Liukkausvaroituspalvelu yrityksille ja kunnille

Ilmatieteen laitoksen palvelussa palveluun liittyneille lähetetään tekstiviesti, kun jalkakulkuväylät ovat yleisesti erittäin liukkaita tai muuttuvat liukkaiksi. Palvelun voi ostaa esim. kunta asukkailleen tai työnantaja työntekijöilleen.

Palvelu on talvikaudelle, käytännössä marraskuun alkupuolelta huhtikuun loppupuolelle. Varoitusta päivitetään tarvittaessa useita kertoja vuorokaudessa.

Jäinen ulkoilutie
Kuva Sari Hartonen.

Palvelussa lähetetään tekstiviesti, jos jalankulkukeli on erittäin liukas tai muuttuu seuraavan 24 tunnin aikana erittäin liukkaaksi. Palvelun loppukäyttäjä rekisteröityy itse lähettämällä tekstiviestin palvelunumeroon.

Varoitus on tekstiviestin lisäksi mahdollista saada esim. extranet-palveluna tai työpaikan näytöille näkymään.

Tuotteen pohjana on numeerinen fysikaalisiin ilmiöihin perustuva jalankulun liukkausmalli, joka kuvaa mitä tienpinnalla tapahtuu sään vaikutuksesta. Mallissa hyödynnetään säähavaintoja (menneiden päivien ja sen hetkistä säätä) ja sääennustetta (tulevan vuorokauden säätä). Lopullisen päätöksen, että lähetetäänkö viesti, tekee aina meteorologi. Hän käyttää jalankulun liukkausmallin lisäksi erilaisia säähavaintoja ja omaa osaamistaan.