Yksinkertaistettu jääkartta ja vertailukartat

Normaalitilanne Edellinen jääkartta Edellisen vuoden jääkartta Murtajat
Normaalitilanne

JÄÄTIEDOTUS 16.01.2022

Jäät liikkuvat itään kaikilla merialueilla ja jääkentässä esiintyy puristusta.

Perämeren pohjoisosassa on 30-50 cm paksua kiintojäätä Hebeen ja Kattilankallaan. Ulompana on 20-40 cm paksua yhteenjäätynyttä ajojäätä Kemi kahteen ja Oulu kahteen. Ulompana on 10-30 cm paksua, paikoin ahtautunutta, hyvin tiheää ajojäätä noin linjalle Malören-Merikallat. Jääkentässä esiintyy puristusta ja se on paikoin vaikeakulkuinen. Raahen edustalla on 10-30 cm paksua kiintojäätä Johaniin. Raahen majakan kohdalle on muodostunut sohjovyö, jossa esiintyy puristusta.

Perämeren eteläosassa on saaristossa 10-30 cm paksua kiintojäätä. Kiintojään edustalle on muodostunut noin 3 mpk leveä sohjovyö, joka paikoin on vaikeakulkuinen.

Merenkurkussa on Vaasan saaristossa 10-35 cm paksua kiintojäätä Ensteniin. Siitä edelleen Norra Gloppsteniin on 5-20 cm paksua hyvin tiheää ajojäätä. Ulompana ohutta harvaa ajojäätä Norrskäriin.

Selkämerellä on sisäsaaristossa 5-25 cm paksua jäätä. Jään reunassa on paikoin ohutta hyvin tiheää ajojäätä.

Saaristomerellä on sisäsaaristossa ohutta jäätä. Suuremmilla väylillä on enimmäkseen avointa. Ulkosaaristo on avoin.

Läntisellä Suomenlahdella on sisäsaaristossa 10-30 cm paksua jäätä. Ulompana on paikoin ohutta hyvin harvaa ajojäätä.

Itäisellä Suomenlahdella on 10-35 cm paksua kiintojäätä Täktarniin, Viikariin ja Einonkariin. Edelleen noin linjalle Tainio-Suursaari on ohutta hyvin harvaa ajojäätä. Viipurinlahdella on 20-35 cm paksua kiintojäätä. Ulompana on ohutta hyvin harvaa ajojäätä Suursaareen.

Saimaalla ja Saimaan kanavassa on 25-40 cm paksua jäätä.

Jäänmurtajat: Otso, Kontio, Urho ja Polaris avustavat Perämerellä. Zeus avustaa Merenkurkussa. Voima avustaa itäisellä Suomenlahdella. Calypso avustaa Etelä-Saimaalla ja Saimaan kanavassa. Protector avustaa Pohjois-Saimaalla.

Avustusrajoitukset: Vähimmäisjääluokka ja -kantavuus, joka alukselta vaaditaan:
Tornio, Kemi, Oulu ja Raahe, IA yli 4000 tonnia.
Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja Vaasa, IB yli 2000 tonnia.
Kaskinen, Taalintehdas, Förby, Inkoo, Kantvik, Loviisa, Kotka ja Hamina, I yli 2000 tonnia.
Kristiinankaupunki, Pori, Rauma, Uusikaupunki, Naantali, Turku, Koverhar, Lappohja, Helsinki, Sköldvik ja Mussalo, II yli 2000 tonnia.
Saimaa ja Saimaan kanava, IB yli 2000 tonnia.

Aluksen, joka on matkalla Pohjanlahden satamaan, jossa on voimassa avustusrajoitus, on ylittäessään leveysasteen 60° 00' N tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus ICE INFO:lle VHF-kanavalla 78 tai puhelimitse +46 10 492 7600.

Aluksen, joka on matkalla suomalaiseen tai ruotsalaiseen Merenkurkun tai Perämeren satamaan, jossa on voimassa avustusrajoitus, on 20 mpk ennen Nordvalenin majakkaa tehtävä talviliikenneohjeen mukainen ilmoitus Bothnia VTS:lle VHF-kanavalla 67.

Reittijakojärjestelmä Merenkurkussa on tilapäisesti poissa käytöstä 15. tammikuuta alkaen.

Tietoa kartoista

Koko Itämeren kattava jääkartta (pdf) julkaistaan syksyisin kahdesti viikossa (maanantaisin ja torstaisin) ja jäiden määrän lisäännyttyä päivittäin aina jäidenlähtöön saakka. Siinä esitetään sen hetken jäätilanne, murtajien sijainnit ja Itämeren alueen avustusrajoitukset. Yksinkertaistettu kartta päivittyy viikoittain viimeistään tiistaiaamuna. Siinä ilmoitetaan jäällinen alue, tasaisen jään mitattuja paksuuksia ja meriveden pintalämpötila portaittain muuttuvalla asteikolla. Vaihdettavilla kartoilla kerrotaan kyseisen ajankohdan keskimääräinen (1965–1986) tilanne (= normaali), viikon takainen tilanne, vuoden takainen tilanne ja tämänhetkiset murtajien sijainnit.

Jään laajuus

Jään päivittäinen laajuus Itämerellä (km²). Sinisillä verhokäyrillä on talvien 2007–2020 suurimmat ja pienimmät jäänlaajuudet (min–max) ja laajuuden fraktiilit (25 %–75 %), sekä vihreällä viivalla niiden mediaanilaajuus (50 %). Pisteviivalla edellisen talven (2020–2021) jään laajuus ja mustalla viivalla kuluvan talven (2021–2022) jään laajuus.

Pinta-alat on pyöristetty niin, että alle 100 km² pinta-alat on ilmoitettu yhdellä merkitsevällä numerolla, 100–1 000 km² pinta-alat kahdella ja tätä suuremmat kolmella merkitsevällä numerolla.

Lisätietoa: