja on mahdollista, että ennätykset tulevat muuttumaan vanhojen aineistojen digitoinnin edistyessä. Selvästi tuulen aiheuttamasta kinostumisesta johtuvat suuret lumensyvyydet on jätetty huomioimatta ennätyksistä.

Suurin havaintoasemalla mitattu lumensyvyyden kasvu vuorokaudessa on 73 cm. Ennätys mitattiin Merikarvialla 8.1.2016. Muutoin suurimmat vuorokauden lumikertymät ovat olleet maan etelä- ja pohjoisosassa noin 35-50 cm ja maan keskiosassa noin 35-40 cm.