Revontulet ja avaruussää 8.4.2020 klo 8.30

Revontulten todennäköisyys on hieman koholla perjantaina.

Aurinkotuulen nopeus on vielä keskiviikkona tavanomaisella tasolla. Auringon pinnalla on näkyvissä muutama hajanainen koronan aukko, joista voidaan saada nopeampaa aurinkotuulta torstaista alkaen. Avaruussäässä saatetaan siis nähdä pientä aktivoitumista loppuviikosta, ja revontulten todennäköisuus on hieman koholla ainakin perjantaina.

 

  Tänään ja yöllä Huomenna Ylihuomenna

Revontulten
todennäköisyys

pieni pienehkö pienehkö

Taulukon todennäköisyysarviot koskevat Suomen etelä- ja keskiosia. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana.

8.4.2020

Magneettinen aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana

Pylväskaavio näyttää magneettisen häiriöisyyden kuluneen vuorokauden aikana. Asemien sijainti ja viimeisin lukema esitetään myös kartalla.

Revontulten esiintyminen havaintopaikan läheisyydessä on todennäköistä, kun magneettisten häiriöiden voimakkuus ylittää tietyn asemakohtaisen kynnysarvon. Tämä kynnysarvo on esitetty pylväskaaviossa punaisella vaakaviivalla. Kartalla aseman sijainnin osoittava täplä muuttuu punaiseksi, kun viimeisin mittaus ylittää mainitun kynnysarvon.

Tiedot perustuvat Ilmatieteen laitoksen automaattisten magnetometriasemien mittauksiin. Sodankylän mittauksen tuottaa Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio. Revontulikameroiden kuvia sekä vanhempia magneettikenttämittauksia on saatavissa Auroras Now -palvelusta. Lisätietoa avaruussäästä Teematiedossa. Katso myös pilvisyystilanne. Revontulista ja muista avaruusasioista kerromme myös avaruustutkimuksen Twitter-tilillä.