Tiedote 9.7.2025

Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin

Copernicus-ilmastopalvelun mukaan kesäkuu 2025 oli maailmanlaajuisesti mittaushistorian kolmanneksi lämpimin. Eurooppaa koettelivat kesäkuussa helleaallot, ja Länsi-Euroopassa kesäkuu oli mittaushistorian lämpimin.
Kuva: Adobe Stock.

Kesäkuun maailmanlaajuinen keskilämpötila oli 16,46 celsiusastetta, mikä on 0,47 °C enemmän kuin ilmastollisen vertailukauden eli vuosien 1991–2020 keskimääräinen lämpötila kesäkuussa. Kesäkuu oli 1,30 °C lämpimämpi kuin esiteollisena aikana vuosina 1850–1900.

Euroopassa kesäkuu oli mittaushistorian viidenneksi lämpimin. Maanosan länsiosissa se oli kuitenkin kaikkien aikojen lämpimin, keskilämpötilan ollessa 20,49 °C, mikä on 2,81 °C vertailukauden keskiarvon yläpuolella. Lämpötila ylitti niukasti edellisen ennätyksen vuodelta 2003 (20,43 °C). Kesäkuun puolivälissä ja loppupuolella Länsi- ja Etelä-Euroopassa koettiin kaksi merkittävää helleaaltoa.

Länsi- ja Etelä-Euroopassa oli kesäkuussa keskimääräistä kuivempaa. Sen sijaan muun muassa Islannissa, Irlannissa, Baltian maissa ja suuressa osassa Fennoskandiaa oli sateisempaa kuin tavallisesti.

Maailmanlaajuisesti meriveden pintalämpötila oli kesäkuussa 20,72 °C, mikä on mittaushistorian kolmanneksi korkein arvo kesäkuussa. Välimeren länsiosassa mitattiin kesäkuussa alueen kaikkien aikojen korkein yksittäinen päivälämpötila: 27,0 °C.

”Suomessa vallitsee vaihteleva ilmasto eikä ilmastonmuutos tuota meille tasaisesti kohoavia kesälämpötiloja. Länsi-Euroopassa ja Välimerellä ennätyksiä rikottiin jälleen. Useilla alueilla helle yhdistyi korkeaan ilmankosteuteen, mikä teki säästä tukalan ja vaarallisen erityisesti haavoittuville väestöryhmille”, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

Kesäkuun keskilämpötila oli Suomessa tavanomainen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun keskilämpötila oli Suomessa tavanomainen, keskilämpötilan ollessa suurimmassa osassa maata 0–1 astetta pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Koko maan keskilämpötila oli 12,3 astetta, mikä on 0,7 astetta pitkän ajan keskiarvoa pienempi.

Kesäkuun ylin lämpötila 29,0 astetta mitattiin Jämsä Halli Lentoasemantien havaintoasemalla 15. päivänä. Kuukauden alin lämpötila -3,2 astetta mitattiin Enontekiö Kilpisjärven Saanalla 20. päivänä. Suomessa oli kesäkuussa vain kaksi hellepäivää.

Kuukauden sademäärät olivat tavanomaista suurempia monin paikoin maan etelä- ja keskiosaa, lähinnä Pohjois-Karjalassa sademäärät jäivät pitkän ajan keskiarvon alapuolelle. Maan pohjoisosassa sademäärä vaihteli pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin.

Lisätietoja:

pääjohtaja Petteri Taalas, Ilmatieteen laitos, p. 050 341 3460

SääIlmastoTilasto