Poimintoja aiemmilta joulukuilta

Joulukuu 2012 oli selvästi tavanomaista kylmempi

Joulukuun keskilämpötila vaihteli lounaisrannikon ja Ahvenanmaan runsaasta -6 asteesta Koillismaan noin -16 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna poikkeama oli suurin maan keskiosassa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa, jossa oli runsaat viisi astetta tavanomaista kylmempää. Kuukauden alin lämpötila -34,7 astetta mitattiin Kuusamon Kiutakönkäällä 20. joulukuuta. Kylmä sää jatkui pääosin aina joulunpyhiin saakka, minkä jälkeen sää lauhtui ja muuttui maan etelä- ja länsiosassa suojaiseksi.

Joulukuu 2011 oli sateinen ja leuto

Joulukuu 2011 oli koko maassa harvinaisen leuto ja sateinen. Lapissa ja Kainuussa lämpötilan poikkeama pitkänajan keskiarvoon oli laajalti yli kahdeksan astetta. Maan eteläosassa ja Lounais-Lapissa sadetta tuli poikkeuksellisen paljon.

Tapaninpäivän ja Hannun päivän myrskyt

Yllä olevat alustavat puuska-analyysit perustuvat kyseisten päivien puuskahavaintoihin, tuhojälkeen sekä osittain subjektiiviseen arvioon. Havaittujen lyhytikäisten puuskien perusteella tapaninpäivän myrsky oli Hannu-myrskyä kovempi. Korkein maa-alueilla havaittu puuskanopeus oli Espoon Sepänkylässä mitattu 31,5 m/s.

Alla on animaatio puuskahavainnoista joulupäivän vastaisesta yöstä Hannun päivää seuranneeseen yöhön saakka. Mukaan on otettu kaikki raakahavainnot maa-, meri- ja järviasemilta. Näistä jälkimmäisillä esiintyy luonnostaankin kovempia puuskanopeuksia kuin maa-alueilla. Myöskään tuulimittareiden eriäviä korkeuksia ei ole animaatiossa otettu huomioon.

Kovia pakkasia 2009

Tiistain 15.12.2009 vastaisena yönä mitattiin kipakoita pakkasia koko maassa. Kylmintä oli Kittilän Pokan havaintoasemalla, missä mitattiin 30,1 pakkasastetta. Myös muualla maassa yö oli kylmä. Aivan eteläisimmässäkin Suomessa pakkanen kiristyi paikoin lähes 20 asteeseen.

Keskiviikon 16.12.2009 vastainen yö oli jälleen hyvin kylmä, ja edellisyönä mitattu talven pakkasennätys rikottiin heti. Nyt kylmintä oli Itä-Lapissa Sallan Naruskalla, missä lämpötila laski -33,9 asteeseen.

Joulukuu 2007

Joulukuun 2007 alku sateinenJoulukuun 2007 alkupuoli oli sateinen etenkin etelä- ja lounaisrannikon tuntumassa. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä joulukuun ensimmäinen kolmannes (1.-10.12.) oli sateisin vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna. Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla eniten satoi Kemiön Lövbölessä, missä joulukuun ensimmäisen kymmenen päivän sadekertymä oli 90 millimetriä. Tyypillisesti koko joulukuun aikana sataa maan eteläosassa 50-65 millimetriä.

Lapissa huikean lämmintä 18.12.2007

Joulukuun 18. päivän vastaisena yönä mitattiin Lapissa ajankohtaan nähden poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Lämpötila nousi ylimmillään 5 ja 7 plusasteen välille. Ylimmät lämpötilat mitattiin Ivalon lentoasemalla, 7,4 astetta ja Utsjoen Nuorgamissa, 7,3 astetta. Lämpötilat sivusivat tai olivat uusia ajankohdan lämpöennätyksiä usealla havaintoasemalla, mm. Ivalossa (ks. kuva alla), Pellossa ja Kittilässä.Ajankohdan lämpöennätys Lapissa on voimassa vuodelta 1997, jolloin joulukuun 16. päivänä mitattiin Utsjoella Nuorgamissa ylimmäksi lämpötilaksi 8,3 astetta.

Joulukuun puolivälin jälkeen Lapissa ajankohdalle tyypillinen vuorokauden ylin lämpötila on selvästi pakkasen puolella, noin -6...-7 astetta. Koska auringon lämmittävää vaikutusta ei ole, voi vuorokauden ylin lämpötila sattua yhtä hyvin yö- kuin päiväaikaan.

Joulukuu 2006 oli lauhin maan etelä- ja keskiosassa

Joulukuun 6. päivänä mitattiin maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin joulukuisia lämpöennätyksiä. Valtakunnallinen joulukuun lämpöennätys rikottiin Salossa, kun siellä oli 10,8 astetta. Edellinen Suomen joulukuun ennätys 10,3 astetta oli Maarianhaminasta 3.12.1953.

Marraskuun 2006 puolen välin jälkeen hyvin leutoa