Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 16. syyskuuta 2021 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 20.9.2021 — 17.10.2021 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennustejakson ensimmäisellä viikolla koko maassa on tavanomaista viileämpää. Toisella viikolla maan pohjoisosassa on heikko viite hieman keskimääräistä lämpimämmästä säästä, kun etelämpänä lämpötilat ova lähellä ajankohdan keskiarvoa. Loppujakson ajan lämpötilat ovat ennusteen mukaan koko maassa lähellä ajankohdan keskiarvoa.

Sademäärä

  • Ennustejakson ensimmäisellä viikolla on koko maassa keskimääräistä vähäsateisempaa. Jakson kolmella viimeisellä sademääräennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) syyskuun 2021 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan lokakuusta joulukuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennusteen mukaan seuraavat kolme kuukautta lämpötila on lähellä keskimääräistä ajankohdalle tyypillistä lämpötilaa, vain rannikkoalueilla voi olla hieman keskimääräistä lämpimämpää.

Sademäärä

  • Maan etelä- ja keskiosassa voi olla hieman keskimääräistä sateisempaa, Lapissa sademäärät ovat lähellä keskimääräisiä lukemia.

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

17.9.2021

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)

  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita

  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta

  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.