Verkkopalvelu

Miksi verkkopalvelua uudistetaan?

Verkkopalvelussamme vierailee päivittäin satojatuhansia käyttäjiä. Uudistuksella haluamme turvata sivustomme tehokkuuden, nopeuden ja luotettavuuden jokaisessa säätilanteessa. Verkkopalvelumme mobiikäyttö on myös lisääntynyt viime vuosina huomattavasti. Uudistuksessa sivustolla liikkumista ja sisältöjen löydettävyyttä erilaisilla päätelaitteilla on parannettu.

Myös verkkopalvelun käytön mahdollistaminen eri käyttäjäryhmille eli saavutettavuus on huomioitu uudistuksessa monin tavoin. Sivustomme ulkoasu on samalla päivitetty vastaamaan Ilmatieteen laitoksen uudistunutta visuaalista ilmettä.

Miksi verkkosivusto näyttää eri laitteilla erilaiselta?

Verkkosivusto on suunniteltu toimimaan käyttämäsi laitteen näytön koon mukaisesti. Tästä syystä jotkin verkkosivuston osat näyttäytyvät eri tavalla tietokoneen, tabletin ja puhelimen näytöllä.

Ovatko sisällöt muuttuneet? Miten löydän oikean sisällön?

Vaikka verkkopalvelu on päivittänyt ilmeensä, sisällöt ovat pysyneet pääosin samoina. Ainoastaan etusivua, päävalikkoa ja Paikallissään ominaisuuksia on kehitetty asiakastoiveiden pohjalta. Palvelut ja sisällöt löytyvät edelleen tutuista paikoistaan ja osoitteistaan.

Sivuston sisäinen hakutoiminto sivuston oikeassa yläkulmassa on nopea tapa etsiä tietoa sivustolta.

Päävalikon toimintatapaa on selkeytetty, mutta valikon rakenne ja niistä löytyvät sisällöt ovat säilyneet ennallaan.

Verkkopalvelu ei enää toimi kuten ennen tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Mitä tehdä?

Uudistuksen yhteydessä joidenkin vanhempien internetselainten tukea on kavennettu mm. tietoturvasyistä. Tästä syystä jotkin sivustomme osat saattavat toimia eri tavalla kuin aiemmin, varsinkin vanhemmilla laitteilla ja selaimilla.

Tuettuja selaimia ovat Google Chrome, Firefox, Safari, Edge ja Internet Explorer 11. Suosittelemme, että käytät aina selainten uusimpia versioita.

Mobiiliselaimista tuemme uusimpia Google Chrome Mobile ja Mobile Safari -selaimia. Huomaathan, että kaikki sivustomme ominaisuudet eivät välttämättä toimi mobiilissa samalla tavalla kuin työpöytäversioissa.

Mikäli sivustomme toiminnassa ilmenee poikkeavuutta:

  • tyhjennä selaimen välimuisti (cache) ja evästeet (cookies)

  • varmista, että laitteesi käyttöjärjestelmä ja selainohjelmisto on päivitetty ajan tasalle.

Verkkopalveun uudistuksen myötä selaimen kirjanmerkit (bookmarks) kannattaa myös päivittää.

Mihin etusivun linkki Sadetutkaan on kadonnut?

Sadetutka löytyy verkkopalvelun etusivulta "Muualla verkkopalvelussa" -otsikon kohdalta nimellä Sade- ja pilvialueet.

Miten Paikallissää on muuttunut?

Paikallissäätä on kehitetty palvelemaan säästä kiinnostuneita entistä paremmin. Palvelu voi, käyttäjän niin halutessa, paikantaa käyttäjän sijainnin ja tarjota säätiedot tähän paikkaan.

Tuuliennustetta on laajennettu puuskatuulten nopeuksilla. Puuskatuulet esitetään suluissa perinteisen 10 minuutin keskituulen alapuolella. Myös säämerkkien selityksiin ohjautuva linkki löytyy kätevästi Paikallissää-sivulta.

Ennustepaikassa voimassa olevat maa-alueiden säävaroitukset ovat nähtävissä 5 vuorokauden ajalle heti sääennusteiden alapuolella.

Todennäköisyysennuste on tarjolla entisen 10 vuorokauden sijasta 15 vuorokaudelle.

Paikalliset säähavainnot on saanut uuden otsikon Mennyt sää. Otsikolla halutaan korostaa havaintojen eroa sääennusteisiin. Havaintotietojen yhteydessä näkyy myös havaintoaseman etäisyys ennustepaikasta.

Miksi Paikallissäässä ei enää ole erikseen lähituntien ennusteita?

Lähituntien ennuste -välilehteä ei enää ole erikseen uudistuneessa työpöytänäkymässä. Vastaava sääennuste lähitunneille löytyy 10 vuorokauden ennusteen välilehdeltä. Tämä välilehti löytyy "Lähipäivät" -välilehden oikealta puolelta otsikolla "10 vrk".

Miksi Paikallissään paikantama sijainti on väärä tai säätietojen paikannus ei toimi?

Paikannuksen tarkoituksena on helpottaa erityisesti mobiilikäyttöä. Tarkista, että paikannus on sallittu käyttöjärjestelmän asetuksissa. Paikannus toimii paremmin, kun langaton lähiverkko on päällä, jolloin laite voi hyödyntää paikannuksessa tietoa lähellä olevista langattomista verkoista.

Miksi Paikallissään tuuliennusteessa on kaksi lukua?

Paikallissään tuuliennuste kertoo 10 minuutin keskituulen nopeuden lisäksi nykyään myös puuskatuulen nopeuden. Puuskatuulen ennuste ilmoitetaan suluissa.

Maa-alueilla rajut tuulenpuuskat voivat aiheuttaa vahinkoa. Tuulenpuuskien ilmoittaminen on asiakkaiden toivoma parannus.

Tutustu tarkemmin tuulen voimakkuuden arviointiin

Miten Paikallissään varoituksia tulkitaan?

Paikallissää-sivulta näet kätevästi ennustepaikalla voimassa olevat maa-alueiden varoitukset 5 tulevan vuorokauden ajalta. Varoitukset on luokiteltu neljään väriin niiden vakavuuden perusteella. Vihreä väri tarkoittaa, ettei säästä aiheutuvaa vaaraa ole. Keltainen väri kuvaa mahdollisesti vaarallista säätä. Oranssia väriä käytetään sään ollessa vaarallinen. Punainen varoitusväri on harvinaisin ja kuvaa hyvin vaarallista säätä.

Varoituksen ohessa esiintyvä symboli kertoo, mistä varoituksesta on kyse. Lue lisätietoa varoituksista

Miksi näkyvyyshavainto ilmoitetaan joiltakin asemilta vain 20 kilometrin päähän?

Ilmatieteen laitoksella on käytössä erilaisia näkyvyyttä mittaavia laitteita. Pääosin laitteet mittaavat näkyvyyttä 50 kilometrin päähän, mutta osalla asemista mittalaite ilmoittaa näkyvyyden 20 tai 75 kilometrin päähän.

Miten sade-ennuste laaditaan tutkakuvaan?

Koko Suomen tutka-animaatiossa meteorologi yhdistää sadetutkan havainnot säämallin tekemään ennusteeseen sadealueista. Ennuste tehdään vain 6 tunnin ajalle, koska tätä pidemmälle ajalle ennusteen epävarmuus kasvaa huomattavasti.

Toinen vaihtoehtoinen sade-ennusteen toteutustapa on liiketunnistus, joka on käytössä esim. Sadealueet Beta-tuotteessamme. Tällä menetelmällä voidaan tuottaa vain lyhyt ennuste. Käytännössä suhteellisen toimivaksi on osoittautunut kahden tunnin mittainen sade-ennuste.

Liikkeentunnistukseen perustuva sade-ennuste on lyhyissä, alle tunnin ennusteissa yleensä parempi kuin säämalleihin perustuva ennuste. Säämalleihin perustuva sade-ennuste on tyypillisesti parempi pitemmissä ennusteissa ja tilanteissa, joissa sadealueiden liike ja kehitys ovat mutkikkaampia. Kuurojen sijainnin ennustaminen on molemmilla menetelmillä erittäin haastavaa.

Mitkä ovat yleisimmät tutkakuviin häiriöitä aiheuttavat tekijät?

Tutkan tuottamassa datassa on aina mukana myös kaikuja, jotka eivät ole sadetta. Yleisölle näytettävistä tutkatuotteista häiriöitä pyritään poistamaan monin keinoin.

Kesällä häiriöitä voivat aiheuttaa linnut, hyönteiset, aallot tai esimerkiksi merisavun yläreunasta tiivistyvät pisarat. Kuvissa voi näkyä myös lentokoneita, tuulivoimaloita tai muista tutkan taajuusalueella toimivista radiolaitteista johtuvia häiriöitä. Erityisesti Paikallissääsivun pieni 5 minuutin välein päivittyvä kuva on muita herkempi häiriöille,koska siinä sateen kynnysarvo on säädetty hyvin alhaiseksi.

On hyvä muistaa, että osa häiriöistä voi olla osalle katsojista hyödyllisiä. Tällaisia ryhmiä ovat vaikkapa maanviljelijät, lintubongarit ja tutkijat.

Tarkemmin tutkakuvien häiriöistä voit lukea Teematietoa-sivuilta.

Miksi tutkakuvassa näkyy sadetta vaikka sää on täysin aurinkoinen?

Tutkatuotteet on säädetty toimimaan eri tuotteissamme eri tavoin. Paikallissääsivun pieni, alueellinen, 5 minuutin välein päivittyvä tutkakuva on kuvista tarkin. Siinä näkyvät pienimmätkin sadekuurot ja heikoimmatkin sateet, mutta niiden lisäksi myös häiriöitä, jotka eivät välttämättä ole sadetta. Kuvissa näkyvät myös paikannetut salamat.

Koko Suomen tutka-animaatiosta on poistettu kaikki heikoimmat tutkakaiut. Pienet sadekuurot, tihkusade ja heikko lumisade eivät näy tässä kuvassa, mutta myös häiriöitä näkyy vähemmän.

Alueellisissa tutkakuvissa esim. Etelä-Suomi pätevät samat näyttöperiaatteet kuin Paikallissääsivun pikkukuvissa, mutta kartan resoluutio on 1 kilometri ja aikaresoluutio 15 minuuttia eli kuva ei ole yhtä tarkka. Näissä kuvissa on liitetty mukaan myös paikannetut salamat.

Sadealueet Beta-tuotteessa on käytössä sama tieto kuin muissakin tutkakuvissa, mutta karttapohjaa voi zoomata. Mukana on myös automaattiseen sadealueiden liiketunnistukseen eli käytännössä kuvankäsittelymenetelmiin perustuva 2 tunnin sade-ennuste. Tässä tuotteessa ei ole salamatietoja mukana.

Älypuhelimiin tarkoitetussa Sää-sovelluksessa näytetään pientä alueellista tutkakuvaa 5 minuutin aikaresoluutiolla. Kuva tuotetaan samalla menetelmällä kuin verkkosivujen Beta-tuote.

Miksi sadetutka-animaatio tökkii?

Verkkopalvelumme sääanimaatioiden toiminta vaatii selaimen javasrcipt-tuen. Mikäli javascriptin käyttö on estetty, animaatiot eivät toimi. Ominaisuuden saa päälle yleensä Tools - Options -valikosta (Enable JavaScript).

Joillakin kotikäyttäjillä on havaittu animaatiossa ns. tökkimistä. Tällöin animaatio välillä toimii, mutta useimmiten ei. Syyksi on paljastunut vanhahko modeemi. Kyseinen modeemi aiheuttaa ongelmia muillakin verkkosivustoilla, joten se kannattaa mieluiten vaihtaa. Lisätietoja aiheesta saa lähettämällä meille palautetta esimerkiksi palautelomakkeella.

Mistä löydän säämerkkien selitykset?

Verkkopalvelussamme käytettyjen säämerkkien selitykset löytyvät listattuna osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/saamerkkien-selitykset

Etsin tietoa Suomen säähistoriasta, mistä näitä tietoja löytyy?

Yleistä tietoa ilmastotilastoista on koottu sivustomme Ilmasto-osioon http://ilmatieteenlaitos.fi/ilmasto.

Voit myös ladata yksittäisten havaintoasemien menneitä säähavaintoja itse Havaintojen lataus -palvelusta.

Menneeseen säähän liittyvään kysymykseesi voit saada vastauksen myös soittamalla Ilmastopalvelun maksulliseen palvelunumeroon. Puhelinnumeron ja tilastotietojen tilausohjeet löydät Ilmasto-sivuilta.

Miksi paikallissääsivulla on aina oletuspaikkana Helsinki, vaikka olen yrittänyt vaihtaa paikan toiseksi?

Lähtökohtaisesti verkkopalvelumme on suunniteltu niin, että selain muistaa viimeksi vieraillun paikan. Paikkakunnan muistamistoiminto vaatii kuitenkin selaimeen päälle JavaSrcipt-tuen ja oikean eväste- eli cookies-asetuksen.

Jos käyttäjä on asettanut oman selaimensa evästeet niin, että välimuisti tyhjentyy aina kun selain suljetaan, ei selain voi muistaa viimeksi vierailtua paikkakuntaa. Tällöin verkkopalvelu tarjoaa ensin oletuspaikkakuntaa, joka on pääkaupunkimme Helsinki.

Oman selaimen Security- tai Privacy -asetukset kannattaa siis tarkistaa. Niitä muuttamalla eväste/cookie (eli viimeksi vierailtu paikka) säilyy selaimen välimuistissa.

Miksi Paikallissääsivun paikannimissä on kirjoitusvirheitä?

Käytämme paikallissääsivun nimistön osalta yhteisöllistä Geonames-tietokantaa http://www.geonames.org/. Olemme huomanneet että erityisesti paikkakuntien ja kaupunginosien kieliversioissa on tässä tietokannassa silloin tällöin epätarkkuuksia. Korjaamme näitä tietoja palautteiden perusteella. Joten jos huomaat nimistössä puutteita tai virheitä, anna meille palautetta.

Miksi Paikallissään ennusteen tuulilukema poikkeaa havainnoista?

Paikallissää-sivun sääennustetta ei ole tehty samalla sivulla näkyvälle havaintoasemalle vaan kyseiseen valittuun paikkaan. Esimerkiksi valitsemalla sääennusteen Kotkaan saa sääennusteen Kotkan keskustaan eikä lähimmälle havaintoasemalle, joka tässä tapauksessa on merellä oleva Rankin havaintoasema.

Paikallissää on tarkoitettu maalle eikä sovellu veneilysääksi merelle tai järville. Niihin sopivat tuotteet löytyvät Merisää ja Itämeri -osiosta.

Miksi Sää tuntuu kuin –hahmo on välillä oranssi tai sininen?

Sää tuntuu kuin -lukemaa havainnollistetaan Paikallissääennusteessa hahmolla, jonka väri vaihtelee valkoisen, oranssin ja sinisen välillä. Värien tavoitteena on helpottaa ja nopeuttaa ennusteen luettavuutta.

Pääsääntöisesti tuntuu kuin -hahmo on valkoinen. Hahmo vaihtaa väriä oranssiksi, mikäli tuntuu kuin sää on vähintään 2 astetta lämpimämpi kuin ennustettu lämpötila. Mikäli sää tuntuu vähintään 5 astetta kylmemmältä kuin ennustettu lämpötila, hahmo muuttuu siniseksi.

Tuntuu kuin -lukemassa huomioidaan sekä tuulen viilentävä vaikutus että ilmankosteus. Lukema kertoo miltä sää tuntuisi tyynellä säällä, ilman ollessa suhteellisen kuivaa. Yksilölliset vaihtelut kylmän tai lämpimän aistimisessa ovat suuria.

Miksi verkkopalvelunne osoite ei ole fmi.fi?

Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelun pääosoite on ilmatieteenlaitos.fi. Myös lyhyempää osoitetta fmi.fi voi aivan hyvin käyttää. Osoitteet tyyliin https://fmi.fi/saa/kouvola siis toimivat, ja helpottavat erityisesti mobiilikäyttöä.

Pääosoitteeksi voitiin valita vain yksi nimi, joten otimme käyttöön tunnetuimman, suomenkielisen nimemme.

Miten saan Ilmatieteen laitoksen tuoreet uutiset sähköpostiini?

Maksuttoman tiedotetilauksen kautta voit saada sähköpostiisi tuoreeltaan kaikki Ilmatieteen laitoksen tiedotteet. Voit tehdä tilauksen osoitteessa: https://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotetilaus

Tiedotteitamme on mahdollista seurata myös verkkosyötteinä (RSS) osoitteessa https://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.

Miksi selaimessani näkyy vanhoja havainto- tai ennustekuvia?

Verkkosivuilla olevien kuvien mukana lähetetään selaimille (ja välissä mahdollisesti oleville proxy-palvelimille) välimuistitusohjeet, joita näiden pitäisi noudattaa. Esimerkiksi Suomen karttakuvia ohjeistetaan pidettävän selaimen välimuistissa ja välipalvelimilla enintään 1-5 minuutin ajan kuvasta riippuen. Normaalisti kuvat päivittyvät useita kertoja päivässä.

Todennäköisesti tapauksessasi on käynyt niin, että kuvatiedosto on ohjeista huolimatta tullut selaimen välimuistista. Joissakin selaimissa voi pakottaa välimuistiasetukset yliajamaan palvelinten lähettämät välimuistiohjeet. Jos selaimessasi on tällaiset asetukset päällä, niin kannattaa kokeilla selaimen oletusasetuksien palauttamista.

Kannattaa myös varmistaa että käytössä on mahdollisimman tuore selainversio. Ongelma voi korjaantua selaimen päivityksellä. Jos ongelma toistuu selainpäivityksestä huolimatta, anna meille palautetta esimerkiksi sivun alalaidan Palaute-linkin kautta.

Jos käytössäsi on proxy-palvelin, niin ongelma voi piillä myös palvelimen asetuksissa. Proxy-asetus saattaa olla selaimen asetuksissa näkyvillä tai voi olla  esim. yritysliittymissä syvemmällä koneen tai verkkolaitteiden asetuksissa. Vastaavia tapauksia on silloin tällöin tullut eräiden yritysten verkkoliittymistä, ja kyseessä on ollut tuolloin proxy-palvelimen ohjelmistoversion bugi. Näissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä internet-palveluntarjoajaan tai yrityksen omaan verkkotukeen.

Miten saan näkyville kaupunginosat paikallissääennusteessa?

Verkkopalvelusta on saatavissa 5 -15 vuorokauden sääennuste noin 17 000 paikkaan Suomessa. Kaikkien kuntien lisäksi ennustevalikoimassa on mukana tuhansittain Suomen kyliä, taajamia, kaupunginosia, saaria sekä muita keskuksia ja matkailukohteita.

Paikallissään pikavalinnan ennakoiva tekstintunnistus tarjoaa mahdollisia sääennustepaikkoja automaattisesti. Paikannimen voi myös kirjoittaa pikavalintalaatikkoon kokonaan. Mikäli etsit kaupunginosia tai muita kuntaa pienempiä alueita, aloita kirjoittamalla ensin pienemmän paikan nimi, esim. Härmälä, Tampere tai Levi, Kittilä.

Paikallissääsivuille pääsee myös suoraan osoitteilla, jotka ovat muotoa ilmatieteenlaitos.fi/saa/Turku/Kupittaa.

Miksi verkkosivujen eri tuotteissa ilmoitetaan erilaisia tuulen nopeuksia?

Paikallissää-sivun sääennuste on tehty maalle. Esimerkiksi, jos valitsee paikaksi Oulun, niin sääennuste on Oulun keskustaan. Oulussa lähin havaintoasema on Oulu Vihreäsaari, joka on merisääasema, ja siellä yleensä tuulee enemmän.

Merisää kuvaa parhaiten tuuliolosuhteita merellä rannikon tuntumassa. Tekstimuotoinen merisääennuste eli säätiedotus merenkulkijoille on suunnattu enemmän avomerelle.

Varoituskartassa näkyvä tuuli- ja myrskyvaroitus on aina kyseisen vuorokauden voimakkain tuuli merelle kyseiselle merialueelle. Rannikon tuntumassa tuuli voi olla selvästi heikompaa ja myös tuulen suunta voi vaihdella paikallisten maastonpiirteiden mukaisesti.

Paikallissää-sivun ennusteissa ja havainnoista on saatavissa myös puuskalukema. Maa-alueiden tuulivaroituksissa käytetään puuskalukemia.

Lue lisää tuulesta ja myrskyistä Teematietoa-osiostamme.