Tiedote 1.3.2022 (Päivitetty: 20.4.2022 13:26)

Helmikuu oli ennätyksellisen sateinen

Kuukauden sademäärä oli etelässä ja idässä yleisesti poikkeuksellisen suuri. Lunta oli monin paikoin selvästi tavanomaista enemmän. Talven keskilämpötila oli tavanomainen.
Kuva: Shutterstock

Korjattu uudeksi helmikuun kuukausisade-ennätykseksi Siuntio Sjundbyn 142,7 mm.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuussa satoi poikkeuksellisen paljon varsinkin maan etelä- ja itäosassa. Paikoin satoi ennätyksellisen paljon. Muuallakin maassa sadekertymät olivat tavanomaista suurempia tai harvinaisen suuria. Vain Lapin pohjoisosassa sademäärät olivat yleisesti pitkän ajan keskiarvon tuntumassa.

Helmikuun suurin sademäärä, 142,7 millimetriä, mitattiin Siuntio Sjundbyn havaintoasemalla. Kyseessä on uusi helmikuun kuukausisademääräennätys Suomessa: edellinen ennätys, 131,6 millimetriä, oli vuodelta 2016 Kouvola Anjalan havaintoasemalta. Vanhan ennätyksen yli mentiin myös Virolahti Koivuniemen havaintoasemalla, jossa satoi 134,1 millimetriä, sekä Espoossa Nuuksiossa, jossa satoi 132,8 millimetriä.

Helmikuun suurin vuorokauden sadekertymä, 35,6 millimetriä, mitattiin Siuntio Sjundbyn havaintoasemalla kuun 21. päivänä.

Helmikuun pienin sademäärä, 15,7 millimetriä, mitattiin Enontekiö Näkkälän havaintoasemalla.

Lunta oli kuukauden päättyessä maan länsiosassa yleisesti noin 20–60 senttimetriä, maan itä- ja pohjoisosassa noin 50–110 senttimetriä. Varsinkin maan itäosassa lunta oli harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen paljon.

Helmikuu oli lauha

Helmikuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 1–3 astetta tavanomaista korkeampi. Keskilämpötila vaihteli lounaissaariston vajaasta +1 asteesta Käsivarren Lapin noin -13 asteeseen.

Kuukauden ylin lämpötila, +7,1 astetta, mitattiin 28. päivä Pyhäjärvi Ojakylän havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -34,9 astetta, mitattiin Enontekiön lentoasemalla helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Auringonpaistetunteja oli yleisesti tavanomaista vähemmän. Myrskypäiviä oli helmikuun aikana viisi.

Kaakossa harvinaisen sateinen talvi

Talvi eli joulu-helmikuu oli keskilämpötilaltaan tavanomainen. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli yleisesti noin 0–0,5 astetta keskiarvoa pienempi. Talvi alkoi joulukuussa tavanomaista kylmempänä, mutta tavanomaista lauhemmat tammi- ja helmikuu tasasivat keskilämpötilaa. Talven keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin nollasta asteesta Lapin keski- ja pohjoisosan noin -12 asteeseen.

Joulu-helmikuun sademäärä oli maan etelä- ja itäosassa tavanomaista suurempi, maan kaakkoisosassa jopa harvinaisen suuri. Lapin lounaisosassa sekä paikoin Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa talven sademäärä oli tavanomaista pienempi.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Ilmastollinen vertailukausi 1991-2020

Lumensyvyyden mittaus on taitolaji

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääIlmastoHelmikuuTalvi