Uutinen 28.11.2022

Energiasääennuste nyt myös Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa

Uusimman ennusteen mukaan energiasää on alkuviikolla tavanomaista, mutta muuttuu torstaista lähtien huonoksi, kun Suomeen vahvistuu korkeapaine, sää kylmenee ja tuuli heikkenee.

Suuren suosion saanut energiasääennuste löytyy nyt myös Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta. Tästä päivästä alkaen ennuste julkaistaan maanantaisin ja torstaisin Twitterin lisäksi osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi/energiasaaennuste.

Ilmatieteen laitos alkoi julkaista energiasääennustetta marraskuun alussa. Energiasääennuste kuvaa säätilan vaikutusta energian tuotantoon ja kulutukseen. Ennuste on viisiportainen: energiasää voi olla erittäin hyvä, hyvä, tavanomainen, huono tai erittäin huono. Hyvä energiasää vallitsee tilanteessa, jolloin tuulee voimakkaasti tai on vuodenaikaan nähden lämmintä. Huono energiasää on silloin, kun tuuli on heikkoa ja on vuodenaikaan nähden tavanomaista kylmempää.

Ilmatieteen laitoksen energiasääennuste ei kerro sitä, onko sähkö keskimääräistä halvempaa tai onko sitä riittävästi saatavilla. Hyvän energiasään aikaan sääolosuhteet ovat kuitenkin Suomessa suotuisat energiatasapainolle ja matalalle sähkönhinnalle.

Kuukausiennusteessa viitteitä tavanomaista kylmemmästä säästä Etelä- ja Keski-Suomeen

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen ECMWF:n viimeisimmän kuukausiennusteen mukaan Lapissa olisi tällä viikolla hieman tavanomaista lauhempaa ja maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista kylmempää. Ensi viikolla maan etelä- ja keskiosassa on edelleen hieman tavanomaista kylmempää, mutta sen jälkeen ennusteessa ei ole selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.

Marraskuun alussa julkaistussa vuodenaikaisennusteessaan ECMWF ennakoi, että joulu-helmikuussa keskilämpötila olisi lähes koko maassa yli 2 astetta tavanomaista korkeampi.

ECMWF:n ennusteiden perusteella ei voi kuitenkaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä tulevan talven säästä. Korkeilla leveysasteilla, kuten Suomessa, sään vaihtelevuus on luonnostaan suurta, mikä vaikeuttaa pitkän ajan ennusteiden tekemistä.

Lisätietoja:

Energiasääennuste verkossa

Kysymyksiä ja vastauksia säästä ja energiasta

Pitkän ennusteen seuranta

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi, puh. 0600 1 0600 (hinta 3,85 €/min + pvm)

SääEnergiaEnergiasääEnergiasääennuste