Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartta

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat

Edellinen jääkartta

JÄÄTIEDOTUS 26.02.2021

Jäät liikkuvat itään kaikilla merialueilla.

Perämeren pohjoisosassa on 40-55 cm paksua kiintojäätä Kemi kolmeen ja Oulu kahteen. Ulompana on ohutta jäätä Kemi kahteen ja Bothnia-poijulle. Ulompana on 20-40 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä. Jääkenttä on paikoin ahtautunut ja vaikeakulkuinen. Raahen edustalla on 15-35 cm paksua kiintojäätä Jaakkoon. Ulompana, noin 20 mpk Nahkiaisen länsipuolelle, on tasaista jäätä, joka on paikoin päällekkäinajautunutta. Ulompana on 15-40 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä. Jääkenttä on paikoin ahtautunut.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 20-40 cm paksua jäätä. Saariston edustalla on 5-15 mpk leveä railo, jossa on uutta jäätä ja ohutta tasaista jäätä. Ulompana on 15-35 cm paksua, paikoin päällekkäinajautunutta, hyvin tiheää ajojäätä ja tasaista jäätä.

Merenkurkussa on 5-35 cm paksua tiheää ja hyvin tiheää ajojäätä Gunvorsgrundin pohjoispuolella. Eteläosassa on avointa. Vaasasta Ensteniin on 10-30 cm paksua kiintojäätä. Siitä Vaasan majakalle on hyvin harvaa ajojäätä.

Selkämerellä on saaristossa 10-25 cm paksua kiintojäätä ja ohuempaa tasaista jäätä. Jään reunassa on sohjoa.

Saaristomerellä on sisäsaaristossa 10-25 cm paksua kiintojäätä ja tasaista jäätä. Ulkosaaristossa on tasaista jäätä ja uutta jäätä. Jää on paikoin päällekkäinajautunutta. Kihdin selällä on avointa.

Läntisellä Suomenlahdella on sisäsaaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on ohutta tasaista jäätä ja 5-15 cm paksua, tiheydeltään vaihtelevaa ajojäätä linjalle Bengtskär - Ruuskeri.

Itäisellä Suomenlahdella on 20-40 cm paksua kiintojäätä Orrengrundiin ja Rankkiin. Ulompana on 5-25 cm paksua tiheää ja hyvin tiheää ajojäätä. Jääkenttä on paikoin pahoin ahtautunut.

Jäänmurtajat: Kontio, Polaris ja Otso avustavat Perämerellä. Sisu avustaa Perämeren eteläosassa. Zeus avustaa Merenkurkussa. Voima ja Fennica avustavat Suomenlahdella. Urho on matkalla Perämerelle.

Avustusrajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi, Oulu, Raahe, Kalajoki, Kokkola ja Pietarsaari, IA yli 4000 tonnia
Vaasa, IA yli 2000 tonnia.
Kaskinen, IB yli 2000 tonnia.
Kristiinankaupunki, Pori, Rauma ja Uusikaupunki, I yli 2000 tonnia.
Naantali ja Turku, II yli 2000 tonnia.
Taalintehdas ja Förby, I yli 2000 tonnia.
Hanko, II yli 2000 tonnia.
Koverhar, Lappohja, Inkoo, Kantvik, Helsinki, Sköldvik, Loviisa ja Mussalo, I yli 2000 tonnia.
Kotka ja Hamina, IB yli 2000 tonnia.

Avustusrajoitusmuutokset: Helmikuun 28. päivästä alkaen vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Naantali ja Turku, I yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa avustusrajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60°00' N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 10 492 7600.

Aluksen, joka on matkalla suomalaiseen tai ruotsalaiseen Merenkurkun tai Perämeren satamaan, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Reittijakojärjestelmä Merenkurkussa on tilapäisesti poissa käytöstä jääolojen takia.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen avustusrajoitukset.
 
Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla.
 
Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965-1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämänhetkiset murtajien sijainnit.

 

Lisätietoa