Yläpilvet, alaraja 5 - 9 km tai enemmän

Vasemmalta untuvapilviä, palleropilviä ja harsopilveä. Kuvat Jarmo Koistinen ja Harri Hohti.

Untuvapilvet Cirrus

Untuvapilvet ovat jääkiteiden muodostamia pitkiä, ohuita kuitumaisia pilviä, jotka muistuttavat usein koukkuja, raitoja tai kalanruotoja.

Untuvapilviä havaitaan kaikkina vuorokaudenaikoina monissa eri säätilanteissa. Jalaspilvi on untuvapilvilaji, jota esiintyy erityisesti lähestyvän lämpimän rintaman etureunassa.

Satelliittikuvista läpikuultavien tai harvassa olevien untuvapilvikuitujen erottaminen on joskus vaikeaa, sillä niiden alla olevat pilvikerrokset tai paljas maa kuultavat läpi.

Palleropilvet Cirrocumulus

Palleropilvet ovat jääkiteiden muodostamia pieniä varjottomia palleroita. Ne järjestäytyvät usein jonoihin tai ryhmiin.

Palleropilvet, hahtuvapilvet ja kumpukerrospilvet voi erottaa toisistaan vertaamalla pilviosasten kokoa ojennettuun käteen: palleropilvet ovet suunnilleen pikkusormen levyisiä.

Harsopilvet Cirrostratus

Harsopilvi on jääkiteiden muodostama ohut, usein läpikuultava tasainen tai hiukan kuituinen pilviharso. Aurinko tai kuu näkyvät sen läpi, ja vaikka taivaalla on harsopilveä, auringon valo luo esineiden taakse varjot. 

Harsopilvissä havaitaan haloilmiöitä, eli muuta pilveä kirkkaampia renkaita tai kaaria. Niiden muoto riippuu pilven muodostavien jääkiteiden muodosta.

Satelliittikuvissa harsopilvet näkyvät selvästi, sillä ne ovat laaja-alaisia ja kylmempiä kuin muut kerrospilvet.