Revontulet ja avaruussää 24.3.2023 klo 7

Torstaina ankara magneettinen myrsky, revontulien todennäköisyys koholla lähipäivinä

Magneettinen aktiivisuus nousi torstaina ankaran myrskyn tasolle. Näin voimakkaat vaikutukset eivät olleet odotettavissa, mutta aiheutuivat todennäköisesti aiemmin viikolla lähteneiden koronan massapurkausten osumasta Maahan. Lisäksi koronan aukon virtauksen edellä kulkeva vuorovaikutusalue saattoi osaltaan olla kohottamassa aktiivisuutta.

Aurinkotuulen magneettikenttä on ollut voimakkaan negatiivinen jo tuntien ajan ja se on aiheuttanut erittäin voimakasta magneettista aktiivisuutta. Revontulia on myös havaittu koko Suomessa, mutta runsas pilvisuus ja sumu ovat haitanneet havaintoja.

Magneettinen aktiivisuus jatkuu selvästi kohonneena lähipäivät, sillä koronan aukon nopea virtaus vaikuttanee Maahan sunnuntaille asti. Voimakkaimmat magneettiset myrsyjaksot ovat kuitenkin jo todennäköisesti ohi. Revontulet ovat siis mahdollisia lähipäivinä koko Suomessa.

Revontulten todennäköisyys

  • Tänään: suuri

  • Huomenna: kohtalainen

  • Ylihuomenna: kohtalainen

Katso myös pilvisyystilanne. Nämä todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Revontulet ovat todennäköisiä, kun magneettikentän muutosnopeus ylittää punaisella viivalla merkityn asemakohtaisen kynnysarvon. Tässä kuvaajassa esitetään vuorokauden historia ja kartalla viimeisin arvo.

Sodankylän havainnot tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio.