Revontulet ja avaruussää 30.4. klo 11.30
Avaruussäässä voi esiintyä aktiivisuutta
Auringon pinnalla on suuri koronan aukko, joka edellisellä kierroksellaan synnytti revontulia. Sen virtaus vaikuttaa Maahan huomisesta lähtien, ja tälläkin kertaa revontulten todennäköisyys on kohtalainen. Virtauksen voimakkuus on tosin voinut vähentyä ja myöskin ajallisesti etäisyys kevätpäivän tasaukseen on kasvanut, joten tällä kertaa vaikutus voi jäädä vähäisemmäksi. Lisäksi Auringon kiekon itälaidalta on tullut esiin suuri auringonpilkku, joka vaikuttaa magneettisesti aktiiviselta lisäten näin roihupurkausten mahdollisuutta.
Revontulten todennäköisyys
ke-to: pienehkö
to-pe: kohtalainen
pe-la: kohtalainen
Todennäköisyydet koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Katso myös pilvisyystilanne ja paikallissääennuste.
Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana
Revontulten todennäköisyys on kohtalainen, kun R-luvun viimeisin arvo ylittää keltaisen katkoviivan osoittaman alemman kynnysarvon. Todennäköisyys on suuri, kun R-luku ylittää punaisen katkoviivan osoittaman ylemmän kynnysarvon. Kynnysarvot ovat asemakohtaisia. Tässä pylväskaaviossa esitetään vuorokauden historia ja kartalla viimeisin arvo.
Sodankylän havainnot tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio.