Suomen Etelämanner-operaatiot

Suomen Etelämanner-operaatiot, FINNARP, ylläpitää tutkimusasema Aboaa ja järjestää Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman hankkeiden kenttätyöt.

Ajankohtaista

17.4.2023 FINNARP kenttätoiminnan 2022-23 raportti on julkaistu.

FINNARP Field operations 2022-23 is now published.

Viisi retkikunnan jäsentä jäätiköllä.
Retkikuntalaiset matkalla kohti jäätikölle laskeutunutta suksilentokonetta, joka on tullut noutamaan heidät kotiin. Kuva: Mika Kalakoski / FINNARP.

7.2.2023 Ilmatieteen laitoksen lehdistötiedote julkaistu FINNARP 2022 retkikunnan paluusta Suomeen.

2.2.2023 Tutkimusasema Aboa suljettiin myöhään tiistai-iltana 31.1. Retkikunta on aloittanut kotimatkan Etelämantereelta Kapkaupungin kautta Suomeen ja kotiin retkikunta saapuu perjantaihin mennessä.

Geologit Plogenin huipulla 9. päivä tammikuuta. Taustalla 20 kilometrin päässä siintää kotivuori Basen.
Geologit Plogenin huipulla 9. päivä tammikuuta. Taustalla 20 kilometrin päässä siintää kotivuori Basen. Kuva: Aleksi Rimali/ FINNARP

26.1.2023 Retkikunta viettää viimeistä viikkoaan Aboalla. Tutkimuksia viimeistellään, mittalaitteita sekä muuta rahtia pakataan, ja aseman sulkeminen on aloitettu. Jos Etelämantereen lennot ovat aikataulussaan, retkikunta palaa Suomeen ensi viikon alkupuolella.

Lue lisää retkikunnan etenemisestä ja kuulumisia retkikunta 2022 osiostamme!

Aleksi ja Antero pakkaavat säteilyasemaa ja sen aurinkopaneelia rekeen asemalle kuljetusta varten.
Aleksi ja Antero pakkaavat säteilyasemaa ja sen aurinkopaneelia rekeen asemalle kuljetusta varten. Kuva: Leena Leppänen/ FINNARP

12.1.2023 Tammikuu on alkanut Aboalla vahdikkaasti. Kenttämatkat on saatu päätökseen ja pikkuhiljaa alkaa tammikuun lopun kotiinpaluu jo häämöttää. Tutkimukset, mittaukset ja näytteiden analysointi jatkuu kuitenkin aivan retkikunnan kotiinlähtöön saakka.

Lue lisää retkikunnan etenemisestä ja kuulumisia retkikunta 2022 osiostamme!

Lumiryhmä ja geologit Plogen nunatakin huipulla. Taustalla näkyy kotivuori Basen.
Lumiryhmä ja geologit Plogen nunatakin huipulla. Taustalla näkyy kotivuori Basen. Kuva: Aleksi Rimali/ FINNARP

31.12.2022 Joulua juhlittiin Aboalla perinteisin menoin. Messin pöytä oli koreana jouluruuista ja aattoiltana saunottiin. Uuden vuoden suurinosa retkikunnasta vastaanottaa kenttämatkalla Rampin merijään läheisyydessä.

Suomen Etelämanner-operaatiot ja FINNARP 2022 retkikunta toivottaa kaikille Hyvää Uutta Vuotta 2023!

Lue lisää retkikunnan etenemisestä ja kuulumisia retkikunta 2022 osiostamme!

Kaksi pingviiniä Rampin merijäällä.
Kaksi pingviiniä Rampin merijäällä. Kuva: Mika Kalakoski/ FINNARP

21.12.2022 Jouluviikko alkoi Aboalla kauniissa säässä ja tutkimukset ovat hyvällä mallilla. Viereiselle Wasa asemalle saapui Ruotsin retkikunta tuoden mukanaan täydennyksiä myös Aboalle. Työt asemalla jatkuvat ja pikkuhiljaa retkikunta alkaa hiljentyä joulun viettoon.

Suomen Etelämanner-operaatiot ja FINNARP 2022 retkikunta haluaa toivottaa kaikille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Lue lisää retkikunnan etenemisestä ja jouluviikon kuulumisia retkikunta 2022 osiostamme!

Retkikunnan ryhmäkuva ja joulutervehdys tutkimusasema Aboalta
Retkikunnan joulutervehdys tutkimusasema Aboalta. Kuva: FINNARP 2022

15.12.2022 Aboalla kaikki hyvin ja sää on ollut jopa kesäinen. Parhaimpina päivinä pakkasta on ollut vain 3 astetta ja aurinko porottanut siniseltä taivaalta koko päivän. Lue lisää retkikunnan etenemisestä retkikunta 2022 osiostamme!

Vaikka Basenin haastavimmat osuudet on jo kartoitettu, löytyy aivan Aboankin läheisyydestä jylhiä paikkoja, jotka soveltuvat eri laavakerrosten tutkimiseen. Tämä kuva on niin kutsutulta lumikuopan näytelinjalta.
Vaikka Basenin haastavimmat osuudet on jo kartoitettu, löytyy aivan Aboankin läheisyydestä jylhiä paikkoja, jotka soveltuvat eri laavakerrosten tutkimiseen. Tämä kuva on niin kutsutulta lumikuopan näytelinjalta. Kuva: Jussi Heinonen/ FINNARP

8.12.2022 Kevät keikkuen tulevi, myös Etelämantereelle. Retkikunnan terveiset Aboalta!

Tällä viikolla Aboa täyttyi kansainvälisistä tutkijoista ja tukihenkilöstöstä. Epävakaisesta säästä huolimatta tutkimukset etenevät hyvin. Lue lisää retkikunnan etenemisestä retkikunta 2022 osiostamme!

Leena mittaa lumikuopalla lumessa olevaa nestemäisen veden määrää ja lumen tiheyttä lumen sähköisiä ominaisuuksia mittaavalla laitteella.
Leena mittaa lumikuopalla lumessa olevaa nestemäisen veden määrää ja lumen tiheyttä lumen sähköisiä ominaisuuksia mittaavalla laitteella. Kuva: Antero Kukko/ FINNARP

1.12.2022 Hyvää kansainvälistä Etelämannerpäivää!

1.12.1959 allekirjoitettiin Washingtonissa kansainvälinen Etelämannersopimus jossa sovittiin että Etelämannerta pysyvästi käytetään vain rauhanomaisiin tarkoituksiin kuten tieteelle. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 1984 ja sai vuonna 1989 konsultatiivisen osapuolen aseman. Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa perustettiin vuonna 1989 Kuningatar Maudin maalle.

Aleksi Rimali mittaa tukipistettä dronekuvausta varten Basenin jäätiköllä.
Aleksi Rimali mittaa tukipistettä dronekuvausta varten Basenin jäätiköllä. Kuva: Antero Kukko/ FINNARP

28.11.2022 Retkikunnan terveiset Aboalta

Retkikunta on päässyt toisella viikolla hyvin työn touhuun. Asema on täysin toimintakuntoinen ja tutkimustyö on hyvässä vauhdissa. Geologit ja lumitutkijat viettävät hyvällä säällä päivät kentällä ja tukitiimi huolehtii aseman arkisista askareista. Lue lisää retkikunnan etenemisestä retkikunta 2022 osiostamme!

Arto Luttinen lähestyy kallioseinämää jäätikön ja kallion väliin kehittynyttä lumikourua pitkin. Vaaleana erottuva kerros on hiekkakiveä tulivuoriperäisten basalttien välissä.
Arto Luttinen lähestyy kallioseinämää jäätikön ja kallion väliin kehittynyttä lumikourua pitkin. Vaaleana erottuva kerros on hiekkakiveä tulivuoriperäisten basalttien välissä. Kuva: Jussi Heinonen/ FINNARP

17.11.2022 Retkikunnan johtaja Mikan terveiset Aboalta

Retkikunnnan matka Aboalle sujui suunnitelmien mukaan. Tutkimusasema Aboa on avattu ja tutkimustyö on päässyt alkuun. Asema on selviytynyt Etelämantereen talvesta hyvin. Aboan ympäristössä on runsaasti lunta. Sää on vielä talvinen lämpötilojen laskiessa kylmimmillään 20 pakkasasteesen. Tuulen suunta vaihtelee, mutta silloin kun tuulee etelästä se on erityisen raaka. Auringon säteily on voimakasta ja kasvojen suojaamiseen pitää erikseen kiinnittää huomiota.

Lue lisää retkikunnan etenemisestä retkikunta 2022 osiostamme!

FINNARP 2022 retkikunnan jäsenet kävelevät kohti tutkimusasema Aboaa köysistönä.
FINNARP 2022 retkikunnan jäsenet kävelevät kohti tutkimusasema Aboaa köysistönä. Kuva: Priit Tisler/ FINNARP

12.11.2022 FINNARP 2022 retkikunta on saapunut Etelämantereelle ja Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboa on avattu kauden 2022-23 ajaksi. Kymmenhenkinen retkikunta lähti Suomesta kohti Etelämannerta ja tutkimusasema Aboaa 8. marraskuuta 2022. Retkikunnan tekninen henkilöstö saapui Aboalle perjantai-iltana 11.11.2022. Retkikunnan tutkijat matkustavat Aboalle sunnuntaina 13.11.2022. Tänä vuonna Aboalle matkustetaan Norjan tutkimusasema Trollin kautta.

FINNARP-retkikuntaan kuuluu kahdessa eri tutkimusprojektissa työskenteleviä tutkijoita. Matkalle lähtee lumen ja jään tutkijoita sekä geologeja Ilmatieteen laitokselta, Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta ja Maanmittauslaitokselta.

FINNARP 2022 retkikunnan jäsenet: Mika Kalakoski (retkikunnan johtaja), Priit Tisler (erikoissuunnittelija), Jukka Huumonen (lääkäri), Tapio Hyppänen (konemestari), Sanna Häkkänen (kokki), sekä Ilmatieteen laitoksen tutkijat Leena Leppänen ja Aleksi Rimali, Maanmittauslaitoksen tutkija Antero Kukko sekä Helsingin yliopiston tutkijat Arto Luttinen ja Jussi Heinonen.

Kymmenhenkinen suomalaisretkikunta valmiina Etelämantereen hyytävään kesään

Ryhmäkuva FINNARP 2022 retkikunnasta Tuusulan leirikeskus Metsäpirtissä
FINNARP 2022 retkikunta Tuusulan Metsäpirtissä harjoitusleirillä. Kuva: Sari Matilainen/ FINNARP

11.10.2022 FINNARP 2022 retkikunta valmistautuu lähtöön. Alkavan viikon retkikunta viettää harjoitusleirillä Tuusulassa jossa valmistaudutaan Etelämantereelle tutkimusasema Aboalle marraskuussa suuntautuvalle tutkimusmatkalle.

Etelämanner-tutkimusretkikunta valmistautuu lähtöön harjoitusleirillä

Tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla. Se on rakennettu Etelämantereen kesän 1988–1989 aikana. Kuva: FINNARP / Pasi Ylirisku.