Uutinen 18.11.2020

Numeerinen säämalli ennustaa jalkakäytävien liukkautta

Ilmatieteen laitoksella kehitetty numeerinen säämalli ennustaa jalkakäytävien liukkautta eri säätilanteissa. Mallin ennusteita hyödynnetään sääpalvelussa, kun annetaan varoituksia liukkaista jalkakäytävistä.
Kuva: Juha Tuomi.

Liukastumiset ovat yleinen tapaturma talvikaudella. Ne aiheuttavat eriasteisia vammoja, pahimmillaan pitkiä sairaspoissaoloja ja suuria taloudellisia kustannuksia yhteiskunnalle. Liukastumisia tapahtuu kaikenikäisille, mutta liukastumisista aiheutuvat vammat yleistyvät iän myötä. Sairaaloiden päivystykset ruuhkautuvat usein kaikkein liukkaimpina päivinä.

Ilmatieteen laitos antaa varoituksia liukkaista jalkakäytävistä. Jalankulkijan näkökulmasta liukkaita kelejä on etenkin silloin, kun tien pinnalla on jääkerroksen päällä vettä tai irtonaista lunta. Myös vastasatanut lumi voi tamppautua tietyissä olosuhteissa hyvin liukkaaksi, kun kävelijöitä on runsaasti. Jalkakäytävien liukkauksista ei ole saatavilla mittaushavaintoja, joten jalankulkumalli toimii päivystävän meteorologin välttämättömänä apuvälineenä liukkaustilanteen arvioinnissa. Perinteisen varoituskartan lisäksi Ilmatieteen laitoksella on tarjota liukkausvaroituspalvelu yrityksille ja kunnille. Palvelun voi ostaa esim. kunta asukkailleen tai työnantaja työntekijöilleen.

Ulkona liikkuvien turvallisuuden kannalta on tärkeää varautua liukkaisiin keleihin. Hyvät kengät, nastakengät tai erikseen asennettavat liukuesteet, ovat oiva apu turvalliseen kävelyyn. Lisäksi kannattaa huomioida sää ja keli, sekä tarkastaa Ilmatieteen laitoksen antamat jalankulkuvaroitukset. Liukkauden vallitessa kannattaa keskittyä kävelyyn ja jättää kiire pois.

Jalankulkumalli on kehitetty Ilmatieteen laitoksen tiesäämallin pohjalta. Tuoreessa tutkimuksessa esitellään liukastumistapaturmien tilastoja ja jalankulkumallin fysikaalinen toimintaperiaate sekä esimerkkitilanteita liukkaista keleistä.

Lisätietoja:

Tutkija Marjo Hippi, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 3153, marjo.hippi@fmi.fi

Viite artikkeliin: Hippi M, Kangas M, Ruuhela R, Ruotsalainen J, Hartonen S., RoadSurf-Pedestrian: a sidewalk condition model to predict risk for wintertime slipping injuries. Meteorol Appl.2020;27:e1955. https://doi.org/10.1002/met.1955

Jalankulkusäämalli Liukkaus ja jalankulkusää Liukkausvaroituspalvelu yrityksille ja kunnille Pysy pystyssä -kampanja

TiedeuutinenJalankulkusääLiukkaus