Tiedote 1.2.2022

Valtteri-myrsky päätti tavanomaista lauhemman tammikuun

Tammikuu alkoi kylmänä, mutta kuukauden keskivaiheilla sää lauhtui. Sadetta kertyi eniten maan eteläosassa.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan tammikuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +1 asteesta Keski-Lapin noin -12 asteeseen. Tammikuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 0,5‒1 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia.

Tammikuun ylin lämpötila oli Jomalassa kuukauden 13. päivänä mitattu 8,8 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Enontekiön lentoasemalla kuun 8. päivänä mitattu -35,7 astetta.

Etelässä paikoin harvinaisen sateista

Tammikuu oli tavanomaista sateisempi maan eteläosassa, missä sademäärät olivat paikoin harvinaisen suuria. Myös Pohjois-Lapissa oli yleisesti tavanomaista tammikuuta sateisempaa. Tavallista vähemmän sadetta saatiin Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa.

Eniten tammikuussa satoi Helsingissä Kumpulan havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 101,4 millimetriä. Vähiten satoi Rovaniemellä Apukan asemalla, vain 14 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 35,2 millimetriä, mitattiin Paraisten Utön havaintoasemalla kuun 29. päivänä.

Lunta oli kuukauden päättyessä Varsinais-Suomen reilusta 10 senttimetristä Käsivarren Lapin yli 80 senttimetriin. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli yleisesti noin 15‒30 senttiä tavanomaista enemmän, paikoin lunta oli harvinaisen paljon. Sen sijaan Etelä- ja Keski-Lapissa lunta oli tavanomaista vähemmän.

Merialueilla mitattiin myrskyä yhdeksänä päivänä, mikä on tyypillistä suurempi myrskypäivien määrä tammikuussa. Lounaisilla merialueilla tuuli voimistui myrskylukemiin useina päivinä varsinkin kuukauden keskivaiheilla.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Valtteri-myrsky toi maan eteläosaan runsaita lumisateita.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Ilmastollinen vertailukausi 1991-2020

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääIlmastoTammikuuTalvi