Uutinen 13.5.2025

Ilmatieteen laitoksen yhteistyö Ukrainan kanssa jatkuu – nyt ilmanlaadun saralla

Suomalais-ukrainalaisen ilmanlaatuhankkeen ensimmäinen koulutus järjestettiin Suomessa toukokuussa. Koulutus keskittyi ilmanlaadun arviointiin satelliittiaineistojen avulla.
Kuva: Adobe Stock.

Ilmatieteen laitoksen ja Ukrainan ympäristö- ja luonnonvaraministeriön yhteisen ilmanlaatuhankkeen ensimmäinen koulutus järjestettiin Suomessa toukokuun alussa. Koulutuksen aiheena oli ilmanlaadun arviointi satelliittiaineistojen pohjalta.

Satelliittiaineistoista saadaan alueellista tietoa ilmanlaadusta ja sen ajallisesta vaihtelusta, kuten meneillään olevista hiekkamyrkyistä sekä tulipalojen tai pitkäaikaisten teollisuuden päästöjen muutosten vaikutuksista ilmanlaatuun.

"Satelliittiaineistot ovat erityisen hyödyllisiä Ukrainassa, jossa meneillään oleva sota vaikuttaa ilmanlaatuun ja rajoittaa ilmanlaadun mittauksia maassa", korostaa projektipäällikkö Jenni Latikka Ilmatieteen laitokselta.

Huono ilmanlaatu voi lisätä sairastavuutta, aiheuttaa pitkäaikaisessa altistuksessa ennenaikaisia kuolemia ja vaikuttaa ekosysteemeihin, mikä johtaa myös kielteisiin taloudellisiin vaikutuksiin.

Hankkeen tavoitteena vahvistaa Ukrainan ympäristöviranomaisten osaamista ja yhtenäistää toimintatapoja

Suomalais-ukrainalainen ilmanlaatuhanke UFAIR (Ukraine-Finland Institutional Cooperation in Air Quality Monitoring) on Suomen ulkoministeriön rahoittama IKI-projekti, jonka pääasiallinen tavoite on parantaa Ukrainan ympäristöviranomaisten osaamista ilmanlaadun seurannassa ja hallinnassa. Projektin painopiste on toimintatapojen ja lainsäädännön yhtenäistäminen EU-säädösten mukaiseksi, mikä tukee Ukrainan EU-jäsenneuvotteluja. Lisäksi siinä tuetaan sodan ympäristövaikutusten arviointia.

Projektin aloitusvaihe toteutettiin syksyllä 2024, jolloin tarkennettiin projektisuunnitelmaa, aloitettiin kahden uuden EU-referenssitason ilmanlaadun mittausaseman suunnittelu ja järjestettiin aloituskokous Kiovassa. Projektin toteutusvaihe alkoi vuoden 2025 alussa ja on sisältänyt muun muassa Kiovan mittausverkon auditoinnin, etäkoulutuksen eritasoisten mittausasemien sijoittamisesta ja ilmanlaadun ennustamisesta, tuen uuden ilmanlaatuindeksin lainsäädännön muotoilussa ja osallistumisen EU-jäsenneuvottelujen osana järjestettävien haastattelujen valmisteluun yhdessä muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Projekti sisältää ministeriön lisäksi useita ukrainalaisia ympäristöviranomaisia kansalliselta tasolta kaupunkitason toimijoihin. Mukana ovat esimerkiksi Ukrainan ilmatieteen laitos, Kiovan kaupunki, Ivano-Frankivskin kaupunki ja alue sekä Lvivin, Sumyn, Dnipron ja Zaporižžjan alueet. Projektin budjetti on kaksi miljoonaa euroa, ja sen arvioitu kesto on vuoden 2028 loppuun asti.

Suomalaisia ja ukrainalaisia ilmanlaatuasiantuntijoita Ilmatieteen laitoksella toukokuussa 2025.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Jenni Latikka, Ilmatieteen laitos, puh. 050 453 2163, jenni.latikka@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksella vahva panos Ukrainan sääpalvelun kehittämisessä

Satelliitit auttavat sodan vaikutusten arvioinnissa Ukrainassa

IlmanlaatuKansainvälisyys