Tiedote 1.6.2022

Kevät oli harvinaisen lauha Lapissa

Lapissa lämmin toukokuu päätti harvinaisen lauhan kevään. Muualla maassa kevään keskilämpötila oli lähellä tavanomaista. Maan kaakkoisosassa satoi harvinaisen vähän.
Kuva: Shutterstock.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kevään eli maalis-toukokuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan vajaasta viidestä plusasteesta Käsivarren Lapin reiluun yhteen pakkasasteeseen. Lapissa keskilämpötila oli monin paikoin harvinaisen korkea, muualla maassa keskilämpötila oli tavanomainen tai hieman tavanomaista korkeampi. Lähinnä maan kaakkoisosassa oli muutamalla paikalla tavanomaista kylmempää.

Suuressa osassa maata kevät oli tavanomaista vähäsateisempi ja varsinkin maan kaakkoisosassa sademäärät olivat harvinaisen vähäisiä. Sademäärä oli tavanomaista suurempi lähinnä vain Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan ympäristössä sekä paikoin Pohjois- ja Keski-Lapissa. Kevään aikana satoi eniten Juupajoen Hyytiälän havaintoasemalla, 142 millimetriä. Vähiten satoi Lappeenrannan Lepolan havaintoasemalla, 39,5 millimetriä.

Toukokuussa oli vain yksi hellepäivä

Toukokuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin +3…+4 asteen tuntumasta maan eteläosan vajaaseen 10 asteeseen. Maan etelä- ja itäosassa keskilämpötila oli yleisesti noin 0,5‒1 astetta matalampi tilastollisen vertailukauden 1991–2020 keskiarvoihin nähden. Sen sijaan Lapissa keskilämpötila oli vajaan asteen tavanomaista korkeampi. Muualla keskilämpötila oli lähellä vertailukauden keskiarvoja.

Kuukausi alkoi laajalti koleana, mutta lämpeni kuukauden edetessä niin että kesäisiä, yli 20 asteen päivälämpötiloja, havaittiin muutamina päivinä kuukauden loppupuolella. Kuukauden ylin lämpötila, 25,4 astetta, mitattiin toukokuun 25. päivänä Oulun Oulunsalo Pellonpään havaintoasemalla. Tämä oli samalla kuukauden ainoa hellelukema. Kuukauden alin lämpötila -18,7 astetta mitattiin toukokuun 5. päivänä Enontekiö Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla.

Toukokuu oli sademäärän osalta monin paikoin joko tavanomainen tai tavanomaista vähäsateisempi, varsinkin maan itäosasta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Keski- ja Pohjois-Lapissa sadetta tuli tavanomaista enemmän, kun taas maan länsiosassa vaihtelu sademäärissä oli suurta: esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla ja Uudellamaalla sadetta tuli paikoin harvinaisen paljon, Satakunnassa ja lounaissaaristossa sademäärät olivat tavanomaista vähäisempiä.

Eniten sadetta kuukauden aikana saatiin Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintoasemalla, 77,4 millimetriä. Helsinki-Vantaalla mitattiin myös suurin vuorokausisademäärä, 27,3 millimetriä, toukokuun 26. päivänä. Vähiten sadetta kuun aikana kertyi Lappeenranta Lepolan havaintoasemalla, 12,2 millimetriä.

Kuukauden keskivaiheilla lunta oli vielä Pohjois-Lapin vaaroilla ja tuntureilla sijaitsevilla havaintoasemilla useita kymmeniä senttimetrejä, mutta toukokuun loppuun mennessä lumi oli sulanut pois kaikilta havaintoasemilta.

Maasalaman iskuja oli toukokuun aikana yhteensä noin 1 400 kappaletta, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosien 1960–2021 keskiarvo, 8 000 kappaletta.

Auringonpaistetuntien osalta toukokuu oli varsin keskimääräinen, tosin etelärannikon tuntumassa auringonpaistetta kertyi hieman tavanomaista vähemmän.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Ilmastollinen vertailukausi 1991-2020

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääIlmastoToukokuuKevätIlmastotilasto