Tiedote 1.4.2022

Maaliskuu oli aurinkoinen, lauha ja vähäsateinen

Kuukausi oli yleisesti pitkän ajan keskiarvoon nähden lämpimämpi. Lunta oli maassa kuukauden lopussa vielä suuressa osassa maata.
Kuva: Hannele Sartjärvi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan maaliskuun keskilämpötila vaihteli lounaissaariston noin +2 asteesta Itä- ja Pohjois-Lapin noin -5 asteeseen. Maaliskuun keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata 1‒3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoja korkeampia.

Kuukauden keskivaiheilla vallinneen laajan korkeapaineen aikana keskilämpötila oli ajankohtaan nähden selvästi korkeampi. Maaliskuu päättyi kuitenkin kylmänä, kun 26. päivän myrskymatalapaineen jälkeen Jäämereltä alkoi virrata kylmää ilmaa koko Pohjois-Eurooppaan.

Maaliskuun ylin lämpötila oli Hyvinkäällä kuukauden 20. päivänä mitattu 15,6 astetta. Alin lämpötila oli puolestaan Utsjoen Kevojärvellä kuun 28. päivänä mitattu -30,6 astetta.

Runsaasti lunta ja vähäsateista

Maaliskuu oli tavanomaista vähäsateisempi suuressa osassa maata, kun korkeapainesäätyyppi vallitsi maassamme reilun kahden viikon ajan. Vain Pohjois-Lapissa sademäärä oli tavanomainen. Erityisesti maan lounaisosassa oli poikkeuksellisen vähäsateista, paikoin jopa ennätyksellisen vähäsateista.

Eniten maaliskuussa satoi Utsjoen Nuorgamin havaintoasemalla, jossa sademäärä oli 38,3 millimetriä. Vähiten satoi Parainen Fagerholmin havaintoasemalla, jossa sademäärä oli vain 1,2 millimetriä. Suurin vuorokauden sademäärä, 16,4 millimetriä, mitattiin Enontekiö Kilpisjärvi kyläkeskuksen havaintoasemalla kuun 19. päivänä.

Korkeapainesään vuoksi aurinko paistoi tavanomaista enemmän suuressa osassa maata Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Etelässä auringonpaistetuntien summat olivat paikoin poikkeuksellisen suuria, suurempia määriä maaliskuussa on mitattu ainoastaan vuonna 2013.

Vaikka maaliskuu olikin tavanomaista lämpimämpi ja aurinkoisempi, oli lumen sulaminen hidasta vähäisten sateiden ja yöpakkasten takia. Lumetonta oli kuukauden päättyessä ainoastaan muutamilla havaintoasemilla Ahvenanmaalla ja maan lounaisosassa. Muualla lumensyvyys vaihteli muutamasta senttimetristä noin 80–90 senttimetriin. Kilpisjärvellä oli lunta kuukauden päättyessä vielä yli metri. Maan etelä- ja keskiosassa lunta oli yleisesti noin 10‒30 senttiä tavanomaista enemmän, paikoin lunta oli harvinaisen paljon. Sen sijaan Etelä- ja Keski-Lapissa lunta oli tavanomaista vähemmän.

Merialueilla mitattiin myrskyä kahtena päivänä (25. ja 26. päivä).

Lisätietoja:

Ilmastotilastoja

Ilmastollinen vertailukausi 1991-2020

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Meteorologit käyttävät sanaa poikkeuksellinen, kun sääilmiö esiintyy tilastollisesti keskimäärin kerran 30 vuodessa tai harvemmin. Harvinaiseksi ilmiötä kutsutaan, kun sitä esiintyy harvemmin kuin keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

SääMaaliskuuKevätIlmastotilasto