Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 13. tammikuuta 2022 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 17.1.-13.2.2022 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson ensimmäisellä ja neljännellä viikolla koko maassa on tavanomaista lauhempaa. Toisella viikolla suuressa osassa maata on hieman tavanomaista kylmempää, kun taas kolmannella viikolla ei ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

  • Ennustejakson ensimmäisellä viikolla on lähes koko maassa hieman tavanomaista sateisempaa. Toisella viikolla paikoin pohjoisessa on hieman tavanomaista sateisempaa. Kolmannella viikolla paikoin lännessä ja etelässä on hieman tavanomaista sateisempaa. Neljännellä viikolla paikoin maan keskivaiheilla on hieman tavanomaista sateisempaa.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) tammikuun 2022 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan helmikuusta huhtikuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennusteen mukaan jakson keskilämpötila on 1...2 astetta tavanomaista lauhempi koko maassa.

Sademäärä

  • Ennusteessa ei ole viitteitä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

14.1.2022

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)

  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita

  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta

  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.