Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Murtajat

JÄÄTIEDOTUS 24.01.2021

Jäätilanne on lähes ennallaan.

Perämeren pohjoisosassa on 20-40 cm paksua kiintojäätä Kemi kolmeen ja Oulu viiteen. Noin 5 mpk Kemi kahden lounaispuolelle on 15-25 cm paksua, osin ahtautunutta, hyvin tiheää ajojäätä. Jääkentässä on halkeamia. Ulompana on pääasiassa ohutta tasaista jäätä ja uutta jäätä noin Bothnia-poijulle ja Merikalloihin. Raahen edustalla on 10-25 cm paksua kiintojäätä Jaakkoon. Ulompana on ohutta tiheää ajojäätä Nahkiaiseen.

Perämeren eteläosassa on sisäsaaristossa 10-25 cm paksua jäätä. Ulompana ajelehtivaa uutta jäätä.

Merenkurkussa on ohutta tasaista jäätä Vaasasta Storhästeniin. Edelleen noin Norrskäriin on hyvin harvaa ajojäätä.

Selkämerellä on saaristossa ohutta tasaista jäätä ja uutta jäätä.

Saaristomerellä ja läntisellä Suomenlahdella on sisäsaaristossa uutta jäätä ja paikoin ohutta tasaista jäätä.

Itäisellä Suomenlahdella on 5-20 cm paksua jäätä Täktarniin, Kaunissaareen ja Merikariin. Ulompana on avointa. Viipurinlahdella on 10-20 cm paksua jäätä. Ulompana on 5-15 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä ja uutta jäätä noin 4 mpk Nervan pohjoispuolelle.

Saimaalla ja Saimaan kanavassa on enimmäkseen 15-40 cm paksua jäätä. Jääkenttä on paikoin ahtautunut. Saimaan eteläosassa paikoin ohuempaa jäätä.

Jäänmurtajat: Kontio, Polaris ja Otso avustavat Perämerellä. Voima avustaa itäisellä Suomenlahdella. Calypso ja Protector avustavat pohjoisella ja keskisellä Saimaalla. Meteor avustaa eteläisellä Saimaalla ja Saimaan kanavassa.

Avustusrajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi, Oulu ja Raahe, IB yli 2000 tonnia.
Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, I yli 2000 tonnia.
Kaskinen, Kristiinankaupunki, Pori, Rauma, Uusikaupunki, Naantali, Turku, Taalintehdas, Förby, Koverhar, Lappohja, Inkoo, Kantvik, Helsinki, Sköldvik ja Loviisa, II yli 2000 tonnia.
Kotka ja Hamina, I yli 2000 tonnia.
Saimaa ja Saimaan kanava, I yli 2000 tonnia.

Avustusrajoitusmuutokset: Tammikuun 26. päivästä alkaen vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Saimaa ja Saimaan kanava, IB yli 2000 tonnia.

Tammikuun 27. päivästä alkaen:
Tornio, Kemi ja Oulu, IA yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa avustusrajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00' N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 10 492 7600.

Aluksen, joka on matkalla suomalaiseen tai ruotsalaiseen Merenkurkun tai Perämeren satamaan, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Reittijakojärjestelmä Merenkurkussa on tilapäisesti poissa käytöstä jääolojen takia.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen avustusrajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämänhetkiset murtajien sijainnit.

 

Lisätietoa