Uutinen 30.5.2022

Sata vuotta vedenkorkeushavaintoja Perämerellä

Ilmatieteen laitos mittaa meriveden korkeutta 14 asemalla eli mareografilla. Perämeren asemilla on mitattu vedenkorkeutta jo sadan vuoden ajan. Pitkää mittaushistoriaa juhlistetaan seminaarilla ja Oulun mareografilla tiistaina 7. kesäkuuta.
Oulun mareografi.

Vedenkorkeuden manuaalinen mittaaminen aloitettiin Suomessa jo 1840-luvulla. Suomen ensimmäinen mareografi eli automaattinen, jatkuvatoiminen merivedenkorkeuden mitta-asema perustettiin Hankoon vuonna 1887.

Toiminta laajeni 1920-luvulla jopa kymmenen uuden mittausaseman verran. Nyt sata vuotta täyttävä Oulun mareografi rakennettiin keväällä 1922, ja sen toiminta alkoi 12.6.1922. Sata vuotta sitten perustetuista asemista toiminnassa ovat edelleen myös Kemin, Raahen, Pietarsaaren, Vaasan ja Turun mareografit.

Uusin Ilmatieteen laitoksen mareografi perustettiin Porvoon Emäsaloon vuonna 2014.

Vedenkorkeustieto hyödyttää merenkulkijoita ja rakentajia

Nykyisin vedenkorkeushavainnot kerätään reaaliajassa mareografien automaattisesti rekisteröiviltä tallennuslaitteilta. Vedenkorkeuden lisäksi asemilla mitataan meriveden lämpötilaa.

Mareografit on sijoitettu Suomen rannikolle tasaisin välimatkoin, jotta vedenkorkeuden muutokset voidaan laskea tarkasti koko Suomen rannikkoalueelle. Itäisin mareografi sijaitsee Haminassa, pohjoisin Kemissä.

Vedenkorkeustiedot ovat tärkeitä sekä merenkulkijoille että rakentajille.

”Suomen rannikon väylät ovat matalia, jolloin vedenkorkeuden merkitys merenkululle korostuu. Rannikolla vedenkorkeustietoja käytetään muun muassa rakentamisen suunnittelussa sekä tulvasuojelussa”, sanoo ryhmäpäällikkö Antti Kangas Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitoksella tutkitaan esimerkiksi valtamerten pinnan nousua ja sen paikallisia vaikutuksia, äärimmäisiä vedenkorkeusilmiöitä ja tulevaisuuden meritulvariskejä.

Seminaari ja avoimet ovet Oulun mareografilla 7. kesäkuuta

Ilmatieteen laitos juhlistaa satavuotista vedenkorkeusmittausta Oulussa tiistaina 7. kesäkuuta.

Oulun pääkirjastossa järjestetään 7.6. klo 12 kaikille avoin seminaari, jossa esitellään mareografien historiaa, vedenkorkeustiedon nykykäyttöä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia tulevaisuuden meritulvariskeihin Suomessa. Seminaariin on vapaa pääsy.

Oulun mareografilla (os. Pitkänmöljäntien kääntöpaikka) on samana päivänä avoimet ovet klo 14‒16. Paikalla on Ilmatieteen laitoksen asiantuntijoita kertomassa mareografeista ja niiden toiminnasta.

Oulun tapahtumat järjestetään osana YK:n maailman merien vuosikymmentä ja Maailman merien päivää, jota vietetään vuosittain 8. kesäkuuta.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Antti Kangas, Ilmatieteen laitos, puh. 040 867 8838, antti.kangas@fmi.fi

Vedenkorkeuden mittaaminen

Vedenkorkeustilastoja

Oulun kaupungin tapahtumakalenteri (seminaari & Oulun mareografin avoimet ovet)

MareografiVedenkorkeusVedenkorkeushavaintoOulu