Vahtipalvelut

Ilmatieteen laitoksen vahtipalveluilla saat tiedot haluamastasi sääilmiöstä puhelimeesi hyvissä ajoin ennen sen alkamista.

Palveluiden lähettämien viestien hinta on 0,60 €/kpl ja kukin palvelu lähettää enintään 5 viestiä vuorokaudessa.

Palvelun tilaaminen

Tilaa palvelu tekstiviestitse lähettämällä viestin vahdinnimi paikkakunta esimerkiksi sadevahti espoo ja lähetä viesti numeroon 16167.

Kaikissa vahtipalveluissa voi käyttää koordinaatteja paikannimen sijaan. Esimerkiksi: sadevahti 60.1047 24.9747

Vahtipalvelun ajastaminen

Voit lisäksi määritellä ajat, jolloin haluat vastaanottaa viestejä. Esimerkiksi jos haluat tilata sadevahtipalvelun Tikkurilaan ja vastaanottaa viestejä vain klo 9-21, voit lähettää viestin: sadevahti tikkurila 9 21 numeroon 16167.

Palvelutilauksen lopettaminen

Palvelun voi lopettaa lähettämällä viestin vahdinnimi sulje (esimerkiksi sadevahti sulje) numeroon 16167.

Mikäli haluat palvelun tauolle esimerkiksi ulkomaanmatkan ajaksi, voit lähettää viestin: esimerkiksi sadevahti tauko.

Palvelun käytön jatkaminen onnistuu viestillä: sadevahti jatka.

Palvelussa voi olla yhtä aikaa tilauksia usealle paikkakunnalle. Voit esimerkiksi tilata palvelun kotisi, työpaikkasi ja kesämökkisi sijaintiin.

Sadevahti

Sadevahti ilmoittaa milloin ja millä voimakkuudella sade alkaa valitsemassasi pisteessä.

Palvelu varoittaa sateista aikaisintaan kaksi vuorokautta ennen havaittua sadetta. Palvelussa nyt mukana myös sateen todennäköisyys prosentteina.

Sadevahti kannattaa tilata paikka tarkasti, jotta palvelun sadevaroitukset olisivat mahdollisimman tarkkoja. Palvelu tuntee useimmat kaupunginosat ja kylät. Mikäli samannimisiä paikkakuntia on useita, paikkakunnan nimen perään kannattaa laittaa kunta tarkennuksena.

Esimerkiksi Helsingin Kumpulaan palvelun voi tilata viestillä: sadevahti kumpula, helsinki.

Jos olet kiinnostunut vain rankoista sateista, voit käyttää hakusanaa rankkasadevahti paikkakunta.

Poutavahti

Poutavahti ilmoittaa, kun tilattuun paikkaan on ennustettu riittävän pitkä poutajakso. Tilaukseen voidaan valita poutajakson pituus tunteina. Esimerkiksi: poutavahti herttoniemi 48

Esimerkki vahtiviestistä:

Ennustettu 48 tunnin pouta paikkaan Herttoniemi alkaa la 20.3 23:00 ja päättyy ke 24.3 15:00. Poutajakson kesto 3 päivää 16 tuntia. Ilmatieteen laitos.

Tuulivahti

Tuulivahti ilmoittaa, kun määritelty maksimituuliraja ylittyy valitussa pisteessä. Tieto tuulirajan ylittymisestä tulee korkeintaan 2 vuorokautta ennen.

Tuulivahtiin voidaan liittää myös tuuliraja (m/s), jonka ylittyessä vahti lähettää ilmoituksen. Esimerkiksi: tuulivahti harmaja 15

Esimerkki tuulivahti-viestistä:

Tuuliraja 8 m/s paikassa Harmaja ylittyy to 18.3 18:00. Etelätuulta keskim. 6 m/s, maksimi 8 m/s. Tuuliraja alittuu pe 19.3 00:00. Jakson maksimi 9 m/s.

Pakkasvahti

Pakkasvahti ilmoittaa, kun käyttäjän valitsema pakkasraja alittuu valitussa pisteessä. Palvelu perustuu ennusteeseen ja se kertoo pakkasista aikaisintaan 5 vuorokautta etukäteen. Pakkasvahdin saa käyttöön lähettämällä viestin pakkasvahti paikkakunta pakkasraja numeroon 16167. Esimerkiksi: pakkasvahti jokioinen -20.

Rantavahti

Rantavahti ilmoittaa kesäisistä keleistä. Rantavahti ottaa huomioon ennustetun lämpötilan, sademäärän, pilvisyyden sekä tuulen ja ilmoittaa kun sää on sopivan lämmin ja kesäinen.

Rantavahti ilmoittaa kesäisistä keleistä klo 8 (lähettää viestejä samasta päivästä ja huomisesta) ja klo 20 (viestit huomisesta ja ylihuomisesta).

Tilaa palvelu lähettämällä viesti rantavahti paikkakunta (esim. rantavahti helsinki) numeroon 16167.

Esimerkki viestistä: Helsinki: Rantasää huomenna klo 11-18. Ylinlämpötila +25 C klo 14, pohjoistuulta 2 m/s ja pilvetöntä. Ei sadetta koko päivänä.