Uutinen 12.6.2024

Ilmatieteen laitoksella vahva panos Ukrainan sääpalvelun kehittämisessä

Ukrainan ja Suomen ilmatieteen laitosten yhteistyö jatkuu: nyt uudistui UHMC:n sääpalvelun toimintaympäristö. SmartMet-työkalu auttaa meteorologeja tekemään tarkempia sääennusteita.
Kuva: Pexels.

Ukrainan hydrometeorologisen keskuksen (Ukrainian Hydrometeorological Center, UHMC) sääpalvelua on uudistettu Suomen ulkoministeriön tuella. Uudistus sisältää operatiivisen ympäristön päivityksen sekä toimintaprosessien ja henkilöstön osaamisen kehittämistä.

Suomen Ilmatieteen laitos on tukenut Ukrainan sääpalvelun kehitystä tammikuusta 2022 alkaen. Nyt, hankkeen puolivälissä, UHMC:n Kiovan pääkonttorissa on uudistettu sääpalvelun toimintaympäristö, eli modernisoitu operatiiviset tilat ja kalusteet. Lisäksi Suomen Ilmatieteen laitoksen kehittämä meteorologin työkalu SmartMet otettiin testikäyttöön Ukrainassa kesäkuun alussa Suomen delegaation vierailun aikana.

UHMC on tuottanut sää- ja merialueiden varoituksia SmartMet Alert-työkalulla operatiivisesti kansainväliseen jakeluun MeteoAlarmin kautta tammikuusta 2024 alkaen.

"Ukrainalaiset ovat tutustuneet Ilmatieteen laitoksen sääpalvelun toimintaprosesseihin, joiden pohjalta he ovat luoneet suunnitelman omien prosessiensa ja toimintatapojensa uudistamiseksi. Yhteistyön keskiössä on ollut myös henkilöstön kouluttaminen", kertoo projektipäällikkö Anne Hirsikko Ilmatieteen laitoksen Kansainväliset projektit -ryhmästä.

SmartMet-työkalun käyttöönotto yhdistää UHMC:n kansainväliseen säähavaintojen ja -ennusteiden tiedonvaihtoon. Aiemmin tavoittamaton tieto, kuten eurooppalaisten säätutka- ja pintasääverkkojen havainnot sekä korkean resoluution malliennusteet ovat nyt UHMC:n käytössä SmartMet-työkalulla. Tämä parantaa meteorologien mahdollisuuksia julkaista tarkempia sääennusteita.

"Ukrainan sisäministeri Ihor Klymenko on vaikuttunut sääpalvelun nopeasti edistyneestä modernisointihankkeesta ja esitti kiitoksensa Suomen tuelle. Sisäministeri valtuutti Ukrainan pelastuspalvelun ja UHMC:n käynnistämään jatkoprojektin suunnittelun Suomen Ilmatieteen laitoksen kanssa", Hirsikko iloitsee.

UHMC:n pääjohtaja Mykola Kulbida (vas.) ja yksikön päällikkö Harri Pietarila Ilmatieteen laitokselta Kiovassa kesäkuussa 2024.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Anne Hirsikko, Ilmatieteen laitos, anne.hirsikko@fmi.fi, puh. 050 420 5345.

UkrainaSääpalveluKansainvälinen projektiKehityshankeSmartMet