Tiedote 2.5.2023

Huhtikuu oli aurinkoinen ja paikoin harvinaisen lämmin

Etelä- ja Pohjois-Suomessa oli laajalti lämmintä, maan keskivaiheilla oli viileämpää. Aurinko paistoi paikoin jopa sata tuntia enemmän kuin huhtikuussa keskimäärin.
Kuva: Shutterstock.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli etelässä ja pohjoisessa noin asteen tavanomaista lämpimämpi, paikoin oli harvinaisen lämmintä. Maan keskivaiheilla huhtikuu oli sen sijaan tavanomainen tai hieman tavanomaista kylmempi. Huhtikuun keskilämpötila vaihteli Käsivarren Lapin noin -2 asteesta etelärannikon noin +6 asteeseen.

Kuukausi alkoi ja päättyi tavanomaista kylmemmässä säässä, kun taas kuukauden puolivälin tienoilla maan lounaisosassa ja Itä-Lapissa oli paikoin harvinaisen lämmintä.

Kuukauden ylin lämpötila, 21,0 astetta, mitattiin huhtikuun 26. päivänä Lappeenrannan Lepolan sekä lentoaseman havaintoasemilla. Kuukauden alin lämpötila, -25,9 astetta, mitattiin kuukauden 3. päivänä Savukosken Tulppion havaintoasemalla.

Maan keskivaiheilla oli sateista, muualla kuivempaa

Huhtikuun sademäärä oli maan etelä- ja itäosassa sekä Lapissa tavanomaista pienempi. Sademäärät olivat näillä alueilla monin paikoin vain 10‒30 millimetriä, mikä toistuu keskimäärin kerran 5‒10 vuodessa. Sen sijaan Pohjanmaan maakunnissa ja Kainuussa satoi puolitoistakertaisesti tai jopa kaksinkertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Kuukauden sademäärät olivat näillä alueilla yleisesti 30‒60 millimetriä.

Havaintoasemista eniten satoi Halsualla, 61,3 millimetriä, ja vähiten Uudenkaupungin Itätullissa, 8,1 millimetriä.

Lunta oli maassa kuukauden lopulla yhtenäisemmin Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Lumensyvyys vaihteli 50 senttimetrin molemmin puolin. Eniten lunta kuukauden viimeisen päivän aamuna oli Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 96 senttimetriä.

Paikoin ennätyksellisen aurinkoista

Aurinko paistoi huhtikuussa poikkeuksellisen paljon. Monin paikoin aurinko paistoi lähes 300 tuntia, kun tyypillisesti huhtikuussa määrä on noin 100 tuntia vähemmän.

Eniten auringonpaistetunteja kertyi Kotkan Rankin havaintoasemalle, 306,2 tuntia. Tämä on aseman mittaushistorian toiseksi suurin huhtikuun arvo. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla, Jokioisilla, Rovaniemellä ja Sodankylässä rikottiin asemakohtaisia ennätyksiä auringonpaistetuntien määrässä huhtikuussa.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Huhtikuun säätilastoja

Tutki menneitä säätilastoja Havaintojen lataus -palvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääIlmastotilastoHuhtikuuKevät