Meriveden lämpötilatilastot

Meriveden lämpötila vaihtelee vuodenaikojen mukana, mutta muutokset ovat esimerkiksi ilman lämpötilaan verrattuna paljon hitaampia. Lisäksi pintavesi lämpenee ja kylmenee nopeasti, mutta jo hieman syvemmällä lämpötila voi olla hyvinkin erilainen. Niinpä mittaussyvyydellä on suuri merkitys. Lisäksi merivirrat liikuttavat lämpimiä ja viileitä vesimassoja, jolloin paikallisiakin eroja on.

Esimerkiksi lämpimänä aurinkoisena kesäpäivänä meren pintakerros lämpenee, mutta sen alla on viileämpää vettä. Jos lämpötilan mittaa pintavedestä, lukema voi olla monta astetta korkeampi kuin mittaamalla esimerkiksi pintalämpötilapoijulla, jossa mittapää on kymmeniä senttejä pinnan alla. Toisaalta suojaisen lahden vesi lämpenee nopeammin kuin avomerellä.

Pintalämpötilan 30 vuoden tilastot

Kuvaajissa meriveden pintalämpötilatilastot on laskettu kahdelle asemalle, Saaristomerellä sijaitsevalle Seilin asemalle ja Suomenlahdella Helsingin edustalla olevalle Harmajalle. Mittaukset on tehty näissä käsin ja automaattisella mittalaitteella. Tilastot on laskettu vuosien 1991–2020 mittauksista.

23.9.2021