Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 2. heinäkuuta 2020 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 6.7.2020 — 2.8.2020 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson ensimmäisellä viikolla koko maassa on tavanomaista viileämpää. Ennustejakson kolmannella viikolla maan itäosassa on tavanomaista lämpimämpää, muualla ei ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen. Muilla viikoilla ei ole poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Sademäärä

  • Ennustejakson ensimmäisella viikolla lähes koko maassa on tavanomaista sateisempaa. Ennustejakson toisella ja neljännellä viikolla suuressa osassa maan pohjoisosaa on hieman tavanomaista vähäsateisempaa. Kolmannella viikoilla ei ole merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kesäkuun 2020 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan heinäkuusta syyskuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennusteen mukaan lämpötilat ovat koko maassa hieman tavanomaista lämpimämpiä.

Sademäärä

  • Ennusteen mukaan sademäärät ovat suurimmassa osassa maata on lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja, länsirannikolla ja idässä on hieman keskimääräistä sateisempaa.

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)

  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita

  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta

  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.