Äkkitulvat

Äkkitulva on nopeasti syntyvä tulva. Se syntyy tyypillisesti, kun sataa rankasti pienellä alueella. Ilmatieteen laitos antaa sadevaroituksen, kun sataa vähintään 20 millimetriä tunnissa tai vähintään 50 millimetriä vuorokaudessa.

Mihin rankkasade iskee vaikuttaa hyvin paljon siihen, että tuleeko tulvia. Asfaltoidut ja rakennetut alueet tulvivat helpommin kuin rakentamattomat alueet. Vesi kerääntyy alaville paikoille.

Säärintamiin liittyvät runsaat sateet osataan ennustaa yleensä 12–48 tuntia aiemmin.

Rankat kuurosateet on hankalampi ennustaa. Niiden voimakkuus ja mahdollinen alue pystytään karkeasti ennustamaan 0–12 tuntia ennen. Vasta kuuropilvien synnyttyä pystytään tutkakuvien perusteella sanomaan, mitkä pilvet ovat riittävän voimakkaita aiheuttamaan tulvia.

Rankat sade- ja ukkoskuurot kestävät yleensä yhdessä paikassa alle tunnista muutamaan tuntiin, ja ne ovat yleensä pienellä alueella. Säärintamiin liittyen runsasta sadetta tulee laajemmalla alueella. Silloin tulva voi kestää useita tunteja sateen loppumisen jälkeen, ja alavilla mailla ja jokien lähellä tulva voi jatkua vuorokausia.

Lue lisää Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteisestä tulvakeskuksesta ja tulvatilanteesta.

Tutustu sadevaroituksiin ja tarkista voimassa olevat varoitukset.

Vesi on tulvinut pienoisgolfradalle.
Kuva: Lars Winberg

5.5.2023