Tiedote 2.5.2024

Huhtikuuta värittivät suuret lämpötilavaihtelut

Huhtikuun puolivälin jälkeen koettiin poikkeuksellisen kylmä ajanjakso. Osassa maata sademäärät olivat poikkeuksellisen suuria.
Kuva: Shutterstock

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuu alkoi etelässä poikkeuksellisen lämpimänä. Kuun puolivälin jälkeen koettiin kuitenkin suurimmassa osassa maata ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmä ajanjakso, kun etelärannikkoa lukuun ottamatta lämpötilat pysyivät päivälläkin pakkasen puolella. Kuukauden lopulla lämpötilat palasivat ajankohdalle tyypillisiin arvoihin, kun etelässä lämpötilat nousivat noin +20 asteen ja pohjoisessa +5 asteen tienoille.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli enimmäkseen yhdestä kahteen astetta tavanomaista viileämpi, maan pohjoisosassa kuukausi oli paikoin harvinaisen viileä. Huhtikuun keskilämpötila vaihteli etelärannikon noin +3 asteesta käsivarren Lapin noin -6 asteeseen.

Kuukauden ylin lämpötila, 20,8 astetta, mitattiin huhtikuun 29. päivänä Hyvinkään Hyvinkäänkylän sekä Mikkelin lentoaseman havaintoasemilla. Kuukauden alin lämpötila, -34,3 astetta, mitattiin kuukauden 3. päivänä Savukosken Tulppion havaintoasemalla.

Idässä poikkeuksellisen sateinen kuukausi

Huhtikuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata tavanomaista suurempi. Maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria, myös asemakohtaisia huhtikuun sademääräennätyksiä rikottiin idässä. Sademäärät olivat laajalti 40–80 millimetriä, lähinnä vain Pohjois-Lapissa sademäärät jäivät selvästi tätä alemmaksi, noin 20 millimetrin tietämillä.

Havaintoasemista eniten satoi Helsingin Kumpulan havaintoasemalla, 95,8 millimetriä, ja vähiten Enontekiön Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 16 millimetriä.

Lunta oli maassa kuukauden lopulla yhtenäisemmin Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa. Lumensyvyys vaihteli pääosin 30 ja 80 senttimetrin välillä. Eniten lunta kuukauden viimeisen päivän aamuna oli Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, 105 senttimetriä.

Aurinko pysyi pilviverhon takana

Aurinko paistoi huhtikuussa paikoin harvinaisen vähän, etelässä paikoin jopa poikkeuksellisen vähän. Aurinko paistoi laajalti noin 100–150 tuntia, mutta idässä paistetunteja kertyi paikoin vain reilut 80. Aurinko paistoi noin 50–100 tuntia vähemmän kuin keskimäärin. Eniten auringonpaistetunteja kertyi Korsnäsin Bredskäretin havaintoasemalle, 167 tuntia.

Myös ukkoskausi aloitettiin jo kuun alussa, kun maan etelä- ja keskiosassa, sekä Kainuussa havaittiin yhteensä noin 600 salamaa. Kuun edetessä 10. päivä Pohjanmaalla sekä Pohjois-Pohjanmaalla ukkosti noin 700 salaman verran.

Lisätietoja:

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiön tilastollinen esiintymismahdollisuus on keskimäärin kolme kertaa sadan vuoden aikana tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sen esiintymistiheys on harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Huhtikuun säätilastoja

Tutki menneitä säätilastoja Havaintojen lataus -palvelussa

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

HuhtikuuSääKevätIlmastotilasto