Ukkonen ja salamat

Salama on yksi näyttävimmistä luonnonilmiöistä, joka vielä toistuu usein. Ukkoset ovat osa niin sanottua maapallonlaajuista ilmasähkövirtapiiriä.

Ilmasähköllä tarkoitetaan ilmiöitä, jotka liittyvät sähkövarausten erottumiseen ionosfäärin alapuolisessa ilmakehässä, noin 100 kilometrin korkeuden alapuolella. Ionosfäärissä ja tämän yläpuolella esiintyy voimakkaita, Maan ja Auringon vuorovaikutuksesta suoraan riippuvia sähkövirtoja; alemmassa ilmakehässä on paljon heikompi maapallonlaajuinen virtapiiri, jota ylläpitää ukkostoiminta.

Näiltä sivuilta löytyy perustietoa ukkosista ja salamoista, niiden jakautumisesta maapallolla ja etenkin Suomessa. Koska ukkonen on yksi vaarallisimmista sääilmiöistä, myös ukkoselta suojautumiseen löytyy ohjeita.

Tuoreimmat salamahavainnot Suomessa ja lähialueilla näkyvät verkkosivuillamme sadetutka-animaatioiden yhteydessä!

Testaa tietosi ja opi ukkosista

Kesällä ukkostaa lähes päivittäin jossakin päin Suomea. Ukkosiin ja salamoihin liittyy myös paljon uskomuksia ja kansanviisauksia, joista osa pitääkin paikkansa. Alla olevilla tietovisoilla voit testata tietouttasi ukkosista, salamoista ja esimerkiksi niihin liittyvistä uskomuksista. Tietovisat on jaettu neljään kategoriaan:

  1. ukkosten esiintyminen Suomessa ja maailmalla

  2. yleistietoa

  3. uskomukset

  4. suojautuminen.

Jokaisen monivalintakysymyksen jälkeen näet oikein vastauksen sekä tarkempaa tietoa.

Ukkosvisa #1: Ukkoset Suomessa ja maailmalla

Ukkosvisa #2: Yleistietoa

Ukkosvisa #3: Uskomukset

Ukkosvisa #4: Suojautuminen