Pitkän ennusteen seuranta

Kuukausiennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 28. syyskuuta 2023 julkaisemassa kuukausiennusteessa arvioidaan säästä seuraavan neljän kalenteriviikon ajalle eli 2.10.-29.10.2023 seuraavaa:

Lämpötila

  • Ennusteen mukaan jakson ensimmäisellä viikolla maan keski- ja pohjoisosassa on tavanomaista viileämpää. Jakson toisella viikolla Lapissa on hieman tavanomaista viileämpää, kun taas maan eteläosassa on hieman tavanomaista lämpimämpää. Jakson kahdella viimeisellä viikolla suurimmassa osassa maata on hieman tavanomaista lämpimämpää.

Sademäärä

  • Ennusteen mukaan jakson kahdella ensimmäisellä viikolla koko maassa on hieman tavanomaista sateisempaa. Jakson kahdella viimeisellä viikolla ei ennusteessa ole merkkejä poikkeamasta suuntaan tai toiseen.

Ennuste pyritään päivittämään perjantaisin, lukuun ottamatta pyhäpäiviä. Emme takaa ennusteen ajantasaisuutta.

Vuodenaikaisennuste

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) syyskuun 2023 alussa julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan lokakuusta joulukuuhun ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla on odotettavissa keskimäärin seuraavaa:

Lämpötila

  • Keskilämpötila on Suomessa 70-80% todennäköisyydellä tavanomaista korkeampi.

Sademäärä

  • Lännessä ja pohjoisessa todennäköisyys tavanomaista suuremmalle sademäärälle on hieman kohonnut.

Ennuste päivitetään pääsääntöisesti ennen kuukauden puoltaväliä riippuen muun muassa pyhäpäivistä ja viikonlopuista.

29.9.2023

Pitkät ennusteet vaativat tulkintaa

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskus (ECMWF)

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksessa  (ECMWF) tuotetaan tietokone-ennusteita, joiden pituus on

  • neljä viikkoa (kuukausiennuste)

  • kolme kuukautta (vuodenaikaisennuste)

Pitkän ajan tietokone-ennusteet

  • eivät pyri ennustamaan säätilanteita

  • antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta

  • erityisesti Suomen sään suuren luontaisen vaihtelun vuoksi pitkiä ennusteita ei voida luotettavasti käyttää arvioimaan sään kehitystä

Ennusteen tulkinnassa on muistettava muun muassa se, että esimerkiksi poikkeama lämpimään suuntaan voi syntyä joko siten, että koko jakso on tasaisesti keskimääräistä lämpimämpi tai siten että tarkasteltavaan jaksoon sisältyy lyhyt hyvin lämmin jakso ja muuten lämpötila pysyttelee lähellä tavanomaista.

Ilmatieteen laitos seuraa pitkiä ennusteita ja tutkii niiden laatua ja käytettävyyttä Suomessa jatkuvasti osana ennustusmenetelmien tieteellistä kehitystyötään.

HUOM! Pitkissä ennusteissa ei käytetä vertailujaksona Ilmatieteen laitoksen virallista vertailujaksoa, vaan mallin omaa klimatologista vertailujaksoa, joka poikkeaa jossain määrin virallisesta vertailujaksosta.