Tiedote 2.5.2022

Huhtikuun keskilämpötila oli lähellä tavanomaista

Huhtikuu oli lämpötiloiltaan suuressa osassa maata tavanomainen. Sateita puolestaan saatiin monin paikoin tavanomaista enemmän.
Huhtikuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata varsin tavanomainen. Kuva: Shutterstock

Huhtikuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata varsin tavanomainen. Kuukausi alkoi ja päättyi selvästi tavanomaista kylmemmässä säässä, kun taas kuukauden puolivälin jälkeen oli noin viikon kestänyt huomattavasti tavanomaista lämpimämpi sääjakso.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan huhtikuun keskilämpötila vaihteli Käsivarren Lapin noin -3 asteesta lounaissaariston vajaaseen +4 asteeseen. Huhtikuu oli maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa noin asteen tavanomaista kylmempi, kun taas Lapissa oli yleisesti noin 0,5–1 astetta tavanomaista lauhempaa.

Kuukauden ylin lämpötila, 18,2 astetta, mitattiin 20. päivänä Seinäjoen Pelmaan havaintoasemalla. Kuukauden alin lämpötila, -24,0 astetta, mitattiin 5. päivänä Utsjoen Kevolla Kevojärven havaintoasemalla.

Maan keskiosassa paikoin harvinaisen sateista

Huhtikuu oli suuressa osassa maata tavanomaista sateisempi, maan keskiosassa paikoin jopa harvinaisen sateinen. Huomattava osa sateista tuli kuukauden alkupäivinä, kun syvä matalapaine lumisateineen liikkui maamme yli pohjoiseen. Tällöin Pirkanmaan ja Keski-Suomen tienoille kertyi lunta parissa vuorokaudessa monin paikoin yli 30 senttimetriä.

Eniten sadetta kuukauden aikana tuli Juupajoella Hyytiälän havaintoasemalla, 76,6 millimetriä. Juupajoella mitattiin myös kuun suurin vuorokausisademäärä, 25,8 millimetriä, kuun 4. päivänä.

Tavanomaista vähäsateisempaa oli lähinnä maan itäosassa itärajan maakunnissa sekä Pohjanmaan alueella. Vähiten sadetta kuun aikana kertyi Ilomantsissa Mekrijärven havaintoasemalla, 14,3 millimetriä.

Lunta oli huhtikuun lopussa yleisesti Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon pohjoisosasta Lappiin ulottuvalla alueella. Maan etelä- ja länsiosassa suurimmalla osalla havaintoasemista lumet olivat sulaneet, mutta joukossa oli asemia, joissa lunta oli paikoin jopa 20–40 senttimetriä. Eniten lunta kuun päättyessä oli Kittilässä Kenttärovan havaintoasemalla, 93 senttimetriä.

Auringonpaistetuntien osalta huhtikuu oli kaksijakoinen: etelässä auringonpaistetta oli paikoin harvinaisen paljon, pohjoisessa vastaavasti oli selvästi tavanomaista vähemmän.

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Ilmastollinen vertailukausi 1991-2020

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääHuhtikuuKevätIlmastotieto